Těhotná učitelka, jak to bude s penězi?

zmrzka89
23. dub 2016

Abych nastínila situaci-náš říďa je zmetek - nejprve smlouva na dva roky, během toho jsem otěhotněla a potratila,když smlouva měla vypršet, ptal se mě jak na to jsem, řekla jsem mu, že dítě chceme. Prosil mě, abych mu pak případné těhotenství oznámila včas a dal mi smlouvu na 3 roky... Teď jsem otěhotněla znova, pořád jsem to chtěla odložit kdy mu to oznámím, ale bylo mi to zase hloupé, aby stihl někoho sehnat...
V podstatě mi oznámil, že od září mám jít na rizikové a tím to pro něj haslo, zajímalo ho jen jestli dodělám školní rok...
A teď o co mi jde, nebudu se mít kam vrátit, protože mi dal smlouvu jen na 3 roky, donutil nás abychom jeli na školu v přírodě, že nám dá 2 vychovatelky, teď je z toho jen 1... Školy v přírodě se trošku bojím, ale mám strach za nim jít než budu mít vše promyšlené. Bojím se, že vymyslí nějakou levárnu - termín mám v listopadu, nástup tedy v říjnu, zbývá mi ještě 40 dnů dovolené. Jak to udělat, aby se mi to vyplatilo co nejvíc finančně? Už teď jsem byla týden nemocná a vrátila se do práce - jít na rizikové? Kdy? Jak je to s proplacením dovolené?
Děkuji za rady a případné zkušenosti

carmenxxxx
23. dub 2016

Ahoj, výběr si dovolenou a jdi na rizikové. Byt tebou, tak se na všechno vyprdnu. Jina věc by byla kdyby s tebou zacházel slušně a měla smlouvu na dobu neurčitou.

lajla
23. dub 2016

@carmenxxxx co je na tom neslušné mít pracovní smlouvu na dobu určitou? Dokonce to není ani protizákonné... Hájí přece svoje zájmy... Zakladatelka je taky měla hájit a říct že se momentálně o dítě pokoušet nebudou no...a kdo ví, třeba by taky měla smlouvu na dobu určitou...

@zmrzka89 proč se bojíte na školu v přírodě? Zmetek jak pisete je jen proto že Vám dál na dobu určitou? Ale to se běžně děje, nejen na školách, ale tam je to velmi běžné...
Pracovala bych dokud bych mohla...jen tak můžete dosáhnout na víc peněz, nemocenská je nižší než plat

lajla
23. dub 2016

@zmrzka89 dovolenou... Nevím jestli jde ještě proplácet? Já to tak měla... Ale je to x let
Nechala bych si ji až na výběr před nastupem na mateřskou, bude se hodit🙂

nelam
23. dub 2016

Tak logicky- nejvic penez budete mit,jestlize budete v praci co nejdele a nastoupite 6 tydnu pred terminem na materskou.Dovolenou muzete vycerpat mezi MD a RD. Nicmene domnivam se,ze dovolenou Vam stejne daji pres prazdniny,tedy bude po ni. Priznam se,ze mi zas nic tak nemoralniho na jednani reditele neprijde. At uz v prodluzovani praxe (to je bezna praxe,musi mit propocitano kolik ucitelu si muze dovolit mit na trvalak), tak i s tim (ne)nastupem v zari. Pro nej,deti i nove nastupujici ucitelku je lepsi nasoupit v zari nez v rijnu (pripoustim,ze Vas to zajimat nemusi).

carmenxxxx
23. dub 2016

Ze zákona muže zamestnavatel dat smlouvu na dobu určitou 3x po sobe. Pro me dle mého názoru je hodně neseriozni dat třeba 3x smlouvu na 3 roky..sorry, slušný zamestnavatel podle me nedá smlouvu na dobu určitou delší nez na rok. Když bych otěhotněla po několika letech při smlouvě na dobu určitou, tak bych nezůstávala ani den na víc v práci, kde me po mateřské stejně s největší pravděpodobností nevezmou zpět. Na tož jet tehotna na školu v přírodě kde je velka pravděpodobnost epidemie ruznych sragor co se mezi děckama siri rychlostí blesku. U zamestnavatele který má o me zájem a chce abych zůstala nemam problem pracovat až do porodu a brzy se vrátit třeba na částečný úvazek. Takhle rozhodne ne.

