Ahoj holky, já sice vím, že je na toto téma asi milion diskuzí, ale zatím ani v jedné jsem nenašla jasnou odpověď. Z důvodu stěhování jsem podala v práci výpověď. Výpovědní lhůta běží od 1.3.2021 a já teď zjistila , že jsem těhotná. Jelikož pracuju ve zdravotnictví, asi bych radši šla ne neschopenku kvůli Covidu. Ale jak to bude? Když budu na neschopence a PP mi skončí 30.4., jak to bude pak? Výpovědní lhůta se tím prodlouží? Není potřeba se třeba hlasit na UP? Moc tomu nerozumím a nechci něco zanedbat, proto se tak ptám. Děkuju 😊
Lachtanice86
Děkuji za odpověď. No jako nárok na PPM bych mít měla, jelikož mám odpracováno. Termín porodu by měl byt první půlkou listopadu. A mám jít na neschopenku ještě ve výpovědní lhůtě nebo je lepší jít až po uplynutí, kdy je 7 dni po skončení PP ochranná lhůta?
No, snad mi ji nadřízená bude ochotna stáhnout. Ale úplně nevím, jak by se tvářila, kdybych ji požádala o stáhnutí a následně ji dala neschopenku 😀 a na neschopenku bych šla kvůli Covidu, když pracuju na lůžkovém. O mimi jsme se snažili delší dobu a teď to přišlo nečekaně, ale nechci, aby se něco stalo 🥺
@cleiiira jako promiň, ale dat vypoved, pak ji stáhnout, oni ti vyjdou vstříc a ty zmizis na pn, to mi přijde dost nefér. No to ze mas odpracovano neni jediná podminka pro ppm. A o te pn rozhoduje lékař, pokud nebudeš v práci tak úplně nevím na co by tu pn napsal
Tak ani jsem nepsala, že na tuty na pn půjdu. 😀Zvažuju jen možnosti a čerpám info, jelikož jsem s touto situaci ani nepocitala. Pokud mi ji stáhne, tak budu ráda, zas nejsem taková nevdecna koza 😀
Já jsem zjistila asi týden po podání výpovědi že jsem těhotná. Po skončení výpovědni lhůty jsem si to zašla vyřídit na socialku a ti mi vyplaceli neschopenku. Měsíc před porodem jsem šla na mateřskou.
Otěhotněla jsem ve výpovědní lhůtě, zároveň jsem šla na neschopenku. Pracovní poměr mě skončil 30.12.2021 a jsem na neschopence. Odpracováno mám a v červenci budu žádat o PPM. Volala jsem si na OSSZ kde mi vše takhle vysvětlili.
Já to jednou počítala, a pokud bys pracovala 2 roky jako zaměstnanec, tak když otěhotníš 44 dní před koncem pracovního poměru (i během výpovědní lhůty), tak za předpokladu nástupu na "mateřskou" 8 týdnů před termínem porodu, nárok na PPM bude.
Ještě to zkusím napsat jinak: když otěhotníš 44 dní před koncem pracovního poměru a od 8. týdnu před porodem začneš čerpat PPM, tak to vyjde včetně té ochranné lhůty.
@cleiiira ne výpovědní lhůta se prodlužovat nebude pokud budeš na pn. Na úp se hlásit nesmíš kdyz jsi na pn. Otázka naroku na ppm závisí na termínu porodu, délce zaměstnání a ochrane lhůtě