Dobrý den,ahoj... Chtěla jsem se zeptat, švagrová mi říkala, že rodičovská s bere jako že pracuji a tudíž mám nárok na proplacení dovolené,v roce 2017 jsem si nechala dovolenou za ten rok proplatit,ale za rok 2020 tomu moc nevěřím, pro upřesnění odcházím ze starého zaměstnání do nového, máte někdo zkušenost? Mám nárok na proplacení, či nikoliv? děkuji
nárok je pouze za mateřskou dovolenou, za rodičovskou už ne
Dovolena ti nabíhá pouze za obdobi MD. Čerpa se mezi prechodem z MD na RD.
@barunka1408 děkuji
Dovolená nabíhá opravdu jen za mateřskou dovolenou. Pokud sis ji nevybrala mezi md a rd, pak ti tam zůstala. Ale kvůli čerpání rodičovské dovolené se naopak krátí. Pokud teď budeš ve starém zaměstnání končit, je možné, že to tam něco málo ještě zbylo (pokud si nečerpala mezi tou md a rd), zeptej se účetní. Pak záleží, jak se domluvíte na ukončení pracovního poměru, buď ti těch pár dnů (pokud tam něco zbylo) vyplatí nebo před ukončením pracovního poměru tě donutí dovolenou vyčerpat.
@barunka1408 Nemusí sa cerpat.
@malenka3 to vím,tu mám vyčerpanou, mě zajímalo spíš,jak píšu nahoře, že me známá říkala, že rd se bere,jako že pracuješ a vzniká tak nárok na dovolenou a následné proplácení, což jsem si už i ověřila, že to tak není, když mi napsala paní před Vámi,ale moc děkuji
Ne, na rodičovské ti nevzniká nárok na dovolenou.