zmrzka89
autor
23. dub 2016

@lajla zmetek to je, protože: k lékaři? Tak mimo pracovní dobu, suplovala jsi v družině? tak náhradní volno, ale to si nemůžeš vybrat...
Na školu v přírodě se bojím, protože to je úvazek na 24 hodin a já dorazím z práce a spím, to asi nebudu moc dělat... Nevolnosti mám zatím takové, že nezvracím, ale co když se to změní? Co se bude dít, když to nebudu zvládat?
Spousta mých spolužaček z VŠ - ředitelky jim vyšly maximálně vstříc a teď nemyslím, tu smlouvu, ale ok, od září nastoupíte na rizikový, ale kdyby se vyskytlo suplování, bude vaše, proplatili jim přípravný týden a dokonce dostaly smlouvu na neurčito (věděly že jsou těhotné), taky řekly, že nechtěj, aby jezdily na školu v přírodě, aby se šetřily atd. a ne že na mě řval, ať si seženu někoho svýho, že druhou vychovatelku nemá... Mimochodem za týdenní otročinu dostat 1000 Kč odměny, která se zdaní je dost směšný...

jitavrtule
23. dub 2016

@zmrzka89 finančně se nejvíc vyplatí pracovat až do nástupu na MD, na tu jít 6 týdnů před termínem, dovolenou si následně vybrat mezi mateřskou a rodičovskou, pokud ti ji zaměstnavatel nenařídí vybrat ještě před odchodem (což může, pokud to ale neudělá, pak ty můžeš zažádat právě o to vyčerpání mezi MD a RD a on ti to musí umožnit)
Jít na rizikáč je nesmysl - budeš brát kulový peníze a ještě budeš omezená vycházkama (tzn žádné plány na víkendy, nic, 6 hod vycházek denně max), jedinou výhodou budiž to, že budeš mít svatý klid....uvaž, zda ti to za to stojí, jestli je to v práci opravdu tak nesnesitelné.
Co se týče proplácení dovolené - dovolená se proplácí POUZE v případě ukončení pracovního poměru. V souvislosti s mateřskou a rodičovskou ji můžeš jedině regulérně vybrat, což sice vypadá jako to samé, ale není. Když jsi na řádné dovolené (a ne na mateřské nebo rodičovské), zaměstnavatel tě může vyhodit (což je ale v tvém případě vlastně asi jedno, když ti stejně vyprší smlouva před návratem z RD).
Na smlouvě na dobu určitou taky nic neslušného nevidím, ve školství naprosto běžné a to i na podstatně kratší dobu (1rok).

zmrzka89
autor
23. dub 2016

@nelam právě že jí budu mít přes prázdniny, ale už poslední týden v srpnu budu muset jít na rizikový, takže na rizikovym budu cca necelé 2 měsíce. Jde mi o to, že pokud stejně budu muset jít na neschopenku, proč nejít dřív, nechat si tak proplatit dovolenou a mateřská by se vypočítávala z vyššího základu...

xpila
23. dub 2016

@zmrzka89 Tu dovolenou ti ale neproplatí a na výpočet mateřské by to stejně nemělo žádný vliv.

rousse
23. dub 2016

@zmrzka89 já teda mám řediele uplně suprového, ale byla jsem prakticky ve stejné situaci (i když teda já se smlouvou na dobu neurčitou), jen uplně na začátku těhotenství. Také první skončilo blbě, vzhledem k tomu, že jsme hodně malá škola a dost učitelek má pokrácené úvazky, tak za mě (2. stupeň) nehledali náhradu, ale rozhodli, že můj úvazek rozhodí mezi kolegyně s pokrácenými úvazky. Znovu jsem otěhotněla v květnu a více méně mě vedení ukecalo, abych šla na neschopenku od nového školního roku, aby zástupkyně nemusela dělat úvazky na 2x - plus by to samozřejmě znamenalo i dvoje rozvrhy. Nechtělo se mi moc, ale nakonec jsem jim na to kývla - peníze až tak tragické nebyly, doktorka nenamítala ani ň - evidentně jsem nebyla první, komu psala rizikovku, i když fyziologicky nebylo třeba. Na mateřskou jsem nastoupila normálně 6 týdnů před termínem porodu a mateřská byla finančně taky moc pěkná (prakticky to, co bych si vydělala, kdybych jezdila do práce).
@lajla předpokládám, že školy v přírodě se bojí, protože to je docela psychický záhul mít na krku X desítek cizích dětí třeba 4 dny včetně nocí. Já byla s vedením dohodnutá, že pokud otěhotním znovu před výletem (měla jsem tehdy 9., což znamenalo 3 - 4 denní výlet do Prahy), tak všechno zorganizuju, naplánuju, nachystám, domluvím, ale na výlet za mě pojede někdo jiný.

zmrzka89
autor
23. dub 2016

@rousse 25 prvňáků na 6 dnů...

