Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v práci jsem dala výpověď a 30.dubna jsem ukončila 2 měsíční výpovědní lhůtu. Teď jsem na neschopence někdy od začátku dubna. Jenomže jsem se byla už několik týdnů zpět ptát na sociálce zda mám nárok na MS a na ochrannou lhůtu.
Bylo mi řečeno že ano, jelikož 3 roky odpracované mám, jenomže teď mám termín 1-5.listopadu takže se do těch 180dnů Ochranné lhůty už nevejdu. Neschopenku jsem nezrušila, jsem na ní stále. Ale teď přesně nevím jak se k tomu postavit dál, a co s tím.
Děkuji za odpověď.
Ano, ochranná lhůta se počítá od konce pracovního poměru do nástupu na mateřskou. Ta se nastupuje 6 až 8 týdnů před termínem porodu, takže bys to měla stihnout.
Děkuju vám moc 🙂
Ještě bych se potřebovala zeptat kolikátého příjdou peníze?
A jestli musím někde zažádat o tu pracovní neschopnost. Nebo jestli se to udělá automaticky...
@sofie452 neschopenka = pracovní neschopnost
Rozumím, jen čekám na peníze.. tak začínám plašit.
@sofie452 to záleží kdy doktor poslal na sociálku lístek na peníze pokud ho poslal a pak na to má socialka 30 dni
Doktor a nebo Gynekoložka? Protože ona si mě minulý týden přebírala gyn. pod sebe právě. Můžu si to nějak ověřit že to udělal/udělala? Nebo prostě ze zákona to tak je že musí.
@sofie452 většinou se posila na konci měsíce takže asi ten první doktor, ale teď jak je to elektronicky to někdo posila automaticky a některému se musí člověk připomenout aby to poslal, to zjistit asi na sociálce jestli už to mají nebo ne, chce se to více zajímat a řešit to včas
Ok, supr děkuji.
Já myslím,že se vejdeš. Ochranná lhůta je 180 dnů od ukončení zaměstnání po nástup na md,což je 6-8 týdnů před TP.