Zvazuju, jestli pred ukoncenim zkusebky mam ve skole rict, ze jsem tehotna, zjistila jsem prvni tyden nastupu a az ted mam potvrzen 9.t. Urcite bych pockala aspon do screeningu. Uplnese nebojim, ze by me vyhodili, do leta by me asi nechali, ale mohli by mi zmenit smlouvu, mam ted asi do leta 2021/2. Ma pro me nejake vyhody mit tu smlouvu delsi, prestoze by mi stejne nejela az do navratu do prace cca ve 3letech? Predpokladam, ze pristi rok bych stejne dovolenou necerpala, kdyz budu na materske🤔
Hypoteticky kdybys do té doby byla znova těhotná a vešla se do ochranné lhůty, tak budeš mít nárok na další mateřskou.
@lani1 no kdyz to reknes pred koncem zkusebky,muzou te vyhodit,ve zjusebni dobe se na tebe ochranna lhuta nevztahuje,tak bych pockala az po ni,oni budou mit dost casu si od zari najit nahradu,neboj 😉 kazdopadne smlouvu ti urcite neprodlouzi,ten mesic to uz vydrzi...
Ahoj, pracuji jako personalista, a moje rada je - jsi na samém začátku těhotenství - to se ještě bohužel může stát věcí, ani svým blízkým to přece nevyzvoníš dřív než dostaneš těhotenskou průkazku. řekla bych to až to na tobě bude vidět, nikdo ti to nemůže mít za zlé, je to tvoje soukromá věc, nepracuješ někde u pasu nebo s těžkými břemeny abys musela požadovat převedení na jinou pozici z pohledu BOZP. Riskovat vyhazov ve zkušebce a pak nesplnit podmínky pro mateřskou ( být zaměstnaná a mít v posledních dvou letech odpracováno 270 dní) což rozhodně splníš dokonce i když bys hned po skončení zkušebky šla na rizikový (tedy na marodku) A jen tak na hrubo jestli mít mateřskou nebo ne taky může dělat při platu cca 30000 hrubýho - což jako učitelka asi budeš mít, je to nějakých bratru 130000,- Kč rozdíl a ještě ti rodičák začnou vyplácet až po mateřský a né hned po porodu, což jsou taky vlastně peníze navíc oproti vyhazovu....
Hlavně neposlouchej keci o tom, jak se zachováš nefér vůči zaměstnavateli 🙂
@kmarie81 no ja se modlim, abych odpracovala 270 dni, protoze to mam tak tak, ujizdi mi to zatim o den, ale sestra rikala, ze to snad nejak dame..12 let jsem pracovala jako osvc, minimalni zalohy, takze s prvni jsem sla dnem porodu hned na rodicak:( a pracovala jsem do porodu, ted vychazi, ze nejdriv muzu nastoupit 17.7., ale ultrazvukove vychazi 16.7.., tak snad to vyjde, protoze stejne budu od 1.7. Doma na dovolene, ale ty penize, to je mega rozdil🙏🙏🙏🙏Pravda, ze rodina to taky nevi, jedno jsem potratila a celkove jsem vic nejista nez s prvnim. Zkusebku mam do brezna a to budu cca ve 14.t., tak to reknu radsi po skonceni.Diky za nazor!
No jestli sis jako OSVČ do prosince platila minimální zálohy i na nemocenské pojištění, tak bys měla mít určitě splněnou podmínku - být účastna na nemocenském pojištění 270 dní 🙂
a zaměstnana jsi teda od 1.1.?
A termín porodu máš někdy ke konci srpna? - tak až budeš mít po zkušebce - zajdi přímo na sociálku at se na to s tebou podívají který den budeš mít splněno 270 dní a pak si podle toho zažádat o mateřskou at ti jí třeba kvůli pár dnám nezamítnou. Jinak jestli máš smlouvu do 8/2021 tak ještě dalších 6 měsíců budeš v ochranný lhůtě - kdyby se vám třeba poštěstilo s druhou mateřskou ...
@lani1 Hlavně bych si zjistila, jestli nárok na mateřskou budete mít vubec? musíte mít odděláno a není to jediná podmínka pro získání mateřské..