lajla
23. dub 2016

@zmrzka89 jo já věřím že se Vám to nelíbí, naštěstí je dnes možnost práci vyměnit.. Ve školství to není easy , měla jsem tu čest tam pracovat, učitelky umělý jen nadávat na ředitele ale do očí mu nikdy nic nerekly, když jsem mu to řekla já, a že odchazim nabídl mi lepší místo a výrazné zlepšení platu, stejně jsem šla🙂
Řekla jste mu co si o tom myslíte? Nějaký návrh? Je třeba komunikovat...ředitel je chlap ... Ti se do vaší situace nevciti a ani myšlenky neprectou
Mě jen vždy strašně mrzí když čtu jak někdo nadává na svého chlebodárce, a sám se tu situaci nesnaží změnit ( nezminujete se)

lajla
23. dub 2016

@zmrzka89 prvnaci jsou úžasní, ti jsou hodní a k paní učitelce vzhlíží🙂 to by mohlo být moc fajn

zmrzka89
autor
23. dub 2016

@lajla dobrej nápad, taky že se na to chystám 🙂 leží mi to celé právě delší dobu v žaludku, ale chci mít nejprve zjištěné všechny informace, jak to je, na co má člověk nárok a na co ne...
KOmunikace je s ním dost náročná, je náladovej a to dost...

rousse
23. dub 2016

@zmrzka89 a nezkusila jste se zeptat, jestli tam nemůže jet někdo místo vás? Já si to s ním normálně domluvila a on nenamítal vůbec nic - naprosto to chápal. Kor po tom mém 1. těhotenství - začala jsem argumentem, že kdyby se u mě vyskytly zase nějaké komplikace (1. těhotenství jsem krvácela od 6. týdne) a já musela na pohotovost, co by bylo s dětma? A víc nebylo třeba domlouvat.

lajla
23. dub 2016

@zmrzka89 to zvládnete nebojte, je to jen chlap, taky si musíte dupnout ... Zařvat by si zkusil jednou! Ja jsem hodně razna...posilnit se kvalitní čokoládou a půjde to samo🙂

nelam
23. dub 2016

@zmrzka89 rozumim,ale proplatit do olenou opravdu nelze. Muzete ji cerpat a to byste musela pres prazdniny. Na PN fakt prijdete o dost (ucim 5 let a sla jsem dolu o 4-5.000),ale ono se lehce planuje a realita je pak jina (priusnice,pata nemoc a jdete ze dne na den). S tou skolou v prirode se poradte s nekym,kdo tomu rozumi. Myslim,ze by se dalo argumentovat tim,ze nesmite vykonavat nocni praci a 24 h v kuse 😀 jinak jsem asi trochu z jibeho kraje,k lekari chodim odpoledne a na skolni vylet (pres noc) jsem jela sama (+manzel) a o odmene nemuze byt ani rec 😀

zmrzka89
autor
24. dub 2016

@nelam na lačno k lékaři se odpoledne nedá jít... všechny ostatní jsem samozřejmě měla odpoledne. Neřeknu, kdybychom si neustále všechny trajdaly k lékaři, ale člověk za ním jde opravdu když není zbytí a on na vás vyjede...
školní vylet jsem také jezdila jen sama s manželem, ale teď už mi to prostě připadá moc - všechno se dá zvládnout, dokud se nic neděje, ale co pak, až se něco stane... a pak mě naštvalo, že s mym manželem se počítá automaticky jako s vychovatelem, bere si na to dovolenou a odměna také nic - jde spíš o symboliku... ☹ jiní mají normálně sepsanou smlouvu atd.
@xpila díky za odpověď, to mění celou situaci🙂

zmrzka89
autor
24. dub 2016

@rousse a vy jste měla vymyšlený plán? Já totiž netuším kdo by mohl jet,protože letošní rok pojede na školu v přírodě celý první stupeň a už vidím, jak kdokoli pojede dobrovolně na 2 týdny.. A samozřejmě pokud nepojedu já, nepojede ani můj manžel, takže to už jsou 2 lidi...

nelam
24. dub 2016

@zmrzka89 nu,ja na odber v 7,a pak do prace 🙂 ale to je nepodstatne. Spis vnimam tyranske vedeni jinak nez nahrazovanim zameskanych hodin. Odmeny nula nula nic,ale taky znam skoly,kde musite povinne sedet do ctyr, odevzdavat hodinove plany A4 pred kazdou hodinou,suplovani zadarmo,vedeni krouzku zadarmo,skoleni ve svem volnem case a za sve ,aj. Pruda muze vypadat i hur 😀 ale chapu,ze ve Vasem stavu skola v prirode neni idealni. Zkuste mu to vysvetlit,nebo pokud mate vstricnejsi zastupce,zacit od ni/nej.

