Těhotenství a náročná práce. Je tato práce riziková pro plod?

2. únor 2022

Ahoj holky,
byla bych ráda, kdyby jste se se mnou podělily/sdělily názor na mou situaci. Raději volím anonym. Prosím o vynechání kousavých komentářů, opravdu bych se chtěla dozvědět něco, co mě obohatí a věc uvidím třeba z různých úhlů podledů.
Plánuji miminko, když se to povede, tak budu prvorodička. Upřímně řečeno jsem z toho celkem vyklepaná, abych věděla co a jak.
Nejvíce se bojím těhotenství, asi bych neunesla, kdybych třeba během těhotenství potratila (ono by mi asi nezbývalo nic jiného, než to unést, ale momentálně je mi špatně jen když na to pomyslím).
Bojím se, že by se mohlo něco pokazit.
Pracuju v jednom podniku, kde se prodávají módní doplňky, obuv a pár kousků oblečení. Jsou to 12 hodinové směny, které občas celé odstojím nebo prolítám okolo zákazníků. Některé dny chodí nové zboží, což jsou obrovské a těžké krabice, ve kterých je třeba 100 položek a musí se to uklidit, nejde to udělat tak, že by to za mě odtahal někdo jiný. Sklad máme situovaný tak, že tak pro 50% zboží musíme lézt po štaflích nahoru, takže můj den vypadá tak, že lezu nahoru, pak zas dolu a to třeba tak 100x za den.
Bohužel nemůžu očekávat žádné úlevy.
Myslíte, že je tato práce ohrožující pro plod nebo se strachuji zbytečně?
Děkuji, L.

konidana
2. únor 2022

Pokud jsi na to zvykla a necini ti to potize, tak ne. Samozrejme s velkym brichem pak po štaflích pravdepodobne uz nepolezes, to by fakt neslo.

polakovakl
2. únor 2022

Při prvním těhotenství jsem dělala dvanáctky i noční na letišti. Teď při druhém jsem na konec dělala dvanáctky u PC a to byl teda záhul jen sedět 🤦‍♀️. No a úlevy nelze čekat … dokud je nepotřebuješ tak dobrý, ale nakonec zaměstnavatel musí dodržovat zákoník práce a BOZP. Jsou pak věci, který prostě dělat nemůžeš a oni ti musí vyhovět. Navíc, pokud máš smlouvu na dobu neurčitou, tak tě nesmí ani vyhodit 🤷‍♀️😉

drep
2. únor 2022

Pracovala jsem první trimestr normálně (12-24h služby na áru a záchrance, výběhy s 18kg batohem do schodů atd), pak jsem se nechala přeřadit na pozici mimo riziko (anesteziologická ambulance, takže jsem půl dne seděla na židli a po telefonu na mě ječeli chirurgové, proč chci kompenzovat hypertenzi nebo cukrovku) a druhou polovinu dne jsem lítala po celé obří nemocnici na konzília.
Zákon hovoří jasně, nejsi povinná dělat noční, dvanáctky a atd, když si to člověk přečte (odkaz viz příspěvek výš), tak těhotná je chráněná extrémně. Ono je teď hrozně v oblibě svádět potrat na něco - náročná práce, stres atd., nicméně prostě nějaké procento (na fakultě jsme se učili, že víc než 1/4, možná jsem dnes čísla trochu jiná) těhotenství končí potratem spontánně bez vlivu vnějších faktorů. Těhotenství je třeba oznámit oficiálně, pak je indikovaná mimořádná pracovně lékařská prohlídka a podle definice tvého místa určí, jestli je místo možné pro těhotnou. Pokud ne, je problém zaměstnavatele, jestli tě dokáže přeřadit na vhodnou pozici nebo tě nechá doma na překážkách za plný plat.

klokanka31
2. únor 2022

Tak stát se může bohužel cokoliv, já byla těhotná 3x, ale mám jen jedno dítě... Ale nemůžeš se trápit a zbytečně se stresovat, to ti nepomůže ale spíš naopak...

merope
2. únor 2022

Pokud v té prodejně nejsi sama, tak to určitě půjde udělat tak, že budeš dělat jen věci vhodné pro těhotnou. Pokud jsi tam sama, tak stejně budeš muset zaškolit někoho nového místo sebe.

tasimia
2. únor 2022

Ono musíš hlavně vědět ty, zda chceš nebo nechceš chodit do práce. To lezení a tahání těžkých balíku s oblečením bych nechala na kolegyně. Obsluhovala bych třeba pokladnu, sem tam bych si sedla.
Já jsem třeba po prvním IVF, seděla doma nic jsem nedělala, vyděšená a šťastná, ze se povedlo a stejně jsem se nedostala přes 12tt.
Když jsem čekala Kaju, měla jsem 200h v práci, stěhovali jsme se do jiného města, tahala jsem pračku a obývací stěnu, nehledě na to kolik jsem vypila energetaku abych přežila ( nevěděla jsem, že jsem těhotná, protože mi Dr. říkal, že bez pomoci to nepůjde) a mala je úplně v pořádku.
Takže to, že budeš sedět doma ti nezaručí happy end. Na rovinu ta nemocenská a vycházky nejsou žádná sláva, ja musela v pátém měsíci ze zdravotních důvodu a málem jsem se uhryzala nudou.

autor
2. únor 2022

Já všem děkuji, samozřejmě bych chtěla pracovat co nejdéle to půjde, peníze se budou hodit žejo. Taky je mi jasný, že ikdyž budu doma dřepět na zadeli, tak se něco muže podělat. Ono bohužel je nás podstav, tak je nevyhnutelný, abych to zaklízela i já. U nás se nerozděluje práce na to, že je někdo na kase a někdo uklízí zboží. Takže se tomu nejde vyhnout. Někdy jsou dny, kdy je to klidnější, někdy je to záhul. Chci to riziko nějakým způsobem eliminovat. Tak uvidíme, jak se k tomu postaví zaměstnavatel.