Dobré ráno, dámy. Mám pár dotazů. Určitě budu dohledávat rady i na ofiko místech na netu, ale mám těch otázek vícero pohromadě, tak přecijen budu ráda i za vaše tipy a doporučení a co a jak. Schyluje se u nás k rozvodu a tak řeším samozřejmě hlavně finance. Přemýšlela jsem, že bych nastoupila od jara zpět do zaměstnání. malému budou na konci dubna dva roky a tak už by mohl začít navštěvovat nějaké to předškolní zařízení. A tak se ptám. Je zaměstnavatel povinen mě vzít o rok dříve, než jsem měla nahlášeno? Nebo je to pouze na jeho dobré vůli? Navíc bych ráda nastoupila na zkrácený úvazek cca 6-6,5 hod, kvůli malému. Co v takovém případě? Předpokládám, že mzda (mám fixní) se nejspíše o tu část úvazku poníží. No - to se nedá nic dělat. A co se týká pak nějakých příspěvků či přídavků na dítě - pokud bych nastoupila zpět do práce, tak po ponížení mzdy kvůli sníženému úvazku bych mohla mít cca 18tis čistého...budu mít na něco nárok nebo vzniká něco automaticky? Jo a co se týká RD - mám to pak někde případně hlásit? nepotřebuju zbytek rodičovské dostat najednou...stačí mi to jak to je teď...tak jestli to mám jen nechat vypršet nebo uončit. Děkuju moc za odpovědi a všem Vám přeju úspěšný a šťastný rok 2016 🙂
@vrabcak0007 Zaměstnavatel není povinen tě zpět vzít dřív, než máš nahlášeno, je to na jeho dobré vůli. Zkrátit úvazek je povinen, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody, ale pokud ti to s odkazem na ně zamítne, tak ti zbývá leda se soudit. Ano, mzda by se snižovala, kdyby ne, tak na zkrácený pracují všichni 😀 Co se přídavků na dítě týká, tak se bere plat víc jak rok zpět, takže tohle snížení by se ti tam projevilo až někdy na podzim 2016. S rodičákem nemusíš řešit nic, pokud dítko nastoupí do školky až ve 2 letech.