Skloubení práce a rodiny. Tipy, jak to udělat co nejefektivněji?

jujatko
13. bře 2020

Mám pětiletou dcerku. Pracuji na plný úvazek. Když je dobrý den, dostanu se domů v 16,30. Pokud vyzvedává dcerku manžel, tak není výjimkou, že přijdu domů v 19,00 i déle. K počítači sedám často i v noci, když jde dcerka spát. Doma samozřejmě nestíhám, jak bych chtěla - úklid apod. Dcerce bych se ráda věnovala více. O víkendu strávím sobotu u sporáku a trochu něco poklidím. Neděle uteče jak voda a je zase pondělí. Mám pak výčitky. Manžel je "nad věcí". Vždy mi řekne, že je to přeci normální a mají to tak všichni a že naši rodiče také chodili do práce a nevěnovali se nám 24 hodin denně. Ale když se podívám ve svém okolí, tak mi přijde, že už je pomalu unikát, když ženská pracuje na plný úvazek. Nejraději bych se vrátila na mateřskou 🙂. To byla velká paráda - klid a pohoda, čas na všechno. Tak by mě zajímaly tipy od maminek, co to mají stejně, jak co udělat efektivněji, co se jim třeba osvědčilo, aby si lépe zorganizovaly čas a zbylo jim více prostoru pro děti. V září má jít dcerka do školky a já přemýšlím, jak to budeme zvládat.

kridav
14. bře 2020

Taky mám práci na plný úvazek. A měla jsem to tak vždy. Po, Čt a Pá do 15 hod, ÚT do 15.30 hod a St do 17 hod. Začínám v 7 hod. A taky nestíhám. Ale mám dobrý, že do práce jedu 10 minut busem. Školku máme kousek od baráku a obchody taky. Tak nakupování vyřídím hned po školce. Doma pak vařím obědy na druhý den, pro mě, manžela a starší dceru. Mám 3 děti (18,16 a 5). Starší děti dost pomáhají, i když se jim to musí pořád připomínat. Ale i tak mi přijde, že vše doháním taky o víkendu.
Přijde mi, že ostatní mají delší den, a stíhaji toho mnohem víc, i když je jasný, že mají den stejně dlouhý.
Spíš jsem s tím už smířená, že pracovní týden utíká jak voda, a vikend pak uteče taky.
Tak holt, některy víkend musí vše stranou a jedeme si užívat někam na výlet. Úklid počká, stejně se to nikdy samo neudělá.
A vaření o víkendu? Tak se někdy odbydeme mraženou pizzou, nebo nějakou jinou hotovkou.
Teď jak bude déle vidět, tak vše bude lepší a budeme víc venku 😊

klea81
14. bře 2020

Já jsem s dětmi dlouhodobě doma. Vidět je hodinu denně, to jsem je vůbec nemusela mít.

zuzkasim
14. bře 2020

Když jsem měla 2 děti, dělala jsem též na plný úvazek a chodila domů vždy až po 16.30h, zjistila jsem však, že takto to v životě nechci, takže jakmile jsem otěhotněla se 3., začala jsem pracovat na tom, aby to bylo jinak. Dělám na 3/4 úvazek, jsem ochotná být v práci dlouho 1 max. 2 dny z týdne, ostatní dny tak, abych si užila dětí, odpočinula si a žila život, který mám ráda. Někdy to chce změnit práci, někdy požádat o změnu pracovní doby, někdy to chce změnit kompletně vše. Každý to máme takové, jaké si to uděláme. Děti miluju a dokud mě budou potřebovat, nehodlám jít pracovat na plný úvazek. Pár tisícovek navíc mi za to nestojí, i když se mi některé kolegyně v práci diví.

jujatko
autor
14. bře 2020

@zuzkasim @klea81 Děkuji za názor, ale o tomto můj dotaz není.

