Prosím o radu, finančně na dně. Co teď?

18. srp 2020

Ahoj holky, potrebovala bych od vas poradit, co si myslite, ze je v me situaci nejlepsi. Jsem tehotna v 16 tydnu. Konci mi status studenta na konci srpna. Studovala jsem 4 roky VŠ ale neuspesne ukoncena.(Jen kvuli spatne napsane BP). Pracuju uz 6 let ale jen na DPP a DPČ. Vetsinou jsem si vydelala nad 10 tisíc, ale vetsinou spis 9500 ale na vyplatnici je superhruba mzda treba 14000 (proto nevim, zda se mi bude pocitat i ta superhruba mzda do materske). Problem je v tom, ze to v praci uz nezvladam. Nezastavim se, a fakt makám. Delam ve velkem skladu, a nekdy delam veci ktere by h ani nemela a uz toho mam dost.😒Nechci delat nic co by maleho ohrožovalo. S pupkem tam byt ani nemuzu. A jelikoz nejsem zamestnanec ale jen brigadnik, jinou praci, kterou bych zvladala mi nedaji. Nevite nekdo co ted? Jestli mam narok na nejakou financni pomoc, protoze bych tak v 5 mesici chtela uz skoncit, ale to mi materskou ani penize nikdo neda. Uz tak mi pritel vsechno plati a pomaha, protoze s mym platem je to bída v dnesni dobe. Trvale bydliste mam u mamky, ktera je podnajemce a plati byt cca 11000 a jeji plat je cca 17000 v byte je jeste i moje segra ktera je student. Myslite, ze mam narok na nejaky prispevek? Materska ( pokud vubec mam narok) je az 8-6 tydnu pred porodem a to nedam😭 a vim, ze pak je rodičák, ale ten je az po narozeni ditete. Klidne bych do 8 mesice na nejakou brigadu sla, ale nikde me jako tehotnou nevezmou. 😕No proste jsem uplne v prd... 😔 omlouvam se za anonym.. ale je to pro me lepsi 😞Vsechny urady si oblitam.. ale jen jestli nekdo nema podobny pribeh nebo zlusenost 😏

autor
18. srp 2020

Jinak bydliště je Ostrava.

malenka3
18. srp 2020

K mateřské - na superhrubou mzdu nekoukej, to je jen pro výpočty, pro tebe je klíčové, kolik máš v hrubém. Za poslední dva roky bys musela nasbírat alespoň 9 měsíců, kdy jsi měla na DPP přes 10 tisíc nebo na DPČ přes 3000. Pak bys mateřskou mohla mít, ale musela bys zůstat v době nástupu zaměstnaná nebo mít ochrannou lhůtu, což ti ale asi nevyjde. Takže na mateřskou to spíš nevypadá.

autor
18. srp 2020

@malenka3 prece me nemuzou nechat uplne bez penez😒..ja jsem z toho zoufala, mam hrozny stres z toho co bude..

miki19
18. srp 2020

Co se týká ochranné lhůty, tak si myslím, že by se vešla...ochranná lhůta trvá 180 dní (tedy cca půl rok) a počítá se ode dne konce pracovního poměru do doby nástupu na mateřskou. Což kdyby v cca pátém měsíci skončila (i o trochu dříve), tak se do té lhůty vejde. Vložím text jak by jsi to měla s mateřskou vzhledm k DPD a DPČ:

Pokud pracujete na DPP (dohoda o provedení práce), pak za vás zaměstnavatel zaplatí nemocenské pojištění pouze v těch měsících, kdy máte příjem vyšší než 10 tisíc korun.

Vzhledem k tomu, že většina prací na dohodu o provedení práce je koncipována tak, aby se nemusely platit daně (tedy do maximálního příjmu 10 tisíc za měsíc), tak se většině případů u DPP nemocenské pojištění neodvádí.

