Ahoj, mam problem, uz tri tydny jsem doma a v nemocnici na preskacku, mam problemy v tehotenstvi, nechci se tu o nich rozepisovat, ale pokud to takhle pujde dale, potrebovala bych resit, co delat. V breznu jsem davala vypoved v praci, byla jsem necele 4 mesice na pracovnim urade a od 8.7.jsem si udelala zivnost. Zjistila jsem kratce na to, ze jsem tehotna. Momentalne jsem tedy 3 mesice OSVC a 3 tydny jsem doma zadarmo. Bojim se, ze se muj zdravotni stav nezlepsi a pokud zustanu v nemocnici i nadale, nevim, jak postupovat. Momentalne se na pracovni urad nemam jak dostat, jsem na kapackach a nevim, kdy se odsud dostanu, tak zkousim alespon rady tady. Od zacatku, co jsem OSVC si platim nemocenske pojisteni. Ma nekdo radu, jak toto resit? Momentalne mam tedy prijmy nulove a stale platim soc.+zdr.pojisteni. Kamaradka mi radila pozastavit zivnost, az me propusti a prihlasit se na pracovni urad. To mi ale resi jen zaplaceni zaloh, stale nebudu mit zadny prijem a jako tehotnou me asi nikde nezamestnaji. Mam na neco narok? Uz jsem zoufala. Moc dekuji.
Asi tak - dostaneš klasicky nemocenskou. A nejsem si jistá, ale mám pocit, že ty měsíce, kdy jsi byla celý měsíc na neschopence, tak neplatíš sociální pojištění (jako že zálohy zaplatíš, ale pak ti to vrátí). Je potřeba si to pohlídat - stačí 1 den "práce schopnosti" a máš smůlu.
A jinak potom pokud nejsi vlastník nemovitosti a manžel nemá přílišné příjmy, tak se dá žádat o různé dávky.
V nemocnicích bývá sociální pracovnice, která pomáhá i s těmito věcmi, zkus se poptat, aby ti ji zavolali a třeba něco poradí...
Jeste me napadlo, kdybych sla na ÚP, nemam pak narok na materskou, protoze bych nesplnila 180 dni v poslednim roce. Tohle je uplne zacarovanej kruh. :(
@petla29 Na ÚP tě nejspíše nevezmou, pokud jim "práskneš" že jsi v PN (a nevím, zda se doptají). Znám případ, kdy chtěli z ÚP potvrzení, že dotyčná je práce schopná a bez toho odmítli registrovat. Takže ano, bylo to ve stylu "máte nemovitost, takže vlastně nemáte nárok na nic" ☹ Vůbec jsem vícekrát potkala přístup, kdy člověk vlastnil nemovitost (stačí malý krcálek s hypotékou) a tím v podstatě nebyl nárok na nic.
@petla29 Tak uvidíš, můžeš zkusit se ptát, zda by nebyly nějaké dávky - příspěvek na bydlení a tak. Ale pokud ho vlastní manžel, tak se bojím, že i pokud není v SJM, stejně započítají celou rodinu a hotovo. Jo, je to naprd - a ještě hůř je na tom člověk pokud pracuje na DPP. Buď ráda, že sis platila nemocenskou a holt máš peníze z té nemocenské.
@petla29 No, pokud si opravdu platíš i nemocenské, tak po 3 měsících placení máš nárok na nemocenskou.