Ahoj holky, našla by se tu nějaká personalistka nebo HR, která by mi poradila? Kdybych teoreticky zjistila, že jsem těhotná ve 4. - 5. týdnu (tedy úplný začátek, nedostavila se menstruace a těhotenský test pozitivní) a v práci po mě chtějí, abych dělala tu a tam přesčasy (sice se jedná o 30 min, ale ujede mi tak vlak a domů se dostanu až o hodinu později než normálně). Samozřejmě jsem proti těmto přesčasům, ale co nadělám. Jako těhotné mi zaměstnavatel přesčas nařídit nemůže - prošlo by mi to, i kdybych ještě ani neměla "papír" od gynekologa?
Moc děkuji za odpovědi.
@terezka345 Prescasy ti muze zamestnavatel naridit jen ve vyjimecnych pripadech a nesmi to byt vice nez 150 hodin za rok. Jine prescasy by ti musel proplatit a ty je muzes odmitnout delat. Pokud mas klasicky HPP v beznem rezimu, delas 8 hodin plus pul hodiny za obedovou pauzu. Vice nemusis.
@terezka345 Zaměstnavatel ti přesčasy nařídit může a jestliže nemá papír v ruce že z "nejakeho" důvodu přesčasy vykonávat nesmíš.. tak proč by dělal výjimku? (Pokud se bavíme o fabrice a ne o kolektivu pár lidí, kde se znáte a chtějí ti vyjít vstříc). Oni musí mít papír.. Tzn.nejjednodussi řešení pro tebe je asi neschopenka (pokud víš, že ti jen tak "na pusu" nevyjdou vstříc). Mmch. paradoxně pokud by ti vyšli vstříc bez papírů, dalo by se to požadovat jako diskriminace (vůči ostatním, kteří na přesčasy musí).
@terezka345 jakoze tam dojdes s pozitivním těhotenským testem? 😃
Tak buď se normálně zkus domluvit a nebo počkej na papír od doktora, jestli to projde nebo ne, ti tady asi nikdo neřekne, protože co platí v jedné firmě, muže být ve 2 jiných jinak...
zalezina zamestnavateli zda ti bude verit nebo ne. Po mne nikdo papir nechtel cele tehotenstvi.
@terezka345 Bez papiru ti prescas naridit muze, neb dokud nedodas papir, nejsi ofiko tehotna. Nicméně pokud je to tu a tam, tak prudit kvuli hodine mi prijde kontraproduktivni.
Těhotenství není nemoc a půl hodina není taková doba, která by se nedala vydržet. Navíc to, že ty nestihneš vlak, nemusí zaměstnavatele zajímat. Doprava z a do práce se děje ve tvém volném čase. A chceš-li využívat status těhotné, musíš to mít potvrzené doktorem.
Ahoj, přesčas Ti nemůže nařídit až s doložením Tvého těhotenství, tedy těhotenskou průkazkou, kterou Ti vystaví gynekolog po potvrzení těhotenství z krevních testů nebo ultrazvuku. Do té doby je to na zaměstnavateli, ale pokud se jedná o 30 minut tu a tam a není Ti zle a dorazíš jen o hodinu později, nerozumím dotazu. Zaměstnavatel spíš v takovém případě řeší, zda je daná práce vhodná pro těhotné či je nutné nějak upravit pracovní náplň nebo přeřadit na jinou práci.
Těhotné nesmí dělat přesčasy ani v kanclu ale musí to vědět nadřízený a jevtoni o lidech. Ale tak brzo to není potvrzení ani od dr.
Když bude tvůj zaměstnavatel vědět že si těhu nesmís dělat přesčasy. Je to zákonem dané
No nejsem personalista ale obavam se ze to zalezi na zamestnavateli.Pokud je sef "clovek" a vysvetlis to po dobrem tak treba to vyzadovat nebude.Ovsem pokud je potreba to oficialne pozadovat tak samozrejme musis mit i to tehotenstvi potvrzene.V tomto tydnu tehu je vse dost nejiste tak zas teoreticky by mohla kazda druha zenska chodit s tim ze je mozna tehotna a nemuze delat prescasy.
Po me i po potvrzenem tehu chtel sef abych delala za kolegyni a odpracovala 70h/tyden a nezbylo mi nez jit na nemocenskou.😑