Pokud pracujete na DPČ (dohoda o pracovní činnosti), pak je to s nemocenským pojištěním o něco lepší. Pokud máte ve smlouvě sjednán konkrétní počet hodin, nebo pokud je váš měsíční příjem vyšší než 3000 Kč, pak za vás zaměstnavatel odvádí nemocenské pojištění (ani další zákonné odvody).

barmil
18. srp 2020

Můžou, nejsou za Tebe zodpovědní, na to jsi měla myslet před otehotnenim

malenka3
18. srp 2020

@miki19 ochranná lhůta je 180 dnů maximálně. Reálně jen tolik, kolik trval pracovní poměr. Pokud měla tedy nastavování dohod na sebe, tak ochranná lhůta je jen tolik, kolik bylo trvání té poslední.

malenka3
18. srp 2020

@anonym já píšu o mateřské. Ta je pro pracující. Ty jsi těžila z toho, že odvádíš malé nebo žádné odvody. Nechci moralizovat, ale pokud profituješ z toho, že neplatíš z příjmu sociální pojistné, jak bys mohla chtít, abys z něj pak dostávala mateřskou? To je přeci na hlavu, nemyslíš?

Co se týče ostatních dávek, které bys mohla mít, to neporadím, nebyla jsem v situaci, že si nezabezpečená pořídím dítě, promiň.

leniczka23
18. srp 2020

Kdo tě nemůže nechat bez peněz? Stát? A dítě sis pořídila ty nebo stát? Takže ano, můžou tě nechat bez peněz.
V 17tt určitě nemáš pupek a na mateřskou mít nárok spíš nebudeš. Otec dítěte je kde?

autor
18. srp 2020

@barmil ja myslela, ze normalne dokoncim v srpnu vysokou školu. 🙂

autor
18. srp 2020

@malenka3 6 let pracuju, a docetla jsem se, ze dostavat materskou budu pokud odvadim nemocenske pojisteni, ktere ve vyplatnim listku mam. Na ulici neskoncim😄 jen jsem v tom pritele nechtela nechat samotneho a s vydaji mu pomoct. Pul roku nejak prezijem. Bez penez uplne nejsem, myslela jsem to spis at mam neco i tak normalne nez jen to co mam bokem. Chtela jsem radu, nepotrebuju vase pichlave komentare 😉

malenka3
18. srp 2020

@anonym já žádné pichlavé komentáře nepíšu. Psala jsem, že pokud dáš za poslední dva roky dohromady 9 měsíců, kde si ty odvody měla, tak ten nárok vznikne. Ale musíš splnit i druhou podmínku, kterou je být zaměstnaná v době nástupu na md nebo být v té ochranné lhůtě. Tzn. vezmi výplatní pásky a spočítej, jestli ti to vyjde.
Druhá část mé odpovědi byla reakcí na to, že tě stát nechá bez peněz. Pokud můj komentář je pichlavý, pak tvůj povzdech je zpovykaný.

autor
18. srp 2020

@malenka3 me se jen dotklo, ze jsem si dite porizovala ,,nezabezpečená” .. ano vyjít by to mělo, jdu se na to podívat. Děkuju

meronym
18. srp 2020

Tak financne na dne neznamena nezabezpecena? Zajimave 🤔

leniczka23
18. srp 2020

Píšeš že vyjděte v pohodě ale nadpis diskuze zní finančně na dně..🤷

zelenaesmolda
18. srp 2020

proc jsi na svou financni situaci nemyslela nez sis poridila dite?

malenka3
18. srp 2020

@anonym já napsala nezabezpečená, ty dokonce finančně na dně, což je ještě horší. Takže nevím, co se tě dotklo 😉já konstatovala skutečnost, kterou jsi sama nastínila.

lachtanice86
18. srp 2020

Jako kdo tě nemůže nechát bez peněz? Stát? Ale stát nemq povinnost se o tebe starat ale otec dítěte.

