Těhotné sestry za Covidu. Jak to řešíte s prací?

makky225
26. říj 2020

Ahoj holky, ráda bych se zeptala těch zdravotních sester, které jsou těhotné/v blízké budoucnosti chtějí otěhotnět, jak to řešíte s prací teď v době covidu? Jsem porodní asistentka (pracující na novorozencích) ve fakultní nemocnici. Matky k porodu nijak netestují (oproti první vlně na jaře) a navíc mají povolené doprovody k porodu, takže jsem v kontaktu s docela hodně lidma. Jak jste na tom vy? Chodíte do práce, nebo jste hned po zjištění těhotenství šly na neschopenku? My se zrovna začínáme snažit a já nevím co eventuálně dělat. Do práce se mi v teto situaci nebude chtít, ale vycházky jsou strašně omezující. Vždycky jsen počítala s tím, že do práce budu normálně chodit dokud to půjde, ale v dnešní době to není dobrý napad.

ajja87
26. říj 2020

Ahoj, nepracuji jako zdravotní sestra, ale momentálně řeším dost podobnou situaci, ja teda již těhotná jsem, ale mám se vracet před nástupem na MD z rodičovský a taky přemýšlím co s tím, pracuji ve firmě, kde se nás je v jedné místnosti kolem 20 a všichni přijdeme během dne do styku se spoustou lidi... U prvniho jsem chodila do posledni chvíle, teď jsem to taky měla v plánu i kvůli financím, ale začínám se taky tak nějak bát... Vedoucí mi cpe neschopenku, že stejně pro mě nemá práci, že si to tam budu chodit spíš,, odsedet,, udělat nějaké papíry, uklidit, byt pri ruce ostatním... Tak nevím no... Je to blbá doba tohle...

hanyas
26. říj 2020

@ajja87 neváhala bych a šla na neschopenku. Pokud ti to i vedoucí doporučuje, bude to lepší pro ně a ty budeš mít klid 🙂

majena39
26. říj 2020

@makky225 já aktuálně pracuji přímo na aro covid jednotce... Od minulého tydne čerpám zbytek dovolené a pokud mi lékař zítra těhotenství potvrdí, asi si PN budu muset vzít. V práci s tím tak nějak počítají vzhledem k tomu, že mi bezpečnou práci nikdo není schopen zajistit neboť i personál začíná být nemocný. A chodit preventivně v tyveku 12 hodin denně i kdybych nebyla u pacientů, tak to miminko uvařím. Hrozně jsem se v tom potila už předtím natož teď... Navíc většina covid pacientu se davala opakovaně do pronacni polohy na břiše a to se člověk opravdu nataha. Většina pacientů jsou totiž obézní lidé 😔 A když jste na 12 pacientů čtyři, protože se musíte střídat a tudíž jsou ostatní v čisté zóně a odpočívají, nemůžete říct sorry holky ja vám nepomůžu.... Takže možná lepší odejít na PN než být na směně do počtu ale nepoužitelná...

piggy123
26. říj 2020

@makky225 moje švagrová je doktorka a momentálně už je asi v půlce těhotenství. A chodí do práce pořád. Dokonce její oddělení se nachází teď v karanténě. Všechen personál musí nosit respirátory, pacienti nosí roušky. Ale zase je pravda, že nemá moc kontaktu s lidmi zvenčí. Pacienti jsou dlouhodobě hospitalizovaní.

somalicats
26. říj 2020

Nejsem sestra, jsem lekarka. Na jare jsem normalne pracovala az do nastupu na MD. Ted jsem v 8.tydnu a do prace chodim, nic mi neni krom toho, ze rano a vecer bleju jak amina. Je teda fakt, ze na covid jednotce bych si tehotna praci nelajzla, ale jinak jo. To bych se musela bat i jit na nakup.

jijulka
26. říj 2020

@majena39 tak pokud ti nezsjisti bezpečnou práci, a i ti to rikaji.. proc nejdes domu na prekazku zamestnavatele? za 100% a neomezena vychazkama.

