Pracovní smlouva vs. ÚP. Co je výhodnější?

clarres
27. říj 2022

Najde se někdo kdo by mi dokázal obecně vysvětlit co je pro osobu výhodnější? Kdo případně něco podobného rešil? Paní momentálně nemůže odpracovat běžnou pracovní dobu na HPP. Nemá hlídání a dvě malé děti. Přesto by chtěla pracovat na zkrácený úvazek. Ale prý si musí doplácet zdravotní pojištění. ( To se snad dopočítává na základní minimální mzdy tj. Cca do 16 tis.) Tak mám otázku zda není tedy v tomto případě evidence na ÚP a chodit pracovat na DPČ?

j.a.n.i
27. říj 2022

@clarres A ona si nevydělá ani polovinu minimální mzdy?

areh
27. říj 2022

@j.a.n.i můžu se prosím přidat s dotazem? Když budu mít půl úvazek (20h týdně), tak si musím vydělat min. 8 tis (polovinu min. mzdy) nebo min. 16 tis (min mzdu), abych nedoplácela zdravotní?
Kdyby nebylo tohodle dotazu, tak ani nevím, že se zdravotní doplácí 🤦🏼‍♀️ to bych taky mohla být pěkně překvapená 😁

anetka1701
Autor odpověď smazal
Zobraz
mola182
28. říj 2022

@clarres Na úp si může vydělat max 8100 kč měsíčně na dpč.

j.a.n.i
28. říj 2022

@areh Celou, zedy tech 16 tis.

zelenaesmolda
28. říj 2022

@mola182
ne,to si pletes s DPP.
Na UP prace nemuzes byt pokud mas DPC a vydelas si mesicne cca 3500.Pokud vydelas nad tuhle castku tak za tebe plati zdravotni zamestnavatel.

j.a.n.i
28. říj 2022

@zelenaesmolda Neplete si to, říká to naprosto správně, při registraci na UP je možné si vydělat maximálně polovinu minimální mzdy a nesmí to být DPP. A řešil se doplatek zdravotního a to doplatí při registraci na UP stát.

zelenaesmolda
28. říj 2022

@j.a.n.i
jenze ta castka rozhodne neni 8100 ale neco pres 3 tisice.Resila jsem to asi 2 mesice zpet kdy me vyrazovali z evidence UP protoze jsem mela DPC a vydelala si o par stovek vic nez byl ten limit.

j.a.n.i
28. říj 2022

@zelenaesmolda Je to polovina minimální mzdy, hranici pro odvody zdravotniho zamestnavatelem tu neresime, staci si pozorne precist dotaz.

areh
28. říj 2022

@j.a.n.i ok, děkuju za info.

j.a.n.i
28. říj 2022

@areh A jinak prekvapena bys byla jen pri studiu vyplatni pasky, on by to za tebe vyresil zamestnavatel, jen bys o to dostala min cisteho.

areh
28. říj 2022

@j.a.n.i jasně,no. Ale já bych to poznala. Ráda tohle zkoumám, hlavně ze začátku. Nastupuju od listopadu..

zuzekk
30. říj 2022

Hmmm.. o tom jsem neměla tušení. Mám mikrouvazek na HPP, kterým jsem doufala vyřešit především placení soc-zdrav. Mám se tedy o to zajímat v práci? Něco doplácet? Kde?

j.a.n.i
30. říj 2022

@zuzekk Nemusíš, zaměstnavatel to za tebe odvede, jen ti to strhne. Zajimat by ses musela pouze pokud bys splnovala nektery z důvodů, proc doplacet netreba (pece o dite do 7 let, ktere chodi do skolky na max 4 hodiny denně, rodicak, pece o zavislou osobu ve II a vic,...) tam bys to musela dolozit.

zuzekk
30. říj 2022

@j.a.n.i děkuji! Tak to zatim taky, jsem ještě pár měsíců na rodičáku, tak to radši připomenu, děkuji!