olga_
14. bře 2020

@jujatko Paní na úklid, promyslet priority, o víkendu třeba nevařit nebo navařit na oba dny, delegovat více věcí na manžela, zapojit širší rodinu...

legelata
14. bře 2020

@jujatko Co pani na uklid? Usetri to dost casu.

jujatko
autor
14. bře 2020

Paní na úklid - to nechci. Asi je to prostě jen o pocitu - ale nechci si pouštět do baráku někoho cizího. A úklid pro mě není priorita, takže to je vlastně to poslední, co řeším. Bordel tu nemáme, ale nějak vygruntováno tedy také ne. Vaření na 2-3 dny je u nás naprosto běžné. Myslím, že manžel dělá více věcí, než jiní chlapi v jiných rodinách - alespoň, co občas slyším. Širší rodinu zapojit není prakticky možné - já jsem jedináček, mamina pracuje, manželova rodina je na Slovensku. Možná, že vše je prostě problém v mé hlavě, kdy jsem s dcerkou na mateřské trávila 24 hodin denně, každý den jsme chodily na procházky, kreslily, každý den něco vyrobily, četly si, a teď na to není skoro času a nebo je ho hodně málo. Možná je to i problém dnešní doby - všichni sdílí to krásné, všichni jsou hrozně happy, samé fotky spokojených, upravených maminek, co jsou šťastné se svými dětmi doma. Vypadají, že nestrádají, nic jim nechybí. A já pak mám pocit vyhořelé matky 🙂 🙂 . Já chápu, že pokud má někdo hlídací babičky, manžela, který bere 80 tis. Kč měsíčně, tak na to pohlíží jinak. A ano, vše je o prioritách. Mohla bych jít do práce, kde budu na poloviční úvazek. Ale zatím se snažím najít řešení, jak skloubit současnou práci a rodinu.

konidana
14. bře 2020

@jujatko holt to tak je... delam plny uvazek a dojíždím. Deti byly ve školce 6.30 az 16.30, kolikrat ani nechtěly dom tak tam vydrzely az do zaviracky v 17h. Takhle přes léto jsme to cestou domů brali ještě pres hřiště... to byla dobre uzita hodina nebo i dve s dětmi. V zime vlastně taky. Holt jsme bobovali za tmy pod pouličním osvětlením... to ještě bejval sníh 😉 Pak večeře a spát. Ráno nanovo. O vikendech jsme cela rodina jezdila na vandry a na výlety. Jako moc deti nevidím, zvlášť ted, co jsou ve škole, ale neprijde mi to tak špatné. Ja jsem z rodicaku utekla do práce velmi ráda... doma bych se zbláznila. Uklid nestíhám, ale vzhledem k tomu ze jsme stejne furt pryč tak to ani tolik nevadí... pracka se vypere sama, pak to jen povesim kdyz přijdu, vaříme párkrát za měsíc ve velkém porce do mrazáku, pak stačí udělat přílohu a jidlo ohřát.

jujatko
autor
14. bře 2020

@konidana Děkuji. To jídlo do mrazáku bych mohla také zavést. Děkuji za tip. Hned si jdu odendat porce segedýnu 🙂. Asi je to fakt jen o té hlavě. Manžel mi říká, že kromě mě netrpí v rodině nikdo 🙂. Že malá má více péče než jiné děti. Taky to dělá to, že nemá sourozence a nemá si s kým hrát.

drakenn
14. bře 2020

Stojí ti ty prachy za to?!

herminka
14. bře 2020

@drakenn Třeba to nedělá kvůli penězům, spousta zaměstnavatelů člověka zaměstná buď na plný úvazek nebo vůbec. Vím, že ze zákona máme při malých dětech právo na zkrácený úvazek, ale v praxi to ne vždy funguje.