lajla
24. dub 2016

@zmrzka89 ve kterém jste týdnu? Nej blbost dle mého bylo přiznat že na mimi budete pracovat... Nikdo nikdy neví že🙂 a on ani nemá právo se ptát...
No holt stalo se že...
Druhá je...že se tím strašně moc zaobitate, když nechci jet, tak nepojedu...jsem těhotná, je mi.špatně, něco na mě léze...přinutit vás nemůže, je na něm aby si to zařídil.. Ne hlava školy
Další blbost, do toho motat manžela ...nepracuje tam, nemá smlouvu, nemá tam co dělat... Nemůžete ocekat za každý skutek odměnu, tak to prostě nefunguje

zmrzka89
autor
24. dub 2016

@lajla nemělo cenu řikat že nechcem, protože věděl že dítě nemam a jednou jsem potratila,hloupý není. Zaobírám se tím, co na mě může vymyslet... Manžel byl pro mě nejschůdnější řešení, když jsem si měla sehnat někoho mimo školu, protože ze školy mi nikoho neuvolní a můžu se na něj 100 % spolehnout...

zmrzka89
autor
24. dub 2016

na škole v přírodě budu ve 12. týdnu

hansed
24. dub 2016

@zmrzka89 na školu v přírodě bych jela, pokud bych se cítila v pořádku a doktor proti nic neměl... (taky učím). O smlouvě na dobu určitou se vyjadřovat nebudu (logické je dávat smlouvu na dobu určitou, pokud bys byla záskok za někoho)... Nejlíp bys na tom byla, kdybys nastoupila cca 6-8 týdnů před TP na mateřskou, tudíž někde září / říjen?? Než ti skončí MD písemně si zažádáš o proplacení dovolené, která ti zbyde.... mysli ale taky na to, že pokud budeš klasicky zaměstnaná přes letní prázdniny, tak o dny přijdeš, ne o všechny, ale o část určitě... pokud máš někoho v okolí, kdo dělá účto, informuj se. MD budeš čerpat přes nový rok, je možné, že se ti nějaké dny zase načtou....

lajla
24. dub 2016

@zmrzka89 vymyslet si může cokoliv no, ale fer to asi nebude, můžete ho nahlásit, neviděla bych to až tak černě..já jsem zastánce toho nic neříkat a kor v 1trimestru, říct ano o dítě se budeme pokoušet ale rok nemůžeme... Nebo dr nam to momentálně nedoporučil.. Atd. Odpovídat jste ani nemusela, opravdu nemá právo to vědět... Ale chápu že jste hodná a chtěla mu vyhovět
Je to vaše těhotenství, dělat to co Vám nebude proti...nejste první ani poslední s takovými ' potížemi', hlavně se nebát a nenechat se do ničeho natlačit
Jinak co bude za 3 roky, o to se vůbec nestarejte.. Když to je tak strašný zaměstnavatel, buďte ráda že máte prostor jít jinam..

hansed
24. dub 2016

@jitavrtule ony smlouvy na dobu určitou (většinou 10 měsíců od září do června) už nepůjdou ve školství udělat. Hodně škol to dělalo, v červnu učitelé skončili a šli na pracák a řediteli zůstaly peníze v rozpočtu, které byly pro učitele na jejich dovolené... Pokud není někdo zaměstnaný za někoho (třeba na RD, nebo dlouhodobě nemocného), přijde mi smlouva na dobu určitou neetická...

zmrzka89
autor
24. dub 2016

@hansed nejsem hloupá, abych se rozčilovala, kdybych byla záskok za mateřskou... Záskok nejsem - smlouvu jsem měla na 2 a teď na 3 roky a dostala jsem prvňáky.

hansed
24. dub 2016

@zmrzka89 a zdůvodnil ředitel, proč je smlouva na dobu určitou??

maqggienka
24. dub 2016

Mně dovolenou, minulý rok, normálně proplatili. Nejsem teda ve školství, ale mělo by to asi jít všude.

carmilla
24. dub 2016

Také učím a naštěstí mám skvělé vedení školy, které těhotné kolegyně vždy maximálně podpořilo a snažilo se vyjít vstříc a opakované smlouvy na dobu určitou se u nás nepěstují...Pokud je to tak, jak píšete a vedení stojí za starou bačkoru + stejně víte, že se po mateřské nebudete mít kam vrátit, moc bych se na nikoho neohlížela. Rozumím - není to třeba stoprocentně korektní, ale to váš zaměstnavatel také není a vy byste se teď měla soustředit hlavně na sebe a na miminko...Obzvlášť když tato práce evidentně nemá pro vás do budoucna perspektivu (nemyslím učení jako takové, ale práce v této instituci za tohoto vedení). Nicméně s penězi to budete mít nejspíš opravdu horší, pokud půjdete hned na rizikové...ale s tím vám musí poradit zasvěcenější osoby, sama zkušenost ještě nemám...Nebojte se a dupněte si...vždyť vlastně nemáte vůbec co ztratit. Člověk se nesmí bát, ostatní si k vám obvykle dovolí jenom to, co jim umožníte vy. A spousta hajzlíků tyje z dobroty a slušnosti druhých a jenom je zneužívají...A podobný vykuk bude patrně i váš říďa... 😉