Smí těhotné zaměstnavatel změnit pracovní dobu na směny?

kopretinak
22. únor 2017

Zdravim. Mam dotaz ohledne pracovni doby. Muj zamestnavatel se rozhodl, ze me a kolegyni zmeni ze dne na den pracovni dobu z puvodni ranni od 6 do 14h na smeny, stridani ranni s odpoledni 10 do 18 h. Pro upresneni jsem na teto pozici (speditera)dva mesice z duvodu prelozeni z laboratore kvuli tehotenstvi. Mam smlouvu pouze do konce brezna, tudiz by se tento napad realizoval 5tydnu. Neexistuje nejaky zakon ohledne takoveto zmeny hlavne vztazene na tehotne ? Do prace pres hodinu dojizdim a takova zmena na kratkou dobu by mi asi v tehotenstvi moc neprospela. Predem dekuji za nazory

fallingstars
22. únor 2017

@kopretinak Myslím, že těhotné výslovně nesmí dělat přesčasy a noční. Ranní a odpolední by neměly být problém.

linee
22. únor 2017

Promin,ale dojizdeni hodinu ti v dobe 6-14 nevadi,ale 10-18 ano?
Jinak zamestnavatel ti nabidl pracoviste odpovidajici tvemu stavu (nedelas s chemikalii a rizikovou) a jak pise fallingstars,nemuzes delat prescasy a ani nocni.
A pokud ti to nevyhovuje,muzes jeste zazadat o zkraceni pracovni doby.

linusha
22. únor 2017

Ale ty jako těhotná můžeš zažádat o změnu pracovní doby a pokud to provozní důvody umožní tak je ti zaměstnavatel povinen vyhovět

kopretinak
autor
22. únor 2017

Dekuji za cenne informace. Snad nebudu muset vyuzit zakonu a lidsky se domluvim. Na otazku ohledne dojizdeni odpovim, dojizdim 20 min autem + 45-55 vlakem a 10 min chuze avecer odpadnu v sedm, kdybych mela rozhazeny rezim, ze jednou si muzu prispat a hned na to vstavat brzo, tak by me asi kleplo. Pred tehu jsem chodila na dvanacky na smeny a vim, jak se na to tezko zvyka. Kort kdyz clovek stravi kolem 3,5 h denne dojizdenim. Nechtela jsem psat presny cas dojizdeni, protoze si o me vsichni mysli, ze jsem cvok, kdyz mam praci daleko. A nikdo nechapal, proc jsem nesla hned na neschopenku. Jeste jednou vsem dekuji.