Těhotenství, práce v DE, smlouva na dobu určitou...

klarah90
6. srp 2019

Ahoj. Můžete někdo poradit? Jsem pendler, každý den jsem dojížděla za prací kousek za hranice. Jsem těhotná, 23 tt. Mám pracovní poměr na dobu určitou. Smlouva mi končí 31.8. Počítám s tím, že mi jí zaměstnavatel neprodlouží. Nyní mám vystavený Beschäftigungsverbot. Zajímá mě, co se bude dít dál, když budu bez smlouvy. Kam se mám jít přihlásit (jestli ČR nebo DE) nebo netuším jak to v takovém případě chodí, co a jak vyřídit, jestli budu mít stále nárok na německou mateřskou (Mutterschaftsgeld) a rodičák (Elterngeld). Manžel také pracuje v Německu. Nikde nemůžu dohledat užitečné informace. Dost mi to vrtá hlavou. Budu vděčná za každé info, radu, pomoc.

evakaspar
6. srp 2019

Sestrenice zila v anglii ovsem rodit jela sem a mela narok i na rodicovsky prispevek. Asi by bylo dobre zajit na urad a poprat se tam za jakych okolnosti Vam vznikne narok 😉 a hlavne co pro vas bude lepsi v uk je rodicovska dovokena je jen 6 nedel proto volila cr.

laka_lacenda
6. srp 2019

Nevím, jak dlouho jsi pro DE pracovala, ale pokud dyl, tak bys měla mít nárok na mateřskou tam - v CR určitě ne, protože tady jsi nepracovala predpokladam....Nevím ale, jak jsi to měla se zdravotním pojištěním - kde chodíš na gyndu, kdo to platí, kde budeš rodit...Ohledně rodicaku - pokud budeš žádat o rodicak v CR tak tu musíš prokazatelně a na 100% bydlet: docházet s malym k pediatrovi atp. Jinak na ni nemáš nárok. Nestačí napr. jen porodit v CR, pak se vrátit do zahraničí, žít tam, navštěvovat lékaře a pobírat ceskej rodicak. Před rokem 2010 stačilo mít na ceskej rodicak trvalý bydliště v CR, ale teď už opravdu ne....

klarah90
autor
6. srp 2019

V Německu pracuju 4 roky. Pojištěná jsem v DE, ale v ČR mám plnou péči jako bych byla pojištěná zde (mám žlutou kartičku pojištěnce pro pendlery). Takže veškeré doktory, zubaře i gynekologa navštěvuju v ČR. Rodit budu taky v Čechách. Bydlím tu, mám tady trvalé bydliště. Teď mi známá říkala, že bych se měla jít po skončení smlouvy nahlásit na český úřad práce a zdravotní pojišťovnu. Takže to mi tedy vypočítají podporu a tu pak budu pobírat? A tím pádem prý ani nebudu mít nárok na Mutterschaftsgeld, protože nebudu mít německou pracovní smlouvu... No nevím kudy kam, mám v tom chaos.

amazonkajanik
6. srp 2019

Dojdi si na AOK. Mě zaměstnavatel dal výpověď ,když jsem byla na nemocenské,ale AOK mě vedla po celou dobu nemoci. To jest od února do září. Ale léčila jsem se v Čechách

verumon
6. srp 2019

@klarah90 já jsem také pendler,tak ti třeba trochu pomůžu. V tvém případě je problém s tím že máš smlouvu na dobu určitou. To znamená že tobě jakmile ukončit pracovní poměr musíš nahlásit na pojišťovnu a tím že máš trvalý pobyt v ČR,tak automaticky bys měla přejít pod české úřady. Ještě je tady velké ale! Otěhotněla jsi ve zkušební době nebo až po? Pokud po zkušební době,tak by ti mohl zaměstnavatel teoreticky zaplatit mateřskou,ale co se týče rodičovské dovolené je to trochu jinak. Ty jako občan ČR musíš na českou sociálku a tam zažádat o rodicak. A záleží na našem státě jestli ti ho uznají u nás nebo ne. Podle toho se to odvíjí dál,ale bohužel pochybuji že ti ho tady v ČR zamítnou... jelikož už nebudes zaměstnanec v DE. Kdyby si potřebovala něco vědět tak mi napiš soukromou zprávu a pokud budu moct,tak ráda poradím. Já jsem teď 37tt,takže mám informace poměrně čerstvé a to běhání po úřadech mě teď čeká.

brambora666
7. črc 2020

@klarah90 ahoj prosím tě jak jsi situaci vyřešila? Ted momentalne resim to stejné a nic krome tohoto vlákna jsem nenasla. Diky

terates
30. srp 2023

Ahoj všem, prosím potřebovala bych poradit a prostě pokecat s někým, kdo by s tím měl zkušenosti.

V březnu mi končí smlouva v DE na dobu určitou.
Snažíme se o miminko (postupujeme umělé).
Chci se zeptat, pokud se to povede. Jak to vlastně bude s prací a úřady? Smlouvu mi asi neprodlouží, nebudou mít důvod, pokud budu na mateřské. Takže budu pobírat do března plat z DE a poté budu nezaměstnaná. Bydlíme v ČR. Pojištění mám německé, ovšem plnou péči i v ČR ( jak je to u pendleru zvykem). Nemáte někdo zkušenosti s takovou situací? Těhotenství, smlouva na dobu určitou v DE, pobyt v ČR?

Děkuji za odpověď