Ahoj,
zajimal by me vas nazor, protoze vsude kde to reknu, lide kouli ocima a nechapou to. Otehotnela jsem hned po maturite a ted mam dvoumesicni holcicku, pritel je v castecnem inv. duchodu, do prace nechodi. Takze ted mame dohromady necelych 11 000,- kdyz nepocitam najem. Coz je v pohode, vychazi nam to, ale az mi za 4 mesice rodicak snizi na ty 3 800,- uz nam to vychazet nebude. Necelych 7 000,- je proste pro dva lidi + dite malo. Takze jsem se rozhodla, ze v rijnu nastoupim do prace, kde jsem byla skoro rok (na cerno). Jezdila jsem tam 2-3x do tydne a penize za to byly slusny. Pritel souhlasi s tim, ze bude s malou doma, stejne nema praci a 2 dny v tydnu neni nic hroznyho, ale odjela bych rano a prijela v noci. Samozrejme mi bude mala chybet, ale ja proste nechci zivorit a pocitat kazdou korunu..
Při RD si můžete vydělávat. Je tam jen omezení, že nesmý být xy hodin v jeslích. Pokud je manžel ochotný a schopný se o dcerku postarat taky bych šla. Já chápu, že sedm tisíc je málo. Já budu mít 7. tisíc + přítelovo výplatu a stejně si budu muset něco na pár hodin najít. Když si nechám dát větší částku tak nevím co s ní ve dvou letech budu dělat tak mi také nic jiného nezbude. Jen bych si dala pozor na to načerno.
Vubec si nedokazu predstavit mit i tech 11000,- natoz 7000,-. At si lidi rikaji co chteji, bez penez to dneska nejde a ty jsi skvela zenska,kdyz budes takhle pomahat rodinnemu rozpoctu. Lecktera by radeji sedela doma a fnukala.
@nanaea Jsi skvělá holka a máma! ( navíc mimořádně krásná, podle fotky 🙂). Z řečí lidí si nic nedělej, lidé budou mít poznámky vždy a všude. Nedávno jsem dávala příspěvek o tom nelogickém uvažování, některých z nich, kdy je zjevné, že se jim nikdy nezavděčíš, ani kdyby ses na hlavu stavěla 🙂.
Prosím tě, leckterá máma, si v necelém roce dítěte najde holku na hlídání, aby měla několik hodin pro sebe - nákupy, cvičení, kadeřnice a podobně.
Někdo tedy peníze utrácí za to, aby s maličkatým dítětem nemusel být, ty s ním nebudeš protože ty peníze budeš vydělávat, abys dceru uživila!! Tak proč ty výčitky???!!!
Je zbytečné pracovat na černo, při RD si můžete vydělávat, fandim Vam, všude jinde je to běžné nevidím na tom nic, co by bylo potřeba jakkoliv komentovat, peněz máte málo takže pokud pracovat můžete a chcete,smele do toho
když tam budeš 2x, max 3x do týdne a o hodně si tím polepšíte, tak jo - oficiálně na smlouvu to nejde? Asi ne, co.. Oceňuju, že myslíš na práci, ne na dávky/jak obejít pravidla pro další dávky/nečekáš s nataženou rukou, až se někdo = stát postará. To jsi 1 případ z mnoha. 11tis po zaplacení nájmu je docela snesitelné (záleží na výdajích, ovšem), 7tis pro 3, pokud je to na vše - jídlo, drogerku, závazky, příp.auto málo..
Podle me tvůj nápad není špatný. No asi stejně nic jineho nezbyde. Pokud to tvůj chlap zvládne, tak do toho jdi! Ja měla chlapa taky skoro dva roky na rodicaku a ja chodila do práce🙂
Zní to zvladatelne pro všechny, dcerka bude mít aspoň k tatovi blíž a ten bude mít představu,co obnáší pece o dítě, o prilepseni rozpočtu nemluvě. Držím palce.
