Najde se někdo kdo by mi dokázal obecně vysvětlit co je pro osobu výhodnější? Kdo případně něco podobného rešil? Paní momentálně nemůže odpracovat běžnou pracovní dobu na HPP. Nemá hlídání a dvě malé děti. Přesto by chtěla pracovat na zkrácený úvazek. Ale prý si musí doplácet zdravotní pojištění. ( To se snad dopočítává na základní minimální mzdy tj. Cca do 16 tis.) Tak mám otázku zda není tedy v tomto případě evidence na ÚP a chodit pracovat na DPČ?
@j.a.n.i můžu se prosím přidat s dotazem? Když budu mít půl úvazek (20h týdně), tak si musím vydělat min. 8 tis (polovinu min. mzdy) nebo min. 16 tis (min mzdu), abych nedoplácela zdravotní?
Kdyby nebylo tohodle dotazu, tak ani nevím, že se zdravotní doplácí 🤦🏼♀️ to bych taky mohla být pěkně překvapená 😁
@mola182
ne,to si pletes s DPP.
Na UP prace nemuzes byt pokud mas DPC a vydelas si mesicne cca 3500.Pokud vydelas nad tuhle castku tak za tebe plati zdravotni zamestnavatel.
@zelenaesmolda Neplete si to, říká to naprosto správně, při registraci na UP je možné si vydělat maximálně polovinu minimální mzdy a nesmí to být DPP. A řešil se doplatek zdravotního a to doplatí při registraci na UP stát.
@j.a.n.i
jenze ta castka rozhodne neni 8100 ale neco pres 3 tisice.Resila jsem to asi 2 mesice zpet kdy me vyrazovali z evidence UP protoze jsem mela DPC a vydelala si o par stovek vic nez byl ten limit.
@zelenaesmolda Je to polovina minimální mzdy, hranici pro odvody zdravotniho zamestnavatelem tu neresime, staci si pozorne precist dotaz.
Hmmm.. o tom jsem neměla tušení. Mám mikrouvazek na HPP, kterým jsem doufala vyřešit především placení soc-zdrav. Mám se tedy o to zajímat v práci? Něco doplácet? Kde?
@zuzekk Nemusíš, zaměstnavatel to za tebe odvede, jen ti to strhne. Zajimat by ses musela pouze pokud bys splnovala nektery z důvodů, proc doplacet netreba (pece o dite do 7 let, ktere chodi do skolky na max 4 hodiny denně, rodicak, pece o zavislou osobu ve II a vic,...) tam bys to musela dolozit.
@clarres A ona si nevydělá ani polovinu minimální mzdy?