Pracovní smlouva a ukončení pracovního poměru. Poraďte

irenka123
28. únor 2017

Pokusím se popsat svou situaci a prosím o radu. Mám pracovní smlouvu na dobu určitou, ve které je uvedeno, že pracovní poměr se sