Těhotenství navazující na pracovní neschopnost. Jak to bude po prac.neschopnosti?

terez097
10. čer 2020

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jestli někdo nevíte jak to chodí. Jsem na neschopence od 26.11.2019 (takže už přes půl roku), zatím to nevypadá na ukončení a teď jsem zjistila, že jsem těhotná. Jak to vlastně bude probíhat po roce pracovní neschopnosti, když budu na rizikové těhotenství?

kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
meronym
10. čer 2020

Já jsem našla tuto informaci - dočasná pracovní neschopnost může trvat maximálně 380 dní.

Nicméně v případě, že by i po uplynutí této lhůty nadále zdravotní stav zaměstnance odůvodňoval pokračování pracovní neschopnosti, pak může být na žádost zaměstnance tzv. podpůrčí doba na základě vyjádření posudkového lékaře prodloužena příslušnou okresní správou sociálního zabezpečení.

Podpůrčí doba může být prodloužena nejvýše o tři měsíce. Pokud ani pak zdravotní stav zaměstnance neodůvodňuje změnu v přístupu, může se podpůrčí doba opětovně prodlužovat, avšak celkem maximálně o 350 dní.

Jinými slovy, pokud se před začátkem mateřské dovolené (8 týdnů před porodem) do 380 dnů nevlezete, musíte požádat o prodloužení pracovní neschopnosti. ČSSZ k tomu má speciální formulář, více zde: https://eportal.cssz.cz/web/portal/tiskopisy-zv...

terez097
autor
10. čer 2020

Moc děkuji, v tehlech věcech jsem úplně ztracená