Přechod z OSVč vedlejší na hlavní po rodičovské. Zapomněla jsem na něco?

skororozvedena
3. únor 2022

Holky, prosím o sdílení zkušeností. Dobírám rodičák, už dva roky funguju jako osvč vedlejší. Měla jsem nastupovat na poloviční úvazek, ale vybouchlo to, takže mi v tuto chvíli nezbyde nic jiného než jít na OSVč hlavní (a časem uvidíme, zda se nechám zaměstnat nebo zůstat na volné noze). Dnes jsem absolvovala kolečko - telefonát na živnosťák, pak na čssz, pak na UP a nakonec na pojišťovnu, všude mě odkazovali na jinou instituci. Klasické zálohy na sociální a zdravotní budu platit zřejmě od března. Je něco, na co jsem třeba zapomněla? Co vás překvapilo? Trochu mě to děsí, řeším toho celkem hodně a nerada bych něco opoměla. Samozřejmě daňové přiznání a takový ten přehled za rok pro čssz a pojišťovnu, to je mi jasné. Předem moc děkuji za případné rady a tipy.

skororozvedena
autor
3. únor 2022

Jo, a ještě možná něco- platíte si některá nemocenskou? Vyplatí se to? Zdá se mi, že ne. Mám tedy komerční pojištění, pro případ dlouhodobého výpadku...

j.a.n.i
3. únor 2022

@skororozvedena Tak krom toho, ze musíš platit ty minimální zálohy, se pro tebe nic nemění. A ano nemocenské se vždy vyplatí.

vitezove
3. únor 2022

Za mě - nemocenské se nevyplatí. Tedy mě. Protože já pracuju na počítači a i když jsem nemocná, tak pracuju. A kdybych nedejbože nemohla, tak ta nemocenská je tak malá, že bych se asi rychle vrátila do bodu, kdy pracovat budu. A třeba jít na mateřskou jako OSVČ, by pro naší rodinu asi bylo likvidační. Nedostala bych se na žádné snesitelné peníze. Takže pro mě, úplně zbytečně vyhozené peníze. Ale zvaž svou situaci, kolik vyděláváš atp.

skororozvedena
autor
3. únor 2022

@vitezove Já to mám podobně, taky většinou pracuji z domu, ikdyž jsem nemocná. Co jsem dnes narazila na nějaké číslo (co se výplaty v době nemoci týče), snad 150,- na den, tak to je opravdu naprosto směšné, za měsíc se nedostaneš ani na 5.000. Všechny mateřské jsem naštěstí zvládla ještě jako zaměstnanec...

vitezove
3. únor 2022

@skororozvedena je to tak. Já jsem nemocenskou chvíli platila, když hrozilo, že půjdu na mateřskou - ale nakonec kdybych musela, tak bychom to asi dali tak ,že bych šla rovnou na rodičák. Protože bych měla asi 4tisíce měsíčně 😀. Fakt legranda. A ta nemocenská to samé, prostě když budu umírat tak mě to asi trápit nebude a do té doby musím pracovat nemoc nenemoc.

kamino
4. únor 2022

@skororozvedena navíc se nevyplácí prvních 14 dní nemoci a většinou člověk déle nemarodí..

skororozvedena
autor
4. únor 2022

Tak jasně, že na takové ty běžné nemoci má člověk rezervu (nebo možná ne každý, ale já tedy rozhodně ano). Na druhou stranu, nechci nic přivolávat, ale chci být připravená i na situace, kdybych nedejbože onemocněla vážně, takže bych nemohla pracovat delší dobu. Resp. musím, protože mám tři děti... Asi pozjišťuji, jak mám nastavené to komerční pojištění, případně upravím...

j.a.n.i
4. únor 2022

@skororozvedena
@vitezove No, když myslite, ze je směšné ziskat nejakych cca 10 000,- měsíčně za platbu lehce nad 200,- tak si to myslete. Ale nevnucujte to tem, kdo se neorientuji, pak se stane nejaky blby uraz, skoncite na nekoli měsíců v nemocnici, nic nedostanete a jesze budete platit sociální a zdravotní.

skororozvedena
autor
4. únor 2022

@j.a.n.i tyjo, opravdu 10.000? Pak to určitě stojí minimálně za úvahu. Já tohle nastudované ještě přesně nemám, tak se omlouvám. Tou platbou nad 200 jsi si jistá? Jinak já nikomu nic nevnucuji, pouze diskutuji (jsme na diskusním foru, ne?). Jak psala "vítězové", mateřská 4 tisíce je opravdu výsměch. Ale tohle teď neřeším. Každopádně Tobě děkuji za info, vím, že zrovna tvé příspěvky mají vždy hlavu a patu (narozdíl od mnohých jiných 😉

daruna
4. únor 2022

Nemocenská jako taková je nízká, ale při dlouhodobější nemoci nebo úrazu se to vyplatí z hlediska neplacení záloh na sociální a zdravotní, člověk nikdy neví, to si musí každý zvážit sám.

j.a.n.i
4. únor 2022

@skororozvedena No, jo, dostanes nejakych 4500, ale když si cely mesic na pn, tak nemusis platit zalohy, takze ušetřis dalsich vic jak 5000 na odvodech. A když k tomu prictu to, ze nemocenské je fakt v radu tech 2 stovek, tak mi neprijde zatezujici to platit. Uz jsem resila nekoho, kdo ho nemel, skoncil dlouhodobě v nemocnici... A resil zdravotni a sociální, pracovat nemohl, přerušeni zivnosti se jeste nejak vyresilo, tak odpadlo alesponz sociální, ale zdravotní si musel platit celou dobu.

sabatko
4. únor 2022

@skororozvedena pokud Ti ještě nějaká částka z rodičáku zbývá, můžeš ještě rozpustit čerpání zbytku, klidně třeba na 100 měsíčně a stále se bude jednat o OSVČ vedlejší z hlediska ZP, SP je bráno do 4. let dítěte jako náhradní doba.

mariti
Autor odpověď smazal
Zobraz