Ahoj holky, mam dotaz zacinam 7tt na prvni kontrolu na gynekologii jdu az v pondělí 13.2, jenže dělám na tři směny a ještě k tomu na pájecí lince(odsávání je tam špatné a jakmile se zjistí, že je někdo těhotný dají ho pryč…) kdyz půjdu za vedoucím a řeknu mu o mém těhotenství za prvé stropi scenu, protože má málo lidi a za druhe i kdybych ho poprosila at nic nerika tak se to stejně dostane ven hned ten týden(to same se stalo uz spolupracovnici dva týdny zpátky),takže nevím jestli nemam jit na tyden marodit a dalsi tyden prijit s potvrzením o těhotenství nebo jit do prace a delat, ze nic a papir dat az za dva týdny před noční. Jenže,když budu v práci dělat jako, že nic a budu pracovat na pajeci lince mám strach,aby se něco nestalo miminku...☹ Omlouvám se za tak dlouhy text.. 🙂 a dekuju za každou odpověď 🙂
Děkuji asi to tak fakt udělám... právě,že tam není dobré odsávání,stezujeme si uz nejakou dobu a teprve se to ma začít řešit,ale to až tak v březnu... a reknu takhle jim to až po té první návštěvě na gynekologii,kdyby nahodou neco bylo špatně...
Já mám stejný problém jako ty. Jsem taky v 8tt a doktorka mi řekla, ať se dohodnu v práci kvůli nočním. Že mi je nedoporučuje a že i zákoník práce je zakazuje.V práci jsem to ve středu oznámila a vedoucí řekla, že ať přinesu od Dr. papír, že nemůžu dělat noční a že se pak teda domluvíme. Já slíbila, že nemám problém se místo noční různě protočit.Vždy mi v práci tak nějak vycházeli vstříc. Dneska jsem šla na noční s tím, že je poslední. Půlku směny jsem proklimbala, druhou půlku jsem měla žaludek na vodě. Ráno jsem se ptala vedoucí co teda se mnou a čekala mě studená sprcha. Bylo mi řečeno, že ostatní to zvládali, takže i já mám normálně chodit dál na noční a až mi bude tak zle, že ji nebudu zvládat, tak že se domluvíme. Jenže já na rozdíl od ostatních jeste do práce půl hod sama dojíždím. Teď jsem byla ráda, když jsem dojela domů, protože se mi chtělo hrozně spát. Teď nevím co. Risknout to a chodit teda na noční nebo být za netáhlo a za zmetka a vzít si neschopenku 😕
@mutsynka zakonik prace nocni a prescasy tehotnych zakazuje, takze ji to i takto pripomen, protoze porusuje zakon. Co si ta pani dovoluje to je uz mazec. Kdyz rak sepsat pisembe, nechat potvrdit id ni ze prevzala dopis kde zadas a informujes o tehotenstvi.
§ 153 Převedení na jinou práci
(1) Koná-li těhotná žena práci, která je těhotným ženám zakázána nebo která podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství, je zaměstnavatel povinen převést ji dočasně na práci, která je pro ni vhodná a při níž může dosahovat stejného výdělku jako na dosavadní práci. Požádá-li těhotná žena pracující v noci o zařazení na denní práci, je zaměstnavatel povinen její žádosti vyhovět.
(2) Ustanovení předchozího odstavce platí obdobně o matkách do konce devátého měsíce po porodu a ženách, které kojí.
(3) Dosahuje-li žena při práci, na níž byla převedena, bez svého zavinění nižšího výdělku, než na dosavadní práci, poskytuje se jí na vyrovnání tohoto rozdílu vyrovnávací příspěvek podle předpisů o nemocenském pojištění.
§ 154 Pracovní cesty a přeložení
(1) Těhotné ženy a ženy pečující o děti do věku osmi let smějí být vysílány na pracovní cestu mimo obvod obce svého pracoviště nebo bydliště jen se svým souhlasem; přeložit ji může zaměstnavatel jen na jejich žádost.
(2) Ustanovení předchozího odstavce platí i pro osamělou ženu pečující o dítě, dokud dítě nedosáhlo věku 15 let.
§ 155 Rozvázání pracovního poměru
Výpovědí může zaměstnavatel rozvázat pracovní poměr s těhotnou zaměstnankyní a se zaměstnankyní trvale pečující o dítě mladší než tři roky jen zcela výjimečně v případech uvedených v § 46 odst. 1 písm. a) a b) a v § 53.
§ 156 Úprava pracovní doby
(1) Zaměstnavatel je povinen přihlížet při zařazování zaměstnanců do směn též k potřebám žen pečujících o děti.
(2) Požádá-li žena pečující o dítě mladší než 15 let nebo těhotná žena o kratší pracovní dobu nebo o jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět její žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody (§ 86); přitom zaměstnavatel postupuje v součinnosti s příslušným odborovým orgánem.
(3) Zaměstnavatel nesmí zaměstnávat těhotné ženy a ženy, které pečují o dítě mladší než jeden rok, prací přesčas.
Děkuju za info
ahoj, jak bys řešila, že můj - teda ted už bývalý zaměstnavatel - nechtěl přistoupit na to, že bych místo do 16:30 pracovala do 15:30, ale chodila o hodinu dříve do práce (nejen proto jsem odešla...). Vysvětlovala jsem mu, že kdybych dělala do 16:30, tak nejdříve se do školky dostanu v 17:30 a to už jsou příplatky za hlídání po 17.hodině. Argumentoval s tím, že otevírací doba pobočky je do 16:30 (ikdyž on tam zůstává).
@astyna musel by predlozit podklady o tom, ze zmena byt jen o tu 1 hodinu bylo z vaznych provoz.duvodu. Coz si nemyslim te by ta hodina by se neobesla bez vas. Chtela bych to od neho pisemne s vysvetlenim proc to nelze a s uvedenim duvodu. Myslim ze by se drive zalekl inspekce a umoznil by vam to 🙂
Ahoj 🙂 jsem v 17.týdnu a ještě minulý týden jsem byla na poslední noční, dělám vychovatelku v ústavu 🙂 od tohoto týdne dělám jen denní a ranní a určitě je to lepší 🙂
Já jsem pak už měla handrkování dost. vyšla jsem mu vstříct, že jsem slíbila návrat v roce syna. To byl můj obrovský ústupek, už jsem nemínila couvat víc dozadu.
@absintka19 tak už mám neschopenku a bude doufám konečně klid 🙏
Ja jsem tak na neschopence 😀 ,ale příští týden už jdu do práce a řeknu jim o těhotenství už vidím ty pohledy a blbé kecy vedoucího,ale mě je to jedno hlavní je,aby mimi bylo v pořádku🙂
@halaskovap máš recht 😉 na lidi kašli. Teď už nerozhoduješ jen sama za sebe,ale i za toho mrňouska. A to je teď to nejhlavnější. Ze mě taky v práci nebyli urvaný 😉
@mutsynka jo, normálně ji to predej písemně a zároveň ji dej papír od doktora.
@mutsynka jo to mas pravdu. No oni nejsou asi nikdy 🙂
nevím jak špatné to je na pájecí lince, ale pokud se necítíš s tím jít ještě ven, tak bych šla na týden na neschopenku s chřipajznou a co dál řešila až pak...