Mám otázku.Mam prac.smlouvu na dobu neurčitou,jsem nyní na 2.rd,ta mi bude končit začátkem února 2021.zamestnavatel mi v srpnu 2019 psal,že zrušil odbor na kterém jsem pracovala(zároveň zřídil ten samý odbor se stejnou prací,ale jiným názvem).mě chce dát výpověď pro nadbytečnost, byť dle dokumentů je tento rok stejný počet zaměstnanců jako loni a předloni.Lze se bránit? Název zaměstnavatele zůstal stejný (dle pracovní smlouvy,i náplň práce),jen se přejmenoval odbor.Děkuji za informace
@zoyee minulou verzi mám organizačního řádu mám,stejně tak i novou,kde se píše co jaký odbor dělá,co má na starosti a je to stejné...díky za radu.dohodu podepsat nemůžu,pokud bych to udělala tak bych potom nedostala podporu od pracáku,tu bych dostala až za nějakou dobu-pokud dostanu odstupné 3 měsíce,tak 3 měsíce nedostanu podporu,pokud bude odstupné víc tak o to dýl podporu nedistanu...
@veronikav31 UP mají zajímat jen odstupné ze zákona. Max 3. Pokud bys dostala další třeba za odpracovana roky atd, po to jim nic neni.
@lenoulinkaa no,tak to by se nedoplatili,pokud by to bylo za odpracované roky- jelikož jsem u nich zaměstnaná od r 2004,v r 2015 jsem šla na první mateřskou a hned na druhou 🙂 uvidíme co mi poradí právník
Jj, jak se píše výš, UP zajimá jenom zákonné odstupné. Myslím, že se nějak dohodnout budete muset, evidentně tě nechtějí, takže i když se vrátíš, asi to nebude úplně lehký a bude se hledat způsob, jak se tě zbavit. Vztahy asi taky nebudou ok. Zkusila bych z toho vytriskat maximum. Pokud by došlo na tu výpověď, můžeš žalovat její neplatnost.
A taky někde bude přímo rozhodnutí, kterým se to tvoje místo rusilo. Takže ještě otázka, jak je to tam formulované. Vzhledem k popisu situace to tipuju na státní nebo polostatni firmu. Takže změna systemizace s rozhodnutím o organizační změně. Jaká místa v tom novém odboru vznikla? Nejsou zvýšený nároky na kvalifikaci? Případně splňujes ji? Propustili i člověka, který byl za Tebe přijat jako zástup za MD/RD?
@zoyee přímo moje místo nikde není psané,že se zrušilo. jen je zrušen odbor na kterém jsem dělala. ale zároveň je práno,že se zřizuje odbor s názvem...v pracovní náplni je to to samé(úplně). Je to státní správa...Kvalifikace zůstala stejná. Té dotyčné osobně zrušili smlouvu na dobu určitou(z důvodu rušení odboru),ale vzápětí dostala smlouvu na dohodu( paní je x let v důchodě...)-na ten nový odbor. A dělá fyzicky přesně tu stejnou práci co jsem dělala já,jen má jinou smlouvu a jiný odbor...
Já bych to viděla na účelovou změnu, asi bych se snažila sehnat nějaký vnitřní předpis, ideálně třeba organizační řád, aktuální i minulou verzi. Pokud je to opravdu jenom o přejmenování, můžeš se s nima soudit o neplatnost výpovědi. A nebo se snažit dohodnout, že víš, že je to účelové a že jsi ochotná podepsat dohodu, ale za jiných podmínek. Protože zaměstnavatel tě evidentně nechce, takže...