Těhotná na rodičáku, mohu si navýšit částku RP?

jessy89
9. čer 2015

ahoj chci se zeptat jsem na rodičáku do října 2016 a ted jsem otěhotněla a termín mám v unoru 2016 mohu si částku navýšit abych vyčerpala do porodu co nejvíce ? když na sociálce nahlásím že jsem těhotná navyšší mi to ?

ladie
9. čer 2015

Na sociálku nic nehlásíš. Prostě si zajdi na úřad práce, kam jsi podávala žádost o RP a změň si výši rodičovského příspěvku. To, že jsi těhotná nikoho nezajímá 😉 Výši RP si můžeš měnit libovolně co 3 měsíce.

xpila
9. čer 2015

@jessy89 Záleží na tom, jestli si ho můžeš navýšit (tzn. měla jsi dostatečný příjem a máš možnost volby výše RP). Změna se provádí na tiskopise na ÚP.

@ladie Jenže to není tak jednoduchý, je sice fajn, že se může výše měnit každé 3 měsíce, ale ne každý si částku může navýšit.

jessy89
autor
9. čer 2015

myslím sociálku jako pracák samozřejmě 🙂 jen že mi paní řekla že jim to musím nahlásit že jsem těhotná tak mi to přijde jako blbost no uvidím během týdne tam zajdu sice nerada ale musím mám takovou nepříjemnou paní na co se zeptám tak její výraz mluví za vše že jí jen obtěžuji 😢

xpila
9. čer 2015

@jessy89 Tak těhotenství musíš samozřejmě hlásit, kdybys nestihla vybrat celou částku. Rodičák musíš pozastavit, nemůžeš pobírat dva. Taky záleží na tom, jestli máš nárok na mateřskou.

jessy89
autor
9. čer 2015

jj děkuji tak jsme si to myslela že to tak bude dík za info

teeerez
9. čer 2015

@xpila on se da rodicak pozastavit teda po nejake dobe dobrat?

xpila
9. čer 2015

@teeerez Ne, pozastaví se a co se nestihlo vybrat, tak propadne.

teeerez
9. čer 2015

@xpila to jsem si myslela, jen vzbudilo nadeji to slovo pozastavit :(
Kdyz uz se ptam nekoho kdo vypada ze tomu rozumi 🙂, da se behem cerpani prevest na otce? Nebo je proste priznany jen jednomu z rodicu a uz to prevadet nejde jak se jednou dohodneme na koho bude?

xpila
9. čer 2015

@teeerez Převést na otce ho můžeš, ale nějak nevidím smysl v tom ho převádět 🙂 Je to zbytečné, je jedno, kdo RP pobírá.

teeerez
9. čer 2015

@xpila super, ja vedela ze to na nej muze byt, ale nebyla jsem si jista tou zmenou v prubehu 🙂 neni to zbytecne v pripade ze bych nastupovala na materskou 2 🙂 takze otec by si rodicak 1 pak mohl dobrat jestli to na nej jde prevest, protoze ten na materskou nepujde 🙂

xpila
9. čer 2015

@teeerez To ale nejde, RP se vždy pobírá na nejmladší dítě v rodině. Je jedno, že by byl psaný na něj, to nic nezmění.

shine2015
9. čer 2015

@xpila souhlas....navíc kdyby ho pobirali současne, budou ho zpětně musetvracet

teeerez
9. čer 2015

@shine2015 proc by se musel vracet?
Respektive, nevite kde je to uvedeno?
@xpila

j.a.n.i
9. čer 2015

@teeerez Protože rodičák vždy může pobírat pouze jeden z rodičů a pouze na nejmladší dítko v rodině a nesmí být v jednom měsíci v rámci jedné rodiny kombinovaný rodičák a PPM (krom doplatku při nízké mateřské). A jinak je to psáno v zákoně o státní sociální podpoře.

teeerez
9. čer 2015

@j.a.n.i kruci, fakt to tam je :D :-/

shine2015
9. čer 2015

@teeerez dají to zpětně zaplatit ....bud najednou nebo splatkovym kalendářem. Ale vrátit to musí. Jak psaly holky, bere se vždy a pouze na nejmladší dítě v rodině.