Hezké odpoledne, mám takový dotaz, hledala jsem to všude, počítala na kalkulačkách, ale nejsem z toho moudrá...
Čekám mimčo, otce do RL zapisovat nebudu, nežijeme spolu v jedné domácnosti. Od dubna 2015 jsem OSVČ - hlavní činnost, předtím jsem byla zaměstnanec a podnikání měla jako činnost vedlejší. Platím si základní sociální a zdravotní, doteď normální průměrný příjem. Bydlím v bytě s nájmem 15000,- - nájemní smlouva psaná na mě. Z určitých důvodů doktorka straší, že mě pošle na nemocenskou, nebo že bych měla zůstat doma. Tím pádem se moje příjmy přiblíží nule. ☹ Na co mám jako osvč samoživitelka nárok, když bych neměla žádné, nebo velmi nízké příjmy ( cca 5000,-)? Vím, že na mateřskou nárok nemám, rodičák budu mít na 4 roky 3800,-. Jenže s tím nemám ani na nájem... Mám to risknout a zkusit pracovat co nejdéle, nebo jít na nemocenskou (která bude třeba taky nulová) a čerpat nějaké příspěvky? Nebo mám přerušit živnost a přihlásit se na ÚP? Sice mám něco naspořeno, ale chci vědět, co si můžu dovolit a co ne.. Máte s tím některá zkušenosti? Díky moc za všechny rady 😉
mhmmm, takže když přeruším živnost a nechám se zapsat na ÚP, tak nemám nárok na životní minimum? (jako těhotnou mě nikdo nezaměstná a stejně kvůli zdravotnímu stavu třeba pracovat nebudu moct). Určitě chci pracovat, co to půjde, jen chci vědět, jestli skončím jako sociální případ 😀 , nebo jestli tedy mám na něco od státu nárok, když jsem x let všechno poctivě odváděla a platila... Pokud bych měla nulové/ hodně nízké příjmy, tak bych měla mít podle kalkulačky nárok na porodné např...?
Aha, jasný... Podporu bych měla dostat i jako OSVČ (po přerušení živnosti)? Já jsem myslela, že mi nic nedají, když jsem ze zaměstnání už rok a půl... Jinak díky moc za rady 🙂
No, problém bude ten, že pro nárok na dávky hmotné nouze je třeba využít všechny možnosti zvýšení příjmu a jelikož dítě má 2 rodiče, tak sem patří i uvedení otce, který má k dítěti a po 2 roky i k tobě vyživovací povinnost. Jinak budeš mít nárok akorát na rodičák, přídavky na dítě a příspěvek na bydlení, pokud v tom bytě máš TP. A jinak bych hledala levnější bydlení, protože pro jednoho je 15000,- malinko moc.