RD a pracovní poměr na dobu určitou. Jak to bude dál?

gabi95m
4. říj 2020

Ahoj maminky, potřebovala bych poradit... Momentálně jsem na mateřské dovolené a v polovině tohoto měsíce přecházím na RD, pracovní smlouvu mám sjednanou po dobu RD mé bývalé kolegyně a ona by měla do práce nastoupit v březnu 2021. Jak to bude dál se mnou? Můj pracovní poměr skončí a já tuto změnu musím nahlásit na zdravotní pojišťovně, popř. ještě někde jinde? Nebo mi budou držet místo po dobu mé RD? Moc vám děkuji za objasnění. 🙏🙂

elencze
4. říj 2020

Ahoj, pokud máš smlouvu sjednanou na dobu určitou, tvůj pracovní poměr skončí ke dni, kdy ti končí smlouva, zaměstnavatel ti místo nedrží. Teoreticky existuje možnost, že zaměstnavatel ti smlouvu prodlouží, ale pokud jsi byla sama jako zástup za RD, není to moc pravděpodobné a nestává se to. Sama jsem byla v této situaci, a nehlásila jsem nikde, ani na zdravotní pojišťovně, ale já jsem navíc OSVČ, takže jsem si na RD musela stejně platit zdravotní pojištění sama, tak tě nechci v tomto plést.

blondynka400
4. říj 2020

@gabi95m PP ti skončí dnem uvedeným ve smlouvě. Pracovní místo tu rozhodně držet nebudou, není důvod. Na ZP to hlásit též nemusíš, po dobu čerpání RP za tebe platí zdravotní pojištění stát, ne zaměstnavatel. Nikde nic hlásit nemusíš, budeš osoba pobírající RP.

j.a.n.i
5. říj 2020

@blondynka400 No, nahlasit to na ZP musi, jelikož aktualne je na ZP nahlasena jako osoba na RD a ta ji s koncem pracovniho pomeru skonci.

blondynka400
5. říj 2020

@j.a.n.i a jaký je podle tebe pro pojišťovnu rozdíl, zda je na RD+ čerpá RP a nebo čistě čerpá RP? Odhlášku pojišťovna od zaměstnavatele mít bude.

j.a.n.i
5. říj 2020

@blondynka400 Takový, ze to, ze cerpa RP na tu pojišťovnu nikdo nenahlásil, takže pojišťovna neví, ze zakladatelka čerpá RP a tedy to logicky musí ona nahlásit. Ona pouze vi, ze je na RD, to totiž nahlasil zamestnavatel.