@jujatko Radu nemám, ale zkušeností spoustu, mám 3 děti, pracuji po rodičáku 3,5 roku a vždy na plný úvazek. Snad jen jediné - nenechávat úklid na sobotu, ale uklízet po kouskách průběžně, třeba podle systému Flylady. A přenastavit si to v hlavě - nechtít být dokonalá a nenechat se zmást sociálními sítěmi - tam se lidi vždycky prezentují v nejlepším světle.

fandysek_1
14. bře 2020

@jujatko proč chodíš z práce kolem 19 hodiny i déle? Já jsem omezila pracovní aktivity. Podnikáme, ale nechci být uštvaná matka a chci být s dětma. Také mám paní na úklid.

jujatko
autor
14. bře 2020

@drakenn Myslím, že nejsem jediná, kdo chodí do práce na plný úvazek. A opravdu přeji všem, které si mohou dovolit tohle neřešit.

loylii
14. bře 2020

@jujatko chapu te a soucitim. Absolutně nemůžu vystat ty matky tady s hlaskama - tak sis neměla pořizovat deti, když chodíš na Hpp 8,5h denně plus cesta tam a zpět. Do prace se chodi kvůli penězům ne? Když je nepotrebuju, mužů zůstat v domácnosti, ale to si muže dovolit malokdo! Mít 3 a více deti a od rána si s nima hrát a kreslit.
Já mám deti dvě, a protože jsou ještě maly na školku 5 dni v týdnu, tak musím zaměstnat širší rodinu a chlapa. Drhne to ale. Musím byt vděčná a porad dokola někomu děkovat a pochlebovat😉 Ale, ze prinesu do rodinného rozpočtu 40tis, mám bezpečne firemní SUV, které pouzivam hlavně soukromne včetně pohonných hmot, nemusím se starat o koupi techniky jako mobil, PC, tarif do telefonu, net do naši domácnosti atd... to už nikdo nevidí a bere jako automatiku. Jako.... budu klidně doma na mateřské jen, ale nevím kdo těch cca 55 tis za mě vydělá...
Já to mám tak, ze všední dny po - ct jsou starosti a prace, vyřizování, úřady, doktoři, zmatky a chaos praktického rázu. Pátek, sobota, neděle jsou pro rodinu. Varim do zásoby do mrazaku, nebo dělám minutky. Nákup 1x týdne v pátek pouze. Peru 1x týdne v sobotu dopol (pracka 9kg prádla).

brunetka11
14. bře 2020

@jujatko Chce to fakt zapracovat na určitém systému.
Dost je to o elektrospotřebičích - indukce, robot, pomalý hrnec. Na úklid Roomba, na vytírání Braava. Své si oddře i sušička.
O víkendu navařím na 2-3 dny dopředu, podobně s pečením.
Chápu, že paní na úklid nechceš.
Ale díky ní jsme získali zase svou svobodu - moci mít víkend pro sebe, když už ne na výlet, tak prostě čas trávený spolu bez pocitu, že pak budu padat na pusu, jak to bude potřeba dohánět. Včetně žehlení.
Ale upřímně - i přes všechna tato opatření - celé ty roky trvám na min 1 dni práce na HO, plus jeden den končím dříve (a nadpracuji to, když jdou děti spát).

pasiba
15. bře 2020

No to je opravdu nepříjemný chodit domu v sedm a pak stejně pracovat doma ještě. Musíš dělat nějakou dobrou práci. Ono je rozdíl mít vybudovanou kariéru a nebo chodit do běžného zaměstnání. Já taky chodím jen půl úvazku a plánuji tak chodit ještě pár let dokud nebudu cítit, že mě děti tolik nepotřebuji. Ono mi přijde, že ve škole mě snad potřebuji teda víc. To snad musím kontrolovat každý sešit a pastelku a neumím si představit přijít v sedm a na vše dohlédnout, připravit to s nimi, popovídat si s nimi a ulozit je. A pak ještě poklidit nebo nakoupit. To by mě zabilo. Pokud buduješ kariéru a máš manžela co tohle vše udělá tak to jde...

