Ahojky vsem mam dotaz dnes sem objevila dve carky. V minulem zamestnani mam odpracovano 365 dni. Ted sem zmenila zamestnani zkusebka mi konci 17.6 . predpokladam ze jak jim oznamim tu zpravu vyhodej me. Smlouva je prez personalni agenturu. Nechci zustat uplne bez penez. A jak to bude po porodu? Dekujo
@xpila zitra jedu na gyndu. Aby to nebrali jako zatajovani.
@monikavitezslav Pokud nemáš práci těhotné zakázanou, tak nemáš povinnost zaměstnavateli těhotenství oznamovat.
@xpila ani agenture? Jenze ja delam 12hodinove smeny.
@monikavitezslav Vždyť ti zkušebka končí za 4 dny, tak to snad vydržíš, ne?
@xpila to jo ale k mudr jdu zitra.
No těhotenství hlásit nemusíte, ani pokud děláte dvanáctky a to ani agentuře
@jaaanaluk jaktoze nemusim?
@monikavitezslav Hlásit těhotenství zaměstnavateli není povinnost.
Vzdyt to na me za par mesicu bude videt.
@monikavitezslav No a co?
@somalicats holky poslete mi nejaky paragraf kde to je napsany?
@monikavitezslav A to jako nemůžeš jít k doktorovi? Tak proč sis ho nedala na příští týden?
A 12 klidně můžeš dělat dál.
@monikavitezslav Kde je co napsaný???
No zkusebka od agentury mi konci 17.6 takpak jim to reknu a bud me vyhodej nebo ne
@monikavitezslav Na to žádnej paragraf není, paragrafy jsou jen na povinnosti 😉
Je pravda, že je v zájmu ženy nahlásit těhotenství tehdy, pokud dělá rizikovou práci, která je těhotným zakázána, aby ji zaměstnavatel mohl převést na jinou práci. Ale pokud to nenahlásí a není to na ní vidět, tak zaměstnavatel nemá právo se na toto vyptávat.
@xpila jako nechapu? Dneska sem nasla dve carky. Potrebuji brzy vedet zda to je tehu nebo ne peotoze druhy syn ma vvv.
Ale proč bys jim to hned měla říkat??? Vždyť jsi na začátku a stát se může cokoliv. A ty prostě nemáš povinnost mu to oznamovat, klidně mu až můžeš přinést papír na mateřskou s datem nástupu na MD a oni na to nemůžou říct nic.
Souhlasím, taky nevidím důvod zaměstnavateli cokoliv hlásit. K doktorovi můžeš jít z různých důvodů. Dokonce i většina doktorů objednává na první prohlídku až kolem 8. týdne (já třeba byla v devátém). A 12 se dělat taky můžou. Dokonce můžeš dělat i v noci, pokud sama chceš (nikdo ti je ale nesmí přikázat po tom, co těhotenství oznámíš).
@monikavitezslav Pokud budeš těhotenství vědět teď nebo za týden, je z hlediska zjišťování VVV celkem jedno...
@monikavitezslav psala jsem to dříve, než jsem si přečetla o synovi... ale na gynekologii se chodí z různých důvodů, tak by to neměl být problém.
Prekerni situaci.praci tezkpu nemam.delam kratky dlouhy tyden. Ale asi to oznamim az s prukazkou.
@monikavitezslav Jako dělej, jak chceš, faktem je, že po uplynutí zkušebky už Tě jako těhotnou nikdo vyhodit nemůže. Kdyby šlo o mě a jinou práci (zrovna ta moje zahrnuje i rizikové činnosti), tak to řeknu až po prvním trimestru, když už...
Na oznamování času dost, já to řekla v 5. měsíci, když mi vykouklo břicho. A to jsem pracovala ve skladu a tahala těžké zboží sem a tam, k tomu na celé obchodní oddělení sama. Věděla jsem, že vedení z toho nebude nadšené.
A když máš konec zkušebky tak blízko, tak už bych tuplem nic neříkala. Pracovala jsem v PA, vyhodit tě můžou kdykoliv a za cokoliv, můj šéf si vždy dokázal něco vymyslet, měli jsme i na to poradce... 🙄
@somalicats udelam to same pouze zitra sjedu k mudr zda je vse ok.
Pockam tedy do konce zkusebky a na konci prvniho trimestru jim to reknu. Smlouva je na dobu urcitou do konce zari tak bud me v zari vyhodej nebo nastoupim na md. Termin by mel byt podle ms 14.2.2017
@somalicats no tak to pozor, to jsem si taky myslela, že těhotnou vyhodit nemůžou, ale agentury mají většinou dodatky ke smlouvám a tam podepisuješ, že vlastně můžou. Sem teď v podobné situaci a zjišťovala sem to přes inspektorát práce.. Jinak není žádná povinnost to hlásit, naopak si můžeš pěkně zavařit, ale to je tvoje věc, já být tebou tak dokud bych chtěla a mohla dělat, tak nic neříkám.
@pakra Pokud má pracovní smlouvu, vyhodit ji nesmí, ať je to agentura, nebo Krtek s. r. o. ,prostě nesmí. Zákoník práce je stejný pro každého zaměstnavatele a žádná ujednání nesmí být v rozporu se zákoníkem práce
....jak píše pakra - je tam dodatek o "práci v malém rozsahu", je to většinou DPČ. Za celou mou dobu v PA si nikdo nepřečetl celou "smlouvu", ba skoro nikdo nerozumí ani rozdílům v DPČ a pracovní smlouvě. Proto jsem taky z tohoto oboru odešla, nebavilo mě oznamovat ukončení jen tak "z plegýru" šéfa...
@monikavitezslav A proč bys jim to teď říkala? Vždyť jsi úplně na začátku, tak ani nic nepoznají.