Prosím o radu. K 30.8.2020 mi končí smlouva a z doslechu vím,že mi bude prodloužena na další rok.Pracuji ve školství,takže od 1.7 budu mít dovolenou. Nyní jsem ale v 11tt . Okolí mi radí,at podepíši novou smlouvu a těhotenství oznámím až později. Mě je to proti srsti ale na druhou stranu- zažila jsem několik podrazů, pokud bych nebyla těhotná, smlouvu bych určitě nepodepsala. Pokud to oznámím dřív, na 90% v práci končím a září-konec listopadu budu muset na pracák. Jak byste se zachovaly vy? Děkuji moc za každý názor, jen prosím žádné útočení....
Díky, pracovat tam určitě nechci. Podepisuje se před prázdninami. Ja práve taky svině nejsem, proto to asi tolik řeším... Děkuji za názor!
Jestli tam pracovat nehodlas tak bych to nepodepisova. Pak sla na pracak a pak nastoupila na materskou, na kterou budes mit narok. Budes v ochranne lhute 180 dni.
Asi takhle, pokud tě několikrát podrazil tento zaměstnavatel, tak bych se nežinýrovala a klidně mu to "oplatila" a těhotenství oznámila hned po podpisu smlouvy.
@kakba prosím a nevíš, jestli budu mít na pracáku nárok na nejake peníze? My jsme to doma řešili a ty 2-3m nějak zvládneme ale. Děkuji moc. Už teď je to to na mě vidět, tocim 2 saty dokola, obávám se že koncem června už to pozná každý...
Ano, budes mit podporu. A budes muset chodit na schuzky s babou z pracaku. Kdyz narazis na dobrou zenskou tak to bude v pohode.
Nize odkaz jak dlouho a kolik budes dostavat.
https://www.aktualne.cz/wiki/finance/podpora-v-...
Určitě bych oznámila až po podpisu. Nejde jen o ty 3 měsíce na pracáku, ale ještě o slušnou částku za dovolenou, což je ve školství dokonce 8 týdnů, takže ještě víc. Pokud se k tobě nechovali extra férově, není důvod ustupovat že svých práv daných zákonem jenom proto, abys byla za hodnou.
@kakba Tohle miluju. Takže zaměstnavatel může cokoliv, ale když se žena drží zákoníku práce a těhotenství oznámí později, tak je svině. Bomba uvažování!
Mě teda přijde trochu divný, že to víš jen z doslechu. Mám smlouvu stejně jako ty a už v dubnu sem řešila, jestli se mnou počítají nebo ne, abych já nebo i oni měli čas někoho sehnat. Taky bych řekla, že jestli se tam chceš vrátit nebo ne, je jedna věc a to kdy případně plánujete druhý a na jak dlouho by to prodloužení smlouvy bylo, je věc druhá. Abys pak měla mateřskou na případný druhý dítě, protože to potřebuješ být zaměstnaná.
A kdy to říct.. to asi záleží na tom, jaký podrazy to byly a jaké je vedení. Sou ředitelé, kteří to těhotné nechtějí prodloužit a někteří jo.
Co tu čtu ještě komentář s dovolenou... o tu nepřijdeš, protože i když nepodepíšeš, tak ti končí smlouva 30.8. a to už dovolenou budeš mít vybranou a pokud nějaký den zbyde, tak ti ji budou muset proplatit, po skončení smlouvy. Nebo ti ji dají vybrat už ted v červnu.
Pokud se podepisuje pred prazdninami jeste, podepsala bych.
@janah22 Nejde o dovolenou za tenhle rok, ale za příští, na který by podepsala smlouvu. Pokud by jí měla podepsanou, dovolenou za příští rok jí proplatí mezi MD a RD, zřejmě i v plné výši. Což už je slušných pár desítek tisíc.
@ruzova_pastelka jezis klidek. Zakladatelka chce poradit. Pisu jak bych to udelala ja. V srpnu kdyz uvidi pupek tezko ji budou chtit. Ty by si to udelala tak a jak zas jinak. Nekde problem? Ne.