drep
15. bře 2020

Já taky bojuju, nicméně základ je uvědomit si, že den má 24 hodin a někdy musíš spát a ve zbylém čase se musí stihnout všechno ostatní. To, že se na péči o dítě i o domácnost podílí muž, považuju za automatické. V pátek jsem navařila, byla na nákupu a v sobotu byla na dvanáctce na záchrance, kdy muž uklidil. Dneska si uděláme nějaký echt rychlý oběd a nebudeme dělat nic. Až začnu pracovat na plný úvazek, budeme mít paní na uklízení, to prostě mužovi budu muset nějak vnutit. Vaření se nezbavíme (muž má dietu, neslučitelnou se závodním stravováním), ale vaříme standardně fakt rychlovky a co zbyde, to zamrazím a vytáhnu v nouzi. Žehlím jen naprosto nezbytné věci.
Po letech, kdy jsem mívala (jako svobodná a bezdětná) 300-350 hodin měsíčně už teď vím, že za služby budu důsledně vybírat náhradní volna, záchranku jedině ve volných dnech v práci, už žádné údernické 36-48hodinovky a podobně. Zkusila bych pořešit pracovní dobu, je-li to reálné, vždycky jsem se snažila si práci dobře organizovat a případný úkoly navíc udělat v práci, abych se tím nemusela zaobírat ještě doma, aby volný čas byl fakt volný. A opravdu se vybodnu na uklízení a žehlení a podobné zbytečné žrouty času. Jak to komentovala jedna známá: “umím léčit děti a když to nedělám, chci se věnovat těm svým a ne úklidu, to ať dělá někdo jiný”.
Jinak já se upřímně přiznávám, že nepracuju jenom kvůli penězům, ale i proto, že práce je můj největší koníček, takže nepracovat by pro mě nebyla varianta, ani kdybychom byli rentiéři.

konidana
15. bře 2020

@brunetka11 tak mne osobne vsechny ty roboti a přístroje vadí. Clovek na to jednak musi mit misto, pak to mýt.... od lonska uz nemame ani mikrovlnku, kdyz po 20 letech odesla.

Chce to vsecko vyhodnotit a všemožně zjednodušit, aby ti vyhovovalo.
Posledni dobou si cim dal vice prosazuji homeoffice... tzn u mne tak 2x do měsíce ... hlavne ve dnech kdy s dětma lítám po doktorech, no a i tehdy kdyz mam krizi a nikam se mi nechce (unava, pocinajici nemic, nachlazeni atp.) Dříve jsem si ani toto nedovolila a jak magor lítala do práce. Časem jsem si prenastavila priority.... praci až za zdraví mé i dětí . V takoveto míře se v praci da nastesti domluvit.

zuzkasim
15. bře 2020

@loylii To je přesně ono, říct si, jestli ti ty prachy za to stojí. Pokud ano, tak je to v pořádku a není potřeba se trápit, ale pokud je člověk na pochybách, tak to asi dobré není.

jujatko
autor
15. bře 2020

Pracuji v akademickém prostředí. A snížení úvazku u nás defacto znamená pracovat stejně za méně peněz. Je to hodně specifické prostředí. Kdo nezná, nepochopí 😉. Ta práce má i plno svých výhod. Home office mohu mít také, ale je to omezené "rozvrhem" práce, kdy plno věcí z domova nevyřeším - některé dny pracuji z domovu, ale ono to znamená, že opravdu pracuji - respektive neustále řeším telefonáty ... Ale u mne je to asi hodně o té hlavě. Uvidíme, jak to bude s nástupem do školy.

te_reza
15. bře 2020

Chvíli po řidičáku jsem dělala 7-16:30. Holka byla den ode dne špatnější, byla zvyklá pořád se mnou. Já byla zoufalá taky. Vyprdla jsem se na to. Teď mám práci 7-15:30,ale holku můžu mít bez problému v práci, nebo si ji vyzvednout po obědě ve školce a je tam se mnou. Nejdyl v 15 hod je se mnou a jsem za to ráda. Za pár let tohle pomine a bude to jiný, teď mě potřebuje. Zkusila bych změnu práce /pracovní doby.... V kolik chodíš do práce, že děláš tak dlouho?

