Smlouva na dobu určitou-1 rok, jak je to s prodloužením?

eliska10
15. lis 2015

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, mám smlouvu na 1 rok poprvé. Předtím vždy na neurčito. Je nějaká doba, kdy jí zaměstnavatel nabídne k prodloužení - termín, od kdy do kdy to má, musí udělat? Popř. když jí prodloužit nechce, tak nemusí zaměstnanci nic říci, a prostě ji nechá vypršet?
Děkuji za případné odpovědi 🙂 M.

lv
15. lis 2015

termín nevím, jestli je - sama bych se ptala 2m před koncem, abych měla čas na hledání místa (musí tě uvolnit k pohovorům)

eliska10
autor
15. lis 2015

@lv Ty jsi prosím tě personalista? Mě to zajímá i z důvodu, když ti celý rok nic nevytknou, to místo se neruší, tak ti stejně nemusí prodloužit (vím, že nemusí, ale připadá mi to nespravedlivý). Na tom místě bych zůstat totiž chtěla, je to ve školství. Nevím, jak je to dlouho, co se ty smlouvy takto dávají. Před mojí mateřskou byla normálně zkušební doba a pak smlouva na neurčito.

lv
15. lis 2015

nejsem, to jsou jen poznatky z praxe, načteno..ano, i když je to nespravedlivé, i když pracuješ výborně, mohou..dokonce jsem slyšela, že se snad mohou dávat smlouvy na dobu určitou na čtvrtletí, snad se uvažuje i o měsíci...co je určitě platné, tak neomezeně opakovat, dřív se mohlo 2x a po třetí už na neurčito, ted ti můžou dát každoročně novou ...

eliska10
autor
15. lis 2015

@lv No, je to poprvé. Tak asi potom člověk otupí a nepřijde mu divné, že je každý měsíc v jiném zaměstnání 🙂.

zmrzka89
15. lis 2015

@lv to není pravda, právě že to teď změnily - dříve byla praxe že např. důchodkyně dostávaly neustále novou smlouvu na rok (ve školství) a na prázdniny byly na pracáku. Teď je to už omezené. Jak, přesně nevím..

@eliska10 já jsem také ve školství, dali mi smlouvu na rok, po pololetí mi řekli, že se mnou počítají na další rok a dostala jsem v červnu smlouvu na 3 roky (dost možná proto, že na mateřskou teprve půjdu, ale kolegyně co je už po dětech a nastoupily jsme stejně to má také tak - 1 rok, 3 roky). Ještě jsem nezažila, aby někoho vyhodili ještě ve zkušební době, tak se tím jedním rokem jistí, aby se kdyžtak s tebou mohli bez problému rozloučit. Ale jestli je s tebou spokojený, po novém roce by ti měl říct, jak s dalším rokem, nebo bych se zašla zeptat, třeba po zápisech nebo přijímačkách, až se taky bude vědět, kolik tříd se otevře...
No a nebo je taky dost možný, že jsi záskok za mateřskou, to by sis měla zjistit...

eliska10
autor
15. lis 2015

@zmrzka89 No, u nás je to trochu jinak. Nejsem učitelka, ale vychovatelka v dětském domově, zbytek ti napíšu do IP. Zajímá mě, jak to probíhá všeobecně. Zda je normální, že se i nic neřekne a prostě smlouva se nechá vypršet.

blahova_andrea
15. lis 2015

@eliska10 normální to je, bohužel. záleží na oboustranné komunikaci ke konci smlouvy, jak brzo či pozdě se člověk dozví, že vlastně končí. jinak si myslím, že školství má možná některé věci trošku jinak než "zbytek světa" 😅

konidana
16. lis 2015

Pokud zaměstnavatel smlouvu neprodlouží před jejím ukončením a zaměstnanec následující prac. den přijde do práce a pracuje, smlouva se automaticky překlápí na dobu neurčitou. Většinou dají předem (týden nebo klidně i den) smlouvu na další rok. Opakování je možné až 3x smlouva na dobu určitou až na 3 roky (3x 3roky nebo 3x 1 rok) ovšem pokud neexistují blablabla skutečnosti, pak jsou možné výjimky... Takže ve školství to vidím vždy od září do června, aby se vyloučily prázdniny, v zemědělství vždy jen na jednu sezónu, ....

xpila
16. lis 2015

@konidana Není to jen o tom, že by zaměstnanec jen přišel do práce, musí to být s vědomím zaměstnavatele! Až pak by se to překlopilo na dobu neurčitou, zas tak jednoduché to není.

@eliska10 Předem ti nic říkat nemusí, samozřejmě ty by ses o to alespoň dva měsíce před koncem měla zajímat, aby sis případně stihla najít něco jiného.

konidana
16. lis 2015

@xpila OK, seš povolanější:D já to jen párkrát zažila, tak jsem něco četla, ale zda to je ještě aktuální také nevím.

xpila
16. lis 2015

@konidana Jj, platí to pořád. Ale teda v praxi jsem to ještě nezažila 😀

j.a.n.i
16. lis 2015

@konidana Tak zrovna na to školství se vyjímka nevztahuje, protože se nejedná o žádnou sezónní práci.

nov777
16. lis 2015

Taky se muze stat, ze zanestnavatel nic nerekne a automaticky pocita s prodlouzenim. To se stalo me, ale me to mlceni vedlo k hledani jineho mista, kam jsem taky odesla. Pan reditel neskryval sok, evidentne se domnival, ze se z te jeho nabidky stestim rozplacu. Takze i tahle carianta existuje. Zeptala bych se nekdy v dubnu, at vis.

konidana
16. lis 2015

@xpila ono není o co stát... když už máš dobu určitou napotřetí a neurčitá je podmíněna složením dost náročné odborné zkoušky včetně legislativy v oboru i té obecné, tak jsem z toho byla půl roku fakt dost vynervovaná. Nakonec jsem to s pomocí rodiny dala , ale již nikdy více.. Na druhou stranu bez toho nátlaku (bylo to právně dost na hraně) od zaměstnavatele bych tu zkoušku asi nikdy neměla:D

@j.a.n.i ano, ale i bez výjimky lze takhle dát smlouvu až třikrát.

j.a.n.i
16. lis 2015

@konidana To ano, stejně jako kdekoliv jinde.

eliska10
autor
17. lis 2015

@xpila
@nov777
@konidana
@j.a.n.i
@blahova_andrea Holky díky všem za reakce. Já mám smlouvu do konce roku. Myslela jsem, že normální je, když s tebou dále nepočítájí, tak že ti to oznámí. Ale dle reakcí vidím, že to standart není. Já kdybych tam zůstat nechtěla, tak to taky řeknu 2m. předem, stejně jako je výpovědní lhůta.