Ahojte. Jsem v 8tt, od vcera jsem na neschopence. Pracuji pod agenturou a samozrejme se smlouvou na dobu urcitou, kterou mam do konce roku. Pochopila jsem to spravne, ze mi smlouva vyprsi (nepredpokladam, ze by mi ji prodlouzili), ale na neschopence budu dal a bude mi ji vyplacet socialka? Termin porodu mam v kvetnu, takze se vlezu do te ochranne lhuty a odpracovano mam taky, tudiz mi vznikne narok na PPM?? Diky holky 🙂
@properjoey Do druheho daleko. Hlavne, aby s tim prvim bylo vse ok. A po vyprseni smlouby s listkem na penize kam? Porad zamestnavateli nebo na socku?
@heclovka Lístek na peníze vyplňuje zaměstnavatel a pak posílá (nebo odneseš) na socku. A až nebudeš mít příjem a jen tu neschopenku, tak stále k zaměstnavateli myslím, ona je tam totiž taky ochranná lhůta. Nebo tak jsem to měla já...takže bys volně měla přejít z neschopenky na mateřskou... (Ale už si to nepamatuju přesně, je to 2,5 roku, co jsem to řešila)
Holky jsem na tom podobně, taky na neschopence a smlouva na dobu určitou, jak to bude s podáním daňového přiznání? když už nebudu zaměstnanec?
No tak to me nenapadlo. Taky nevim. Ja hlavne ted resila, abych nebyla bez penez, kdyz mi skonci smlouva.
bez peněz určitě nebudeme 🙂 budeme v ochranné lhůtě a potom přejdeme na mateřskou dovolenou. taky by mě zajímalo, když mi zůstala dovolená, jestli mi ji proplatí automaticky nebo si o to budu muset požádat a kdy?
Dovolenou nam asi proplati v te posledni "vyplate" si myslim. Teoreticky by tam mely naskakat jeste nejaky dny k dobru.
Ahoj holky, mám to stejně. Od začátku srpna na neschopence, prac. smlouva skončila k poslednímu srpnu a termín porodu mám začátek února. Nevybranou dovolenou jsem dostala automaticky v poslední výplatě, každý seriózní zaměstnavatel to určitě dělá takto. Lístky na peníze dávám každý měsíc do práce, i když mi už prac. smlouva skončila.
Dovolenou proplatí v poslední výplatě, to prostě musí. No a daňové přiznání si budete muset udělat sami,pokud smlouva skončí před 31.12. Jinak to se dělá včetně mateřské, ale rodičák se už tam nepočítá. Takže to chce i propočítat, jde o příjem a pokud ten se za rok vejde do nějaké částky, tak se nedělá přiznání. Takže já třeba musela podat daňové přiznání i když jsem měla mateřskou v tom dalším roce jen 2,5 m...
@properjoey a kdyz mi pracovni smlouva konci v lednu 2017?
@properjoey Píšeš blbosti, mateřská se do vlastního DP nepočítá... a to zda člověk musí či nemusí dělat DP nezáleží na výši příjmu, ale na tom, zda měl příjem jen z jednoho zaměstnání současně a zda měl podepsané to růžové prohlášení. Teprve v případě nějakého vedlejšího příjmu začne rozhodovat jeho výše.
@j.a.n.i zvlastni ze jsem ho musela delat,i kdyz jsem jiny prijem nez materskou ten rok nemela.ale ok,asi je to blbost.pisu jen vlastni zkusenost...
@properjoey To je opravdu zvláštní, neb mateřská není zdanitelný příjem, takže si tam těžko měla co vyplnit a už vůbec si ho nemusela podávat.
Tos holky nehadejte se :D. No a kdyz mi teda konci smlouva k 31. 12. to danovy priznani si budu muset udelat v breznu sama?
@heclovka pokud nemáte povinnost si podat daňové přiznání a nemáte nového zaměstnavatele, tak byste si mohla zažádat posledními zaměstnavatele o ročníi zúčtování daně.
@heclovka jen teda agentura asi nebude prahnout po tom dělat RZD, ty dají potvrzení o zdanitelných příjmech a uděláte si daňové přiznání sama.
@lenoulinkaa tak a se s nimi nejak domluvim, kdyz tam i pak budu nosit listky na penize. Kazdopadne to danove priznani musim podat tak jak tak?
@heclovka jestli jste měla vyšší výplatu a odváděla záklohovou daň, tak určitě, protože tam je pak vratka na dani.
Ahoj holky🙂 chapu to dobre,ze kdyz z jedne prejdu hned do druhe prace...a zazrakem by se po zkusebce zadararilo a ja sla na neschopenku a mela smlouvu na urcito o penize neprijdu???diky za odpoved
Ano presne tak jak pises.mela jsem to podobne.akorat pokud pak budes cekat druhe dite a nepujdes mezi tim do prace,tak nebudes mit narok na materskou,ale jen rodicak a je teda kolem toho dost behacka s papirama