loylii
15. bře 2020

@zuzkasim a co když člověk ty peníze potřebuje... do prace se přeci nechodí jen pro zábavu..

zuzkasim
15. bře 2020

@loylii Nemyslím si, že služební SUV a cca 40 tis čistého jako příjem matky, když pracuje i otec, je nutnost. Nevztahuj to prosím na sebe, psala jsi, že ti to tak vyhovuje, mnohým jiným taky, ale není to nutnost. Každý musíme z něčeho žít, ale můžeme se rozhodnout, jestli dáme přednost více penězům nebo většímu času stráveným s rodinou. Můžeme zkusit najít jinou práci, můžeme se snažit dodělat si vzdělání nebo se naučit něco, s čím uspějeme jinde a lépe, můžeme tlačit na zaměstnavatele, aby dával částečné úvazky... rozhodně to není o tom, že nikdo z nás nemá jinou šanci.

loylii
15. bře 2020

@zuzkasim ale když je člověk zvyklý mít příjem i před mateřstvím takový několik let, má hypotéku nebo nájemní byt, pojistky, spoření, chce dětem dopřát, sobě koupit vše potřebné, pomáhá svým rodičům finančně, chce jet 2x ročně na dovcu atd.. tak se hluboce kláním těm, koho uživí chlap a žena i když má deti ve školkovem a školním věku si muže dovolit byt doma...takové ženy jsou deti stesteny.

jujatko
autor
15. bře 2020

@te_reza Pracuji od 8,00, ale u nás se na to až tak nehraje - když budu chodit dříve, tak mi to vlastně nepomůže. Bydlíme na vsi, do práce dojíždím. Ráno dcerku do školky do jiné vsi, pak do města do práce. Bohužel jsem se obávala, že většina odpovědí bude "změnit práci apod.", ale to jsem právě až tak nechtěla. Spíše jsem myslela, že dostanu třeba nějaké tipy, jak co dělat jinak, lépe, možná si lépe zorganizovat čas. Třeba k tomu dojde, že budu řešit jinou práci, ale chtěla bych to zkusit nejdříve jinak, protože ta práce mne baví a ano, za 10 tis. to nedělám. Ale máme hypotéku (v dnešní době spíše nízkou), úvěr na auto, ještě před půl rokem výživné na dítě, elektřina, benzín a jiné "mandatorní" výdaje nám dají přes 20 tis.měsíčně. A to nemáme vlastně žádná pojištění (pojištění máme jen penzijní - dohromady 1000 Kč měsíčně já i manžel). A opravdu smekám před ženskou, jejíž chlap vydělává průměrnou nebo podprůměrnou mzdu v ČR a ona dělá někde na poloviční úvazek. Je to o prioritách - to je jasné.

loylii
15. bře 2020

@jujatko já taky nechapu ostatní domácnosti. My jako rodina s 2 detma jen za jidlo dáme 10tis měsíčně a pohonné hmoty do dvou aut cca 5tis. Protože oba jezdíme. Pak hypotéka 12tis a další seznam povinných plateb. Takže jen tyhle 3 položky dělají 27tis. A kde je vše ostatní?😉 Mohli bychom založit diskuzi, kolik stojí rodina o 4 osobách. Bydlení jsme nezdedili😉)

te_reza
15. bře 2020

@jujatko obávám se, že pokud budeš dělat "od nevidím do nevidím" tak ti nikdo moc neporadí 🤷‍♀️

zuzkasim
15. bře 2020

@loylii Vždyť já vůbec nepíšu o ženách, že by měly zůstat doma. I když si příspěvky čtu zpětně, tak mi přijde, že jsou jasné. Ale možná už jsem mimo, od rána šiju roušky pro nemocnici, tak mě omluv.