ahoj, chtěla bych se zeptat, není tady nějaká maminka ze státní zprávy - policie, celní správa, vězeňská služba - která je v těhotenství na nemocenské? zajímalo by mě, jestli jí nemocenskou vyplácí sociálka nebo její organizace...popřípadě zdali na ní byla kontrola ze sociálky nebo z inspekce příslušného sboru? Děkuju za info 🙂
@bigbaboo Ahojky, v době nemocenské jsem pracovala ve státní správě a vyplácela mi jí sociálka. Kontrola na mě sice nepřišla ani jednou, ale spoléhat se na to nedá. Vím, že můžou přijít jak ze sociálky, tak i z práce.
je jedno čí jsi zaměstnanec. nemocenskou platí chvíli zaměstnavatel a pak ossz. co vím, tak na tom začátku tě má právo kontrolovat přímo zaměstnavatel, dál na to mají asi lidi na sociálce, nevím, u mě nikdy nikdo nebyl 😅 taky jsem slyšela, že něco mají namátkové, ale dost toho mají spíš na udání. asi je i rozdíl v bydlišti a kolik na to má sociálka vyčleněných lidí, protože si jinak nedovedu vysvětlit proč u někoho nikdo není za celé měsíce a u někoho zvoní kontrola každý týden 😅
no já si právě myslela, že mi bude nemocenské vyplácet nějaký takovýhle úřad, ale na bankovním výpise mám právě jako odesílatele uvedenou naší organizaci a na kolegu přišla kontrola z inspekce také od nás po pár měsících... tak se mi to zdá být trošku divný...
čekala bych, že kdyby to vyplácela sociálka, tak jako odesílatel bude sociálka vedená a nemocenská přijde na konci následujícího měsíce... a ne standardní výplatní den a odesílatel uveden náš úřad 🙂
@bigbaboo no a jak dlouho jsi doma? ono myslím první tři týdny to platí zaměstnavatel, ale nechci s tou dobou kecat, neřešila jsem to dlouho, nevím jak to teď je. možná to sociálka pak posílá zaměstnavateli a ten to přeposílá 😅
no už jsem dlouho skoro dva měsíce... jednalo se o první výplatu... je možné, že první je to jinak díky tomu, že se do toho montuje ten zaměstnavatel, teď už to může být jinak... jde mi spíš o to, že mám vycházky do 19ti hodin a za měsíc se budu vdávat, takže je pravděpodobné, že ty vycházky nestihnu.. tak kdyby náhodou jestli mám čekat kontrolu od sociálky nebo zaměstnavatele a jestli další výplata nemocenské bude 15tého nebo až 30tého jak je to standard...
@bigbaboo Tak to bylo za těch prvních 14 dní. Kontrola by v době svatby mohla být od sociálky, když už vyplácí. Jedině si je nechat prodloužit, ale já jsem neměla ani hodinu, můj dr. o tom nechtěl ani slyšet a to jsem nebyla na rizikovém, dostala jsem neschopenku kvůli práci... A výplata nemocenské mi nechodila pravidelně ve stejný den, jak kdy.
prodloužit už bohužel nejdou.. ze zákona je max 6 hodin a ty už mám... poradim se s doktorkou a uvidíme, co mi na to řekne...
Tak u státních zaměstnanců platí zaměstnavatel celý měsíc neschopenku a když máš chytrou doktorku, tak to tak může být až do porodu 😉
fakt?🙂) neeee, že bych té své doktorce nevěřila.... ale... jak to udělat?🙂
@frantiska85 Nemocenské dávky nevyplácí úřad práce, ale okresní správa sociálního zabezpečení.
Proc mate neschopenky, kdyz vam nic neni?
@bigbaboo Nejsem si úplně jista, jak to funguje u nemocenských dávek, ale z práce mám zkušenost, že nám přišel tatínek policajt, zaměstnaný v Praze, kterému výši peněžité pomoci v mateřství, která je hrazena stejně jako nemocenská ze sociálního pojištění, potvrzovalo policejní prezidium. A co se zeptat přímo zaměstnavatele, kdo vám bude nemocenskou vyplácet? Je to běžná otázka, ve které zaměstnavatel podle mě nemá důvod hledat skrytý význam 🙂, a od toho už se dá odpíchnout. ... Jinak neznám nikoho, komu by přišla kontrola o víkendu. Co se zkusit zeptat doktora, jestli by se to dalo v případě kontroly nějak zachránit třeba potvrzením, že jste byla někde u lékaře zrovna... o víkendu je to sice celkem nereálný, ale třeba by věděl, jak na to.
@deenyska - přesně tak, ověřovala jsem si to teď... u organizací podléhajících služebnímu zákonu nevyplácí nemocenskou ani mateřskou sociálka ale ředitelství příslušného sboru, tzn se sociálkou nemáme co společného... JInak co se týče toho dne - budu mít hostinu cca 500 metrů od baráku, takže změna pobytu není potřeba a pochybuju, že by mi jí napsala na hospodu :D prostě budu doufat, že ten jeden den nikdo nepřijde... moc děkuju za pomoc 🙂
@bigbaboo tak já to teda taky nevěděla, ale bylo mi řečeno, že když je někdo na neschopence, ať už je to z nemoci nebo něco jiného, tak měsíc ti platí zaměstnavatel ve výši 90% platu, pak to spadá už jen na 60%, ale prej se to dá obejít tím, že po tom měsící si dáš třeba dovolenou na dva dny a potom zase jdeš na neschopenku a tím pádem jseš znova na 90% procentech. Tak nevím co je na tom pravdy, ale prej to tak jde u všech zaměstnáních, aby jsi nepřišla o hodně peněz.
Vůbec nezáleží jestli je žena zaměstnaná u státního úřadu nebo v soukromém sektoru. Nemocenské dávky vyplácí ÚP.