Těhotenství a práce. Když to neoznámím hned, můžou mě vyhodit?

17. čer 2020

Ahoj holky prosim o vase rady.😕 V srpnu mi konci status studenta. Vysokou skolu jsem nedodelala. Tedy zdarne neukoncila titulem. Nasla jsem si praci, nastoupila bych od 1.7.2020. Ma to ale mensi hacek, jsem 8+4 a to jsem jim nerekla. Jak to tedy je, kdyz jim to v praci po nejake dobe nahlasim? Muzou me vyhodit? Nebo budu v nejske ochranne lhute a mohou me vyhodit az po nejake dobe? Treba, ze bych v 5-6 mesici nastoupila na nemocenskou? Vubec netusim jak to tedy je. Pracuju uz 6 let, ale jen brigadne a vydelam si cca 10 tis mesicne. Dekuji za vase rady a zkusenosti.

tasimia
17. čer 2020

No za to, že si těhotná tě vyhodit nemohou, maximálně ti neprodlouží smlouvu po zkušební době.

pindrusice
17. čer 2020

Ale na druhou stranu tě mohou vyhodit během těch prvních 3mesicu - zkušební doby,bez udání důvodu. Po zkusebce už jako těhotnou nemůžou. Takže je otázka,jeslti to dokážeš utajit tak dlouho,nebo jeslti to říct na rovinu. Pak je tu na značně riziko,že ti řeknou ať nechodíš vůbec. Pokud jsi nepracovala už před tím,tak na mateřskou (PPM) stejně narok mít nebudeš.

priefi
17. čer 2020

Pokud teprve nastupuješ, budeš mít 3m zkušenosti dobu a po tu dobu Tě mohou kdykoli vyhodit. Pokud bys nastoupila na dpn během zkušebky, tak po dobu 14 dní Tě vyhodit nemůžou, 15.den můžou. Doba dpn se nezapočítává do zkušebky, takže doba, kterou bys byla na dpn automaticky prodlužuje i zkušební dobu.

Pokud Tě zajímá, zda dostaneš PPM, tak na to se těžko odpovídá. Pokud pominu brigády, tak nárok nemáš, nesplníš zákonnou povinnost. To by neplatilo, kdyby Tvá brigáda byla na základě dpp a vydělala bys hrubého víc než 10 tis, nebo na dpc 2,5tis, za těchto okolností totiž rovněž odvádíš a vzniká tak možnost nároku, ale musíš samozřejmě splnit zákonné povinnosti 270 odpracovaných dní za posl.2 roky.
Nepíšeš, po jak dlouhé době jsi odešla z VŠ, ale pokud bys začala a skončila a vlezla se do těch dvou let, tak SŠ by se Ti tam započítat mohla jako úspěšně ukončené studium 😉

Ale upřímně, nepočítej s tím, že zaměstnavatel si Tě nechá těhotnou. To by musel být hodně hodný známý

autor
17. čer 2020

@priefi nene ja byla na vysoke 4 roky, jinak jsem na DPP a po nejake dobe mam DPČ - z duvodu moc hodin. Takze to bych teoreticky narok mit mela? Takhle vetsinou vypada ma vyplati paska. Jde videt, ze tomu nerozumite, ja se v tom nevyznam😃

autor
17. čer 2020

@priefi ty dny musi byt po sobe jdouci? Nebo staci kdyz je to proste prerusovane 270 dni? Takhle pracuju uz 6 let, ale mam prave pocit, ze nekdy pred 3 mesici jsem mela 8 tis. ale zase hruba mzda bude nad 10.

priefi
17. čer 2020

A DPP a dpc bylo u téhož zaměstnavatele? Abys mohla čerpat, musíš být pak v zaměstnání, anebo alespoň v ochranné lhůtě. V odkazu by mělo být vše hezky napsáno. Každopádně bacha na ochrannou lhůtu, tak bude běžet buď u toho, kde jsi měla brigádu, ale posune se o dobu zaměstnání u nového zaměstnavatele, anebo poběží u nového zaměstnavatele. Jistota by byla, kdyby si Tě nechali, pokud ukončí prac.pomer, tak lhůta je max polovina odpracované doby, jinak to je tuším 160 dnů od ukončení zaměstnání, to by běželo u toho, kde jsi měla dohody, pokud to bylo soustavně. Ale nejsem mzdovka, možná jsem teď někde plácla blbost. Pokud bude chtít, mohla by Ti poradit @j.a.n.i

autor
17. čer 2020

@priefi dekuju moc za radu! Jinak u noveho zamestnavatele jsem jeste nepodepsala zadnou smlouvu, takze DPČ i DPP byla u stejneho zamestnavatele, kde mi smlouva plati do konce roku.

kaja2016
17. čer 2020

Mam s tim zkusenost. Prvni tri mesice te vyhodit muzou, takze radim dobre nikomu nic nerikej, ani kolegyni a nos volny obleceni, at to nepoznaj. Akorat nevim, jak to budes mit s materskou, kdyz je to prvni zamestnani...To bych si zavolala na tu linku cssz, aby ti rekli, jestli budes mit narok...

j.a.n.i
18. čer 2020

Podle napsaneho tech 270 dnu mit budes, pokud nastoupis do te nove prace, ale tipuju, ze te nesmi vyhodit ve zkusebce, pak nebude vycházet ochrana lhůta. Na presny vypocet by to chtelo termin porodu.

autor
18. čer 2020

@j.a.n.i termin porodu je 28 ledna a kdyz tedy zustanu u teto prace na DPČ?

pindrusice
18. čer 2020

@priefi a ty brigády na DDP nebo DPC s tim finančním limitem je myšleno měsíčně? Celkem by mě to zajímalo. Poslední dva roky učím jako externista (při rodičaku) na jedné základní škole, výplatu mám na podle množství odučených hodit. Takže někdy to bylo 2,4-3tis měsíčně. Jak by se to započítavalo? Jako odpracovaný den, kdy učím nebo sčítaly hodiny? Nebo je to prostě pasé. Teď jsem od 17.2. v zaměstnání, TP mám 8.11., takže mi to samozřejmě na 270 dní nevychází :-/

priefi
18. čer 2020

@pindrusice ano měsíčně, odvod je u DPP od 10tis a u dpc od 2,5tis.
Pokud presahnete hranici pro odvod, započítává se celý měsíc

priefi
18. čer 2020

@pindrusice trochu mě mate, že jste v zaměstnání, chápu správně, že od 17.2. jste v novém zaměstnání? Anebo myšleno, že jste byla na RD a nastoupila zpět do původního zaměstnání, kde jste byla vedena jako na RD?

pindrusice
18. čer 2020

@priefi nastoupila jsem do nového zaměstnání a po dvou týdnech zjistila,že jsme těhotná. Mateřskou jsem měla jen u syna,pak mi skončila smlouva na dobu určitou. Během rodičovské jsem pracovala jen na dohodu, ale nikdy to teda nepřevyšilo částku nutnou k odvodu. Teď to dá jen těch 224 dní. No stane se 🙂