Chtěla bych se zeptat,s jakým předstihem je potřeba se obrátit na úřad kvůli rodičovskému příspěvku a co všechno se musí k žádosti doložit?
Musí se jít nejprve k zaměstnavateli pro potrvrzení o ukončení mateřské,nebo se musí dřív vyzvednout nějaký formulář na úřadě a až s ním zajít do práce?
díky za rady
🙂
Ahoj holky...využiju tuhle diskuzi,abych nezakládala novou..mě by zajímalo co a kde se musí zařídit po porodu až budu mít v ruce rodný list.
tyno, co myslis? mico snad nic jinyho nepotrebuje, pokud ho budes chtit mim napsany v OP, tak si to nechas predelat, pak ho musis nahlasti na MěU..jeslti jeste nekde delaji vitani obcanku atd
a pak ty rod. pridavky viz vyse..nic jinyho me nenapada...
Tynko, určitě musíš zajít na zdravotní pojišťovnu přihlásit maličký k pojištění a na úřad k zaplacení odpadu (to bylo u známýho první, co mu na úřadu nakázaly - ještě než mu vydali rodný list 😠 ). Pak ho nejspíš bude chtít vidět tvůj zaměstnavatel a nezapomeň ho okopírovat manželovi, aby mohl uplatnit slevu na dani u svého zaměstnavatele. 😉
Tynko, ještě se mrkni na tenhle článek ds-soft.info/mimino/view.php?cisloclanku=2006022201 - docela dobrý shrnutí. 😉
vero: Zdravím Tě a chci se Tě na něco zeptat. Ty jsi právnička nebo pracuješ v tomto oboru? Tvoje odpovědi jsou totiž věcně správné a myslím, že zde mnoha ženám pomohly. Ptám se jen proto, že já jsem právnička a touto problematikou se zabývám i v praxi a tak bych chtěla poznat případnou kolegyni.
vero, u nas se odpad za mimi neplati do 1 roku veku
vero díky za radu... 😉
kristi..já jsem právě myslela to VZP,OSSZ a tak. Jinak vlastně o mateřskou si půjdu zažádat ještě před porodem a o porodný s rodnym listem do měsíce po narození ne?
tyno - pro porodné si můžeš požádat myslím až do půl roku mimča
a s sebou rodný list + občanku
o mateřskou jsem si teda nikam žádat nešla, jen mi u DR dali nějaký formulář s termínem porodu a nástupu na MD a ten pak předáš v práci,kde vše potřebné už sami zařídí,tak to teda bylo u mně 😉
Holky a nevíte jak to je s rodičákem, když mi ještě před mateřskou skončil pracovní poměr? Kde si mám o něj potom zažádat? Normálně na sociálce?
ahoj,nevite jak dlouho trva rozhodnuti o rodicovskem perispevku(mam poslat kopii zamestnavateli)Diky
Poupe mě rozhodnutí přišlo do týdne a zaměstnavateli jsem nic neposílala 😉
oni chteji kopii kvuli zdravotnimu pojisteni,diky
Jo to nevím se budu muset poptat
Ahoj Raculko,
zrovna včera jsme kvůli tomu byli na sociálce....
Na obecním úřadě (odbor soc.státní dávky)si vyzvedneš formulář, pak si necháš potvrdit konec mateřské a před tím než ti skončí mateřská, odneseš ho zas na obecní úřad.