journals
18. srp 2020

Tak on ti tu dřív nebo později stejně někdo doporučí jít na nemocenskou - na což se tak trochu asi i nepřímo ptáš (vždyť se to tak přeci dělá, ne?). Jaké je řešení? Že buď najdeš brigádu, která půjde dělat i s břichem, nebo si tatínek dítěte nabere práci navíc. Je to celkem jednoduché

autor
18. srp 2020

@journals na nemocenskou bych sla, kdybych mela praci na HPP. Brigadu hledam, ale kdyz budu na pracovnim urade od zari, tak mi myslim dovoli si vydelat jen 5 tis., ale aspon neco. Tatinek samozrejme pomuze a pomaha. Chtela jsem se jen zapojit i sama. Dekuju vsem za rady i nerady. Nejak to zvladnem 🙂 ano nadpis byl takovy, protoze jsem potrebovala upoutat pozornost.

kometkak
18. srp 2020

Myslím, že budeš mít nárok na životní minimum, nebo tak něco. Pokud nemáš kde bydlet.. nějaký azylový dům, popřípadě příspěvek na bydlení. Mateřskou myslím těžko, ale lepší je se zeptat na konkrétním úřadě, abys věděla, co tě čeká. O tomto je lepší přemýšlet předem.. nechat se zaměstnat tak rok před otěhotněním.. brigády jsou na nic.. Ale nějakou brigádu bys sehnala určitě i s břichem.. call centrum. někde na recepci atd..

zelenaesmolda
18. srp 2020

@kometkak
call centrum tezko,tam se delaji 12h smeny,nektere CC maji nepretrzity provoz takze i delaji nocni.Recepce to stejne.

riavais
18. srp 2020

Určite si nájdi čas, zavolaj na úrad práce pod ktorý spadáš a zavolaj tam s tvojim problémom (v krátkosti im ho popíš) a povedz, že by si sa chcela zastaviť, spýtaj sa pripadne koho máš chcieť až prídeš. Pani na úrade sú tam od toho aby ti poradili a moja skúsenosť je taká, že so slušnosťou a samostatnou aktivitou u nich zaboduješ. Určite ťa nevyhodia a nebudú na teba kričať. 😊 Vezmi si so sebou čo najviac dokumentov, ktoré sa tvojej problému tykajú a bež to riešiť s predstihom. Budem držať prsty 😊

eonee
18. srp 2020

Nejsi rozhodně v lehké situaci a budu ti držet palce! 🙂
A jak píše Riavais nade mnou, určitě zavolej a zajdi na ÚP. Poskytují různé dávky a finanční pomoc (https://socialnipece.brno.cz/komu-pomahame/soci...). Mohou pomoci s financováním bydlení, s porodným, poradí ti, jestli máš nebo nemáš nárok na mateřskou a tak dále 🙂

dashyyy
19. srp 2020

@zelenaesmolda záleží jaké cc.. pracovala jsem roky u mob. operátora a nabízel brigády i půlúvazky, zkrácené.. 12h směny jsme neměli nikdy, noční podle pozice 🙂 to ta recepce na tom je hůř

krupka3
19. srp 2020

Proc neprepises tu BP, abys studium uspesne ukoncila? Nechce se mi ani verit, ze nekdo venuje 3 roky studiu, a pak kvuli nejakemu problemu s BP nedokonci... Jinak jsi velmi financne negramotna, pokud sis poridila dite a nemas z ceho zit. Tusis vubec, kolik budes dostavat na rodicaku? Zadne zavratne castky necekej, pokud chces byt s ditetem doma aspon 2 (nebo i 3) roky.

autor
19. srp 2020

@krupka3 bohuzel, muj profesor na to prděl 🙂 neozyval se, jineho mi pridelit nechteli. Prosila jsem o zmenu tematu, a nic. Chodila kazdy den do školy za nim.. nemel zajem. Stiznosti byli z vice stran na nej. Bohuzel katedra sociologie uz se ani neotevrela tento rok ;) Ted uz je pozde. Mam kde bydlet. Psala jsem, ze na to nejsem sama. Pritel se postara, chtela jsem jen prispet. Na rodicaku budu dostavat cca 8 tisic ja to vse vim 🙂 pritel nam stavi dum, chtela jsem mu nejak financne aspon malem pomahat. A ne, ze ja nebudu mit nic. Proto financne na dne. Kdyz mluvim jen ja sama o sobe. Kdybych se zeptala, zda mam kvuli temto problemum tehotenstvi ukoncit, 90% z vas mi napise, ze jsem pi.. a ze chci zabit cloveka kvuli svoji sobeckosti a ze jsem na to mela myslet driv. Proto tuhle situaci resim.

