Ahoj,
chtěla bych se zeptat, co byste mi poradily v mojí situaci. Pracuji ve školství, z důvodu dlouhodobé PN letos na jaře jsem se po delší úvaze rozhodla smlouvu, kterou mám do 31.8. tohoto roku, ze zdravotních důvodů neprodlužovat a hledat si zaměstnání jinde. Ředitel školy o tom ví, že se mnou od září už nemá počítat. Jenže v červnu jsem otěhotněla a situace se mi tím trošku zkomplikovala. Teď přemýšlím, co dál. Počítala jsem s tím, že v září nastoupím na ÚP. Jenže včera mi jedna známá nasadila brouka do hlavy, že si mám nechat napsat před koncem smlouvy neschopenku, že to finančně vyjde lépe. Tak bych se chtěla zeptat, co byste dělaly na mém místě? Trošku se v tom plácám a budu ráda za každý váš názor. Děkuji 🙂
Zdravím, jmenuji se Hanka, je mi 19 let a čekám miminko už mám po termínu 5 dní takže natěšená budouci mamka. Mám dotaz pro mě zcela důležitý . Jsem od 17.6. 2016 na mateřské dovolené, do té doby jsem byla na nemocenské od konce března. Pak jsem tedy šla na nemocenskou z důvodu unavy a už jsem praci nezvladala. Měla jsem smlouvu na určito do 31.5.2016 poté mi pracovní smlouvu prodloužili na dobu neurčitou. A všude se doslýcham že pokud nemám odpracovany rok nemam narok si vybrat dobu kterou bych chtela travit s mimčem doma na mateřské dovolené např. (3 roky ) a také že budu mít tu nejnižší peněžitou častku což je 3800 kč i když jsem jakoby pořad zaměstnaná (pracovní smlouva na dobu neurčitou). Ještě než jsem nastoupila do práce jsem byla student v roce 2015 a hned 1.9.2015 jsem byla zaměstnanec takže rok bych měla odpracovaný až v tento rok 2016 v září ale když mám tu smlouvu na dobu neurčitou a v září tedy pořád bude platná tak bych mela byt v podstatě nárok na to si vybrat na jak dlouho bych chtela byt na mateřské i když porodím každym dnem a mimčo bude na světě dřiv nez budu rok v zaměstnání. Prosím o vaše názory, rady každá informace mi pomůže . Děkuji Hanka
@svandrlikovi19 poptej se na to na ČSSZ (zavolej třeba na infolinku). Většinou je to tak, že když se 270 dní za poslední dva roky podílíš na nemocenském pojištění (tedy odpracovaných asi 9 měsíců), máš nárok na mateřskou a po ní přejdeš na rodičák. Píšeš, že už na mateřské jsi, takže nevidím důvod, proč bys pak měla spadnout na tu nejnižší částku rodičáku. To je třeba u žen, které nepracovaly a nemají nárok na mateřskou a jdou hned na rodičák. A i tak se to dá obejít a přehodit to na přítele (manžela), abyste si mohli délku i výši vybrat.
@petaov děkuji určitě se ještě poptám.
@juliebert Jestli máš nějaké zdravotní potíže, kvůli kterým jsi skončila v práci a do toho jsi těhotná, tak si tu neschopenku napsat nech. Jestli jsi v pohodě a chceš ještě před mateřskou pracovat, tak je to finančně lepší, ale jen v případě, že jsi snadno zaměstnatelná a víš, že si práci najdeš dřív, než to na tobě bude znát. Pokud se rozhoduješ jen mezi verzí do porodu neschopenka, nebo do porodu pracák, tak to si můžeš snadno spočítat.