Proplacení dovolené za neschopenku v těhotenství. Poradíte, prosím?

michaela666
2. lis 2020

Dobré ráno holky,
zase potřebuju radu zkušenějších 😀 . Pracuji na HPP pro obchodní řetězec a od června jsem na neschopence v těhotenství. Na mateřskou nastupuju v prosinci. Během období leden až červen jsem stihla vyčerpat 10 dní dovolené a dalších 15 mi zůstává. Jde mi o to, jestli zaměstnavatel dovolenou krátí podle nějakého vzorce odpracovaných měsíců nebo mám nárok na proplacení všech 15 dnů. Počítám, že rekondiční volno asi propadne, to se zřejmě neproplácí.
V okolí mi tvrdí někdo tohle, někdo zase jinak. Naše personalistka je trochu diktátor, tak ať mám nějaké info předem. Děkuju 😉

emillyhk
2. lis 2020

S dovolením se připíchnu, budu řešit totéž... 📌
Naše HR jsou sice moc fajn, ale kdo je připraven, není zaskočen...

malenka3
2. lis 2020

Žádnou dovolenou ti proplácet nebudou, pokud v práci nekončíš. Jediné co, že si ji můžeš vybrat.
Ke krácení, dovolená o roční výměře se krátí o 1/12 za prvních 100 pracovních dnů neschopnosti (což nejspíš splníš, beru to od oka, bez kalendáře) a o další 1/12 za každých 21 pracovních dnů neschopnosti.
Takže něco ti zkrátí, ale něco zůstane. Máš dvě možnosti, buď si zkrátíš nemocenskou a dovolenou vybereš předtím, než nastoupíš na MD (to ti ale nemusí povolit). Nebo si ji schováš na rok 2021 a pak si vybereš dovolenou za 2020 a kompletní dovolenou za 2021 bezprostředně poté, co ti skončí mateřská dovolená, než nastoupíš na rodičovskou dovolenou. V ten moment ti už budou muset vyhovět, i kdyby nechtěli. Za 2021 ti naběhne díky té mateřské kompletní roční výměra dovolené, která už se krátit nebude.

malenka3
2. lis 2020

@emillyhk pozor na čtení takových rad, to krácení a čerpání má jasná pravidla odvíjející se od toho, kdy přesně je pracovní neschopnost a kdy přesně (která data) se čerpá mateřská dovolená. Tak jen aby sis nepřečetla, že paní to má takhle a ty to musíš mít stejně. Nemusíš, záleží na těch datech.

michaela666
autor
2. lis 2020

@malenka3 Děkuju za info...špatně jsem to napsala. Máte pravdu ne proplatit, ale vybrat 🙂

emillyhk
2. lis 2020

@malenka3 Já vím, většinu jsem si k tomu načetla sama. S krácením dovolené máme zkušenost už když byl manžel na dlouhodobé PN kvůli pracovnímu úrazu. Ale třeba ten vzoreček pro krácení dovolené mi začal dávat smysl až po vysvětlení od tebe - přitom už jsem na to koukala několikrát... Asi těhotenská demence, ale konečně mi to v hlavě seplo a jsem schopná si to spočítat na sebe 😂 Takže děkuju 😉

veroniquecz
2. lis 2020

@malenka3 takže když je nárok na 25 dni za rok a letos nedocerpam 8, tak si vyčerpám mezi MD a RD 33 dni ze? A nevíš už něco o tom, jak se to bude přepočítávat na ty hodiny ve 2021??

malenka3
2. lis 2020

@veroniquecz ano, přesně tak. S tím přepočtem na hodiny nevím, pročítala jsem to jen jednou a moc moudrá z toho nejsem. Ale pokud jsi klasický zaměstnanec s pracovní dobou 5 dnů v týdnu krát 8 hodin, technicky by se pro tebe nic změnit nemělo.

veroniquecz
2. lis 2020

@malenka3 díky 🍀

j.a.n.i
2. lis 2020

@malenka3 No, mění se to, že už při čerpání PPM na začátku roku nemusí být automaticky nárok na celou dovolenou.

malenka3
2. lis 2020

@j.a.n.i aha, to je dost zásadní změna, máš prosím nějaký odkaz k tomuto? Co znamená nemusí být?

j.a.n.i
2. lis 2020

@malenka3 Odkaz nemám, vychází to z toho, jak se nově určuje dovolená, takže přímo ZP. Ale obecně vzato už neplatí, že by po 60 "odpracovaných" dnech vznikal nárok na celou dovolenou, ale dovolená se určuje jen pouze "odpracovaných" dnů plus se snad 20 týdnů těch neodpracovaných bere jako odpracované. Takže pokud končí PPM někdy v dubnu - červnu, tak nárok na celou dovolenou nevychází, pak už zase jo.

renat23
2. lis 2020

@michaela666 ja jsem na neschopence od Května na mateřskou nastupuju 27.11 a ted mi prislo ve vyplatnici ze mi krátí dovolenou z 25 dni na 21 dni. Az dostanu papír na mateřskou tak se s nimi na mzdové domluvím jak s dovolenou

malenka3
2. lis 2020

@j.a.n.i jasný, díky moc, mrknu na ty nový paragrafy detailně.