krupka3
19. srp 2020

Pokud je to jak popisujes, tak holt bych zkusila par mesicu preckat, a pak uz budes mit zas aspon ten rodicak. Do te doby si zkus najit nejaky vydelek, ktery zvladnes. Zda se mi, ze mas slusny psany projev - co treba zkusit copywriting? Tam si muzes par tisic vydelat, kdyz ti to pujde od ruky.

pabka
19. srp 2020

Pokud chceš přispět do rodinného rozpoctu, tak budeš muset TY, nikoliv STÁT. Nevím jak myslíš větu “nemůžou mě nechat bez peněz” - jako kdo? Postarat se o sebe musíš především ty a o vaše dítě jeho rodiče.
Přivydělek v těhotenství se sehnat dá, i když lehké to nebude - co třeba překlady? Zadávání dat v PC? Zkusila bych projit servery s nabídkou u vás v lokalitě, rozhodit sítě po známých apod.
Pokud přítel staví dům, hanba by mě fackovala zadat o příspěvky...

elesse
19. srp 2020

Ale no tak, bakalarku pises ty, ne profesor... odpovedna za dite a penize si ty a jeho otec, ne nikdo jiny... praci nesezenes, protoze se delaji 12, nocni... no nic, ty za nic nemuzes, okoli je spatne

teri_92
20. srp 2020

nic si nedelej tady z tech nekterych komentaru - ad bakalarka, ja jsem mela taky vedouci BP a i vedouci cele katedry dve desne zenske, co mi delaly akorat problemy... taky jsem s tim mela plno stresu a to jsem opravdu peclivy student (nakonec jsem vystudovala dva relativne tezke obory, i pres jejich hazeni klacku pod nohy), obhajobu bakalarky jsem si musela vydupat u prodekana, stezovat si na vedouci katedry, stalo me to stresu tolik, ze jsem usinala s lexaurinem a taky se na to malem vyprdla, a to jsem nebyla tehotna a nebyla korona-situace... takze pro ostatni - ano, opravdu vam na vysoke nekdy hazou klacky pod nohy, kdo nezazil, nepochopi...
je super, ze chces jeste pracovat a financne pomoct 🙂 urcite si zavolej na urad prace, bud aktivni a slusna, drzim palce, at narazis na nekoho, kdo bude ochotny a nevyhorely a pomuze ti. jinak pokud nemas narok na materskou, automaticky zacnes pobirat rodicak (v te dobe, co bys jinak zacala pobirat materskou, ne hned samozrejme). vysku davek je myslim mozne nastavit i podle prijmu otce (tj. ze budes dostavat mesicne vice, ale zase kratsi cas, proste nez se ten balik penez vybere) - o tom ale moc nevim, takze si to kdyz tak nejak dostuduj, pokud to tak skutecne vubec je 🙂
drzim palce, at vse zvladnes a hlavne jste zdravi 😘
a pro ostatni - do takovych situaci, kdy nebudete videt vychodisko, se muze dostat kazdy... jak asi vsichni vime, ne vsechny deti prichazeji planovane, zadna antikoncepce neni 100%, takze kecy jako "proc si nezajistena porizujes dite" jsou uplne mimo, pokud o situaci nic dalsiho neni znamo. je nahodou super, ze tazatelka chce pracovat a nefnuka nekde na davkach a nemocenske, coz se velmi casto deje... tak zkusme byt trochu empaticti, proste nekdy se cloveku veci tak nejak muzou pokaslat vsechny zaroven 🙄