Ahoj holky, chci se prosím zeptat. Mám přítele, nejsme manželé, avšak je zapsaný v rodném listě dcery (13 měs.). Mě skončila pracovní smlouva a byla jsem na mateřské, po mateřské mi u nás na sociálce řekli, že mám žádat o rodičovský příspěvek v Německu. Přítel tam pracuje u německé firmy, má normálně pracovní smlouvu, na víkendy jezdí vždy domů. Už od června čekám na peníze a stále nic, přítel dal papíry vedoucí a ta to řeší, ale trvá to poměrně už dlouho, prý máme být trpělivý, že to je normální... Máte některá zkušenost? Jak dlouho vám trvalo, než jste rodičák z Německa dostali? A peníze potom za předešlé měsíce přijdou najednou, nebo normálně měsíčně? A poslední otázka, jestli mám nárok na těch 220 tis.Kč, nebo to bude tak jak to mají v Německu? Předem moc děkuji těm, kdo si udělají chvilku a poradí mi, pokud ví🙂
@sosama spoustu odpovědí naleznete ve včerejším článku o KG nejen o KG ve skupině https://www.facebook.com/groups/225462620981405...
Bohužel německým úřadům opravdu vyřízení dávek ať už "rodičáku" (EG) či přídavků (na ty máte též nárok) trvá někdy neuvěřitelně dlouho. Nevím jak s rodičákem, někdo mi loni tvrdil, když jsem čekala na vyřízení, že u něj prý platěj jen 3m zpětně, co je na tom pravdy nevím, naštěstí to do 3m vyřídili a pak přišla meškaná dávka najednou a zbytek chodí v měsíčních intervalech dle rozpisu. Na přídavky stále čekáme 😀
Jinak pokud chápu dobře, ty žiješ v ČR, tedy po skončení EG z DE půjdeš s výpisem kolik jsi dostala na český ÚP a oni ti pak budou vyplácet dál do těch 220tis. co se bere v ČR. Bacha, setkala jsem se s názorama, že nic takovýho není, že už se nevyplácí, ale EG jsem vyřizovala v létě, na podzim po vyřízení malýho RL jsem vyřizovala potvrzení pro DE, že tu nic nepobírám a ptala jsem se na ten doplatek u nás na úřadě, takže je to ofiko informace a ne "jedna paní povídala na diskuzi" 🙂
Nepotřebuji vědět, kde a jak žádat, to už je zařízené, teď se jen čeká. Spíš se chci zeptat někoho, kdo řešil úplně to samé, jak dlouho to trvalo a pak, jakým způsobem byl rodičák vyplacen??? 😉
Děkuji moc za odpovědi, pokud si tímto někdo prošel🙂
@sosama urgujte to, co nejvíc to jde, pak většinou pracují rychleji, alespoň teda manžel volal pomalu co týden a pořád otravoval 😀 ale bohužel i když jsme u první dcerky žili v DE, tak to taky ty 3m trvalo, děsný :-/ Vyplacený to budeš mít zpětně vše najednou, jen jak jsem psala, nejsem si jistá, jestli to nějak nekrátěj, ale i kdyby, tak by ti to pak měli doplatit v českým RP, jelikož by se od těch 220tis. odečítalo třeba jen 10x300€, místo 12x si myslím 🙂
@claire90
děkuji, není to vůbec jednoduché, před 14 dny nám řekli, ať klidně počítáme s tím že to bude ještě klidně další 3 měs.trvat...ach jo. Kdybych neměla přítele, kterej za nás všechno platí, tak bych byla v pr..a nikoho to nezajímá. Už to trvá fakt dlouho, nechápu co tam furt řešej, každý měsíc už si říkám jestli už...a furt nic 😝 Až to přijde tak tomu snad ani nebudu věřit 😀
@sosama to znam od tech KG :D nej je, kdyz ti jednou reknou "uz je to vyrizene, pokud to nebude pristi tyden na uctu, tak zavolejte", samo nic, tak volas "no musite pockat, a jestr chybi dodat...", pak zas ze na to maji 3m, pak ze 4, nakonec 6m ale ne od podani zadosti, nybrz od dodani poslednich podkladu 😀 fakt kdyz nekdo nedava na cesky urady, tak urcite nemel co docineni s DE :D ja si rikam, ze az se dockame, tak si rovnou muzem jit koupit novy auto treba :D
@sosama podobná diskuze je tady:
https://www.modrykonik.cz/forum/materska-dovolena/rodicovska-a-dalsi-pridavky-z-nemecka-poradite/
Já o rodičovskou nežádala jen o KG, to trvalo od podání žádosti cca 3 měsíce.