Těhotenství a výpověď. Co dělat, když mě chtějí vyhodit?

misicka03
2. led 2021

Zdravím, oznámila jsem v práci těhotenství a chtějí mě vyhodit. Smlouvu mám na neurčito, můžu s tím něco dělat? Já myslela , že mě vyhodit nemůžou... Jsem těhotná poprvé a neznám takové věci a můj šéf je mazanej. Děkuji za odpověďi.

hezz17
2. led 2021

Sef za odmenu...
Rozhodne nemuze. Nic mu nepodepisuj. Jakou mas pracovni pozici?

gramar
2. led 2021

@misicka03 Může tě vyhodit pro závažné porušení smlouvy, ale jen tak ne...

veronikacv
2. led 2021

Taky zalezi, jestli nejsi ve zkusebni dobe. To pak muze. Jinak ne.

jakreb
2. led 2021

@misicka03 Nic nepodpisovat, nenechat sa zastrasit ani obmakcit. Ak nie si v skúsobnej dobe tak len podla ZP a to nie je jednoduché. Najdi si právnika.

hezz17
2. led 2021

@veronikacv kdyz ma smlouvu na neurcito.

veronikacv
2. led 2021

Tak i kdyz dostanu smlouvu na neurcito, mam tam zkusebni dobu ze zacatku ne? Pani neuvedla, kdy nastoupila a dostala smlouvu.
@hezz17

veronika9595
Autor odpověď smazal
Zobraz
veronika9595
2. led 2021

Dovolím si sem dat výstřižek z jiné diskuze kde se řešilo to samé, je to tam hezky popsané.

misicka03
autor
2. led 2021

@hezz17 jsem servírka v kavárně. Jediný zaměstnanec.

misicka03
autor
2. led 2021

@veronikacv nene nejsem jsem tam 2 roky

hasara33
2. led 2021

@misicka03 smím vědět název kavárny? Já jen abych věděla kam nikdy v životě na kafe nejít když se takto chovají k těhotný zaměstnankyni 🤬 opravdu neuvěřitelné takové jednání každopádně se ničeho neboj, vyhodit tě nemůžou 😉 hlavně se nenech zastrašit, předpokládám, že jako servírka děláš dvanáctky a jsi celý den na nohách což není vhodné pro těhotnou ženu takže pokud ti budou dělat problémy tak se nech buď přeřadit na jednodušší práci a pokud žádná taková není tak máš nárok na to být doma za 100% platu 😉 tvůj šéf může být mazaný, jak chce, ale zákon mluví jasně v tomto případě 🍀

j.a.n.i
2. led 2021

@hasara33 tak zrovna v případě kavarny s jednim zamestnancem proste zavre a obratem ji vyhodi pro zruseni zamestnavatele.

amazonkajanik
2. led 2021

@j.a.n.i kavárna má stejně teď zavřeno, ne, takže jestli neruší podnikání,jako spousta jiných 🤔

hasara33
2. led 2021

@j.a.n.i nebo bude pan šéf pracovat místo ní 😉 záleží, jak moc mu na podniku záleží

jakreb
2. led 2021

@hasara33 A koho bude obsluhovať?😀😉

michaela666
2. led 2021

@misicka03 Z vlastní zkušenosti vím, že si šéfové v gastronomii myslí jak můžou úplně všechno. Vždycky hledají způsob jak zastrašovat nebo se zaměstnancem vydrbat. Nedej se. Pokud zruší provozovnu tak je to jediná možnost jak tě připravit o práci.

veronika9595
2. led 2021

No já ti nevím, ale podle mě by bylo nejlepší poprosit lékaře a jít prostě na neschopenku s rizikovým těhu. Vyhodit tě nemůže, tečka. Pokud tedy neruší kavárnu ale to pak nenadělá nikdo nic. Ale radši bych byla na neschopence a nemusela toho “šéfa” už vůbec vidět po tom co na tebe zkusil. A může si říkat kdo chce co chce o tom že je to vůči němu nefér a neloajální apodobně. Zaměstnavatelé se pořad ohánějí takovými slovy jako je věrnost a loajalita k firmě, ale v naprosté většině případů když je na nich aby projevili loajalitu tak se chovají jako hyeny...šla bych hned a naprosto bez výčitek

gramar
2. led 2021

@veronika9595 No nefér je to vůči státu, když pominu ten, tak i vůči zakladatelce, neschopenka není plný plat a ještě omezené vycházky... To taky není hitparáda...

jakreb
2. led 2021

@veronika9595 suhlas s
@gramar
A dalej na čo byt PN? A obmedzovana? Ked moze požiadať o preradenie na inu prácu-vyhovujucu-ak ju zamestnávatel nema moze byt doma so 100% nahradou mzdy. Bez obmedzeni.

hezz17
2. led 2021

@jakreb jako servírka ji nikam prerazovat nemusi. Co je na tom za nevyhovujici praci?

PN je naprosty nesmysl, bude bita na penezich i na vychazkach.

gramar
2. led 2021

@hezz17 No minimálně by jí měl zajistit práci bez přesčasů atp. je otázka co to je za kavárnu, pááč jsou kavárny a "kavárny" 🙂

jakreb
2. led 2021

@hezz17 No to je o inom. Lenze dnes si servirka moc "neskrtne"....

michaela666
2. led 2021

@hezz17 Jestli si dělá všechno na směně sama tak třeba přejímka a uskladňování zboží ( basy s minerálkama, limonádama,...), minimálně 12 hodinové směny ( někdy i déle), které můžou být na běhání dost náročné a nemá čas si ani zajít pořádně na záchod nebo se najíst - je tam jediný zaměstnanec, pokud točí pivo, tak tahat bečky taky není vhodné,...záleží co to je za provoz.

jakreb
2. led 2021

@hezz17 Ja som tu nepisala ze 12h je nevyhovujuce pre tehotnú to bol niekto iný 😀😉

jakreb
2. led 2021

@michaela666 No len ci to ma vsetko v PZ pri takom "chytrakovi"..

misicka03
autor
2. led 2021

@michaela666 mám to přesně takový jak píšeš a je to jediná kavárna ve městě, takže hrozný. Teď kvůli covidu mám na chvíli klid..

misicka03
autor
2. led 2021

@hasara33 omluvám se, ale říkat to nechci jen můžu říct že je to na Olomoucku. Šéf má i jinou práci a jeho manželka sedí doma na prdeli klidně tam může být za mě, ale je lenivá..

hezz17
2. led 2021

@jakreb ale pises, ze by ji mel preradit.

V zakoniku prace jsou presne definovane nebyhovujici podminky. Becky piva se vozi na vozicku, basy limonad lze tlacit po zemi.... opravdu moc praci, ktere tehotna delat nesmi neni.

michaela666
2. led 2021

@misicka03 Mě takhle odrbával jeden pan herec ve svojí restauraci a školu mi to dalo dost tvrdou do života. Za všechno strhávání peněz z platu, žádné volno. Se zákoníkem práce si totálně vytíral zadek, protože měl známého na úřadě, který všechna naše udání smetl ze stolu...První práce po škole a po 16 hodinových směnách 4 dny v kuse jsem nakonec sebrala odvahu a šla jinam...Uvidíš jak se budou znovu otevírat kavárny, ale normálně bych mu řekla, že buď sežene dalšího člověka na směnu a vytvoří ti vhodné podmínky, jinak má smůlu.

Tak teď mě zajímá ještě víc co je to za kavárnu, jsem kousek od Olomouce. 😀

jakreb
2. led 2021

@hezz17 Ano ak je dôvod a ma nevyhovujúcu prácu. Skus čítať s porozumením. Dik.