makky225
autor
26. říj 2020

@jijulka já se právě obávám, že u zdravotníků asi tuhle překážku na straně zaměstnavatele neuznají. To by museli uznat absolutně každýmu zdravotníkovi a to by je vyšlo draho. Nebo víte někdo alespoň z doslechu, že by se to zdravotníkovi podařilo usmlouvat na tu překážku? To by bylo ideální, nejde ani tak o ty peníze ale spíš o vycházky.

jijulka
26. říj 2020

@makky225 hele to vyplývá ze zakoniku prace. Ja znam pár kolegyn, ktere byly prerazeny na bezpečnou pozici, byt za min peněz, ale plat jim byl dorovnan. Tj nevidim duvod, proc by nemohly nyt doma na prekazku. I kdybys mela delat na archivu nebo tridit poštu.. tak ti nalezi stejny plat Pokud takovou pozici nemaji, pak 100% doma. Ja bych se nebala si o to rict. V nejhorším te jen odmitnou. Ale to si dle myho v dnesni dobe malokdno. lajsne. Spis my zeny v tomhle nechceme jit do konfliktu.

makky225
autor
26. říj 2020

@somalicats tak já jsem sice na novorozencích, ale trávím čas i u matek s covid na izolačním pokoji, takže bych řekla, že jsem v rizikovém kontaktu dost. A ostatní matky mohou být pozitivní ale bez příznaků a to s něma sedím třeba u kojení půl hodiny i víc a mám hubu (sice v respirátoru) tak 15cm od nich. Takže raději každý den nákup než tohle 😀

alcar
26. říj 2020

@makky225 kolegyni v ramci fakultky preradili do budovy reditelstvi na odd. kvality a chodila po auditech.

makky225
autor
26. říj 2020

@jijulka to je pravda toho konfliktu se docela bojím - abych se pak měla kam vrátit po MD. Ono stačí že jsem tam víc jak 3 roky a stálé mám smlouvu na dobu určitou jako zaskok za mateřskou. A na smlouvu na neurčito můžu zapomenout prý je na ni pořadník. Taky to dost odporuje zákoníku práce ale zákoník je věc jedna, realita věc druhá a nic s tím nenadělám.

jijulka
26. říj 2020

@makky225 sestry chybí vsude, toho bych se nebala, po MD treba ziskas odstup a uz tam nebudeš chtit. Ja po 4 letech doma uplne změnila i obor,ze ktereho budu atestovat.
A tam, kde nedodržuji ZP ja bych nepracovala. Z toho duvodu jsem odesla z původního pracoviště.

majena39
26. říj 2020

@jijulka já osobně se nebudu doprosovat aby mi našli nějakou jinou práci 🙂 Myslím, že mi ne jednou vyšel zaměstnavatel vstříc když jsem něco potřebovala a nebudu ho teď trestat 🙂 Mám smlouvu na neurčito a i neschopenka z mého platu bude velmi slušná, takže kvůli penězům rozhodně zdraví ohrožovat nebudu. 🙂 A vycházky mi jsou celkem jedno stejně bych nikam extra nechodila. Starám se doma ještě o babičku 88 let, takže pro mě výhodné být doma 🙂

jijulka
26. říj 2020

@majena39 to je tva věc, dle myho se nejedna o doprosovani nýbrž o regulerni zakonny pozadavek.

majena39
26. říj 2020

@jijulka to sice ano. Ale když na tom budu trvat tak mi nějakou práci radši najdou než abych seděla doma za 100%. A řekneme si narovinu - v nemocnici teď nebude bezpečno asi nikde. Moje bejbatko si zaslouží zdravou maminku a zdraví si za peníze nekoupim 🙂 Třeba až mi začne doma hrabat tak se o nějakou práci přihlásím. Nikde není psáno, že musíme být na PN od doby co si ji vezmeme až do mateřské 🙂

letalnica
26. říj 2020

@somalicats Počkej, ty už jsi zase těhotná? To mi uniklo, gratuluju! 🙂

jijulka
26. říj 2020

@majena39 no, paradoxně v nemocnici s oop to mas bezpečnější nez jinde

majena39
26. říj 2020

@jijulka vždyť říkám, že nikam nechodím,starám se doma o babičku 🙂 Jednou týdně nákup s respiratorem nás doufejme neohrozí. 🙂

somalicats
27. říj 2020

@letalnica Diky 😀 . Nejaka prubojna spermie prosla i pres ochranu... 😀