@janah22 u nás je to všechno takové divné...Já se to dozvěděla před chvíli- mamince mé žačky to oznámil ředitel ( bude mít od září jinou asistentku,protože já přecházím na druhý stupen). Vzhledem k tomu,že jsem na škole pokračovat nechtěla a když se na jaře ptala,jestli se mnou počítají,tak odpoved byla,že ještě neví. V květnu jsem chtěla začít hledat práci a zároven jsem zjistila.že jsem těhotná. Takže jsem začala řešit jiné věci a telefonát od maminky T. mě rozhodil a zároven navedl zpět na tuto otázku....
@ruzova_pastelka No to asi jo,.. já jsem byla zatím myšlenkama jen u té letošní dovolené (na letošní léto)... a že je na mysli, pak ta další mě nenapadlo.. ani sama pořádně nevím, jak to potom je s vybíráním dovolené mezi MD a RD, takže je i možné, že o nějaký dny by se přišlo
@kakba Tak pokud čtu správně, tak smlouvu podepisují teď v červnu, ne v srpnu. Pokud chceš radit, tak si alespoň přečti, co dotyčná píše. Jinak s tím, že řešení je víc a každá by si zvolila podle sebe souhlasím. S myšlenkou, že zaměstnanec je onuce a má si nechat všechno líbit (nad rámec zákona) už nikoliv 🙂
Teď teda spíš jen moje úvaha... ale pokud rodičům bylo oznámeno, že dítě bude mít jiného asistenta a ty přecházíš na druhý stupeň... tak už to ředitel má nějak vymyšleno a počítá s tebou.. (a už mám v hlavě odškrtnuto že nemusí někoho shánět)... ted ty sama musíš vědět, jestli ředitel s oznámením těhotenství před podpisem smluvy s prodloužením couvne nebo ne (asi teda na 90% myslíš, že couvne)... kolegyně oficiálně oznamovala až po prvotrimestriálním screeningu, aby měla aspoň nějakou jistotu, že vše jde ve vývoji plodu správným směrem.. sice blbá úvaha.. ale nepodepíšeš, zjistíš přes prázdniny, že je s těhotenstvím něco blbě ,on už bude mít náhradu a ty budeš muset práci hledat, a ještě těsně před září, kdy už toho moc není... Co to podepsat a oznámit těhotenstvím po screeningu, někdy začátkem července.. Osobně, podepsat a hned mu to říct mi nepřijde nejlepší, zvlášt když nejsou vztahy nejlepší... (ani neschvaluju, aby se neprodlužovaly smlouvy jen proto, že je ženská těhotná).
Tak já u prvního těhotenství řešila něco trochu podobného a moc na výběr jsem neměla, smlouva mi končila tuším v Květnu... Těhotenství jsem zjistila přelom Ledna, Února , ale dělala jsem v rizikovém prostředí a protože jsem měla i nějaké problémy oznámila jsem to hned, nechtěla jsem malé nějak ohrozit a prostě jsem to vzala tak, že smlouva prodloužená nebude ( přestože bych se tam bývala ráda vrátila). Byla jsem v ochranné lhůtě a na mateřskou jsem nárok měla, ale byla jsem vlastně až do té doby na nemocenské... takže pracák jsem řešit nemusela.
Mě zase jako personalistce vlastně nepříjde fer to prodlužování smlouvy na další rok - jestli sem se zaměstnancem spokojená, tak ho nebudu nechávat nadále v nejistotě a další prodloužení už je na neurčito (at mi nikdo netvrdí, že sem ho za ten rok nepoznala dostatečně), zvláště ve školství - pořád brečí že mají málo učitelů, ale k tem co už mají se chovají takhle - za mě je to nedůstojné, všichni, se kterými jsem jako zaměstnavatel spokojený, by měli mít jistotu zaměstnání a né že jim budu 3x po sobě prodlužovat po roce a oni se budou pokaždý klepat jestli teda jo nebo ne.
@kmarie81 jsem asistent, bohužel u nás je to běžná praxe- ze 7 asistentů mají smlouvu na neurčito 2, u zbytku záleží,jestli budeme potřeba ( jak to je u těch, co jsou tam déle nevím, jsem v práci jen rok)
Řešila jsem pred 2 tydny to stejné, byla jsem v 8tt , kdyz reditel prisel s úvazky na nový skolni rok ....nedokazala jsem pred nim hrat divadlo, že ted ucitelku ma a za mesic ne...proste jsem se smířila s tim, že smlouva prodloužena nebude.....reditel byl rad, že to ví, protoze hledat novou ucitelku o prazdninach je nekdy šílený....
Tak u těch asistentů to i chápu, ředitel prostě neví, kolik jich bude další rok potřebovat, protože o tom nerozhoduje on, ale poradna.
@ruzova_pastelka zamestnanec neni onuce ale ocividne si myslis, ze onuce muze byt zamestnavatel tak z neho udelam debila. Mila zlata. Asi nejses zamestnavatel a nevis jak to chodi. Bud rada. Nekdo na to nema povahu a radeji zustane zamestnancem a bude ten nejchytrejsi. Zdarec ty nejchytrejsi.
Asi takhle v cervnu bych podepsala smlouvu a asi v srpnu bych oznamila tehotenstvi aby zacali za tebe hledat nahradu,nevim proc chodit na 3 mesice na pracak...s podpisem v srpnu je to otazkajak by to vypadalo s tehotenskym brichem,ale pokud by nemeli nahradu,tak by ti smlouvu taky mohli dat podepsat a pak az nekoho hledali...
@kakba no jestli přijde do riditelny kde bude připravene prodloužení smlouvy a před podpisem řekne jen tak mimochodem, že je těhotná - a ředitel to prodloužení roztrha, jen protože je těhotná a oni ji nebudou chtít mít ve stavu - tak mi tady ještě chvíli vyprávěj kdo je jaká a orální svi... Jináč finančně na tom budou tratit jen když půjde marodit a to jen na marodce za prvních 14 dní, pak už je nic stát nebude. Nehledě že se ji ten rok, co bude ještě zaměstnaná (i namarodce nebo na md) bude započítává do oducene praxe a dřív se dostane na vyšší stupeň příjmu... I k tomu ať budoucí matka přihlíží.
@j.a.n.i jjá si hlavně myslím, že pokud ji chce prodloužit smlouvu, tak o ní stojí a to že je těhotná z ní nedělá prašivou nebo pro děti nakažlivou... Chvíli ještě učit může a když mu to oznámí po podpisu, tak mu vlastně dala na shánění náhrady čas navíc, protože ještě v září a v říjnu učit může... Hold když zaměstnávám mladé ženy musím počítat i s variantou gravidity - a oni s ní evidentně počítají, když dávají smlouvy po roce, což je za mě ta hlavní svinárna.... Dokud je pro ně prospěšná, tak jí vycucají jak citron a když naopak ona bude potřebovat jistotu zaměstnání, tak jí kopnou do zádele....
Osobně bych se chovala férově a nevymýšlela coby kdyby. Po screeningu bych oznámila a případně podepsala. Ale každý to má jinak, mně by bylo proti srsti, kdyby si o mně lidi mysleli, že sem vypočítává svině 🙂. Zaměstnanec by neměl být onuce, ale upřímně, jak tu zaznělo, on má zaměstnanec opravdu kolikrát mnohem víc ochrany a všeho možného než zaměstnavatel, to zase pozor. Zrovna v případě těhotných žen, které se často hodí marod pomalu v prvním měsíci bezdůvodně, a co zaměstnavatel je jim u zadku, ale to sem nepatří 🙂. Já sem pro čistý stůl, ne nějaké oko za oko, to by ten svět vypadal, fakt, jsem prostě naivka, ale mně se to teda vyplatilo vždycky.
@veroniqess Ano, já jsem taky pro čistý stůl, ale na druhou stranu ze sebe nehodlám dělat blbce a ten stůl uklízet jen já.
Chces tam pokracovat i po rodicaku? Kdy mas podepisovat prodlouzeni? Zda az na konci prazdnin tak to budes uz mit pupek. Poznaji sami, ze si tehotna. Kamoska to tedka resi se svoji kolegyni. Ona to taji, vsichni to vi. Sef to chce vedet ale ona mlzi. Jde jen o to, ze potrebuje najit nahradu a to tak snadny nebude kdyz to oznami v 6.mesici a pak odejde na materskou. Kdyby si to podepsala v techto dnech tak bych podepsala. Kdyby v srpnu tak uz ne. Nekdo proste svine je a nekdo ne. Ja treba nejsem.