@nanaea
a manžel se nemůže nechat zaměstnat? i když je v inv. důchodu, tak v některých firmách musí povinně brát určité procento lidí se zdr. potižením nebo znevýhodněním.
nechci Ti brát iluze, ale v 6m je dítě ještě z 90% kojené...
pokud do práce, tak jakžtakž asi od roku dítěte..
já takto dělala taky cca od půl roku. 2 x v týdnu v kanceláři, to pak hlídala babička a zbytek z domu s malou (to bylo děsný). Pokud nedáš dítě do nějakých ofiko jeslí, tak nepřijdeš o mateřskou a vydělat si můžeš kolik chceš.
Jo a nikdo se na mne nedíval, že jsem krkavčí matka. Je jiná doba, ne všechny maminky jsou 4 roky na MD. Je jich tu hodně, které pracují. Já to ani nedělala kvůli financím, ale abych doma nezblbla 😀 . Těžko nesu tu mateřskou izolaci.
Jo a když bude dítě hlídat tatínek - značka ideál...ať si to taky zkusí, ale se vším všudy! Ne že přijdeš, dítě ohlídané, ale doma jak po výbuch. Ty se staráš o mimčo a i o věci kolem, tak v ty dny, co jsi v práci, to musí nakomplet zastat on!
A zkoušeli jste si požádat o přídavky? S tím, co mate...budete mít nemůžete dosahovat životniho minima. Ja bych určité nejdřív řešila sociální.
Taky si myslím,jak už je výše zmiňované,že musíte na nějaké dávky dosáhnout. Dětský přídavek,příspěvek na bydlení,nějaké sociální dávky,zkuste,třeba z toho něco bude...
A ano,nemusíte pracovat na černo,můžete normálně na smlouvu.
Hodně štěstí 🙂
Prispevek na bydleni pry dostat nemuzeme, protoze bydlime v druzstevnim byte. :( Pobiram jen rodicak a pridavek na dite. Jinak vim, ze na cerno pracovat nemusim, ale oni me na smlouvu nezamestnaj, budu tam jen jako zaskok. Pritel obcas ma nejake brigady na stavbach, ale do nejake fabriky nemuze.. Ma nemocna streva - chodi 20x denne na wc a nemuze zajit ani do kramu, vsude jezdi na kole. S tim kojenim me to stve, ale bohuzel to jinak nepujde, proste budu muset prestat kojit a dat malou na sunar, nez pujdu do prace..
Drzim palce! Kdyz mela dcera pul roku sla jsem do prace na plny uv. a manzel zustal doma. Dceri je ted rok a je to krasne a spokojene dite. Manzel to s ni krasne zvlada! Me samozrejme pres den moc chybi,ale v noci spinka se mnou a to si moc uzivam. Okoli me odsuzuje nebo manzela obdivuje, ale to uz nejak nevnimam. Po nastupu jsem nosila domu odstrikane mleko na dalsi den. Ted uz kojim jen vecer,v noci a pres vikend 🙂
Jeee a taky mas Emu ☺ skvela volba jmena 🙂
Mám kolegyni, která se po 6 měsících od porodu vrátila do práce. Dojíždí (denně jí to zabere, tipuju, 3 hodiny) a chodí na celý úvazek. Jediný důvod byly peníze. Nemohli by si totiž dovolit zachovat si s manželem svůj standard. Naprosto jsem to nepochopila. Nešlo tam totiž o to, že by neměli z čeho žít, co jíst, ale o zachování si určité úrovně. Připadá mi normální, že během RD se člověk musí trochu uskromnit. Ostatně, má jiné radosti než si kupovat něco navíc.
Ovšem váš případ už je o něčem jiném, už je to o holém přežití. Takže ano, jdi do práce Ty a nebo přítel, protože u vás to jinak nepůjde. A na lidi se vykašli.
Moje dobra kamaradka sla do prace od 2 mesicu sve dcery.na rodicaku byl jeji pritel.kojeni uplne v pohode,kojila do 3 let: l
Teorie úžasného mateřství je jedna věc, ale životní praxe je často odlišná. Takže pokud je přítel schopen a ochoten se o dceru plnohodnotně postarat proč ne? Jen pozor s tou praci načerno, lidi jsou bonzácký svině, tak ať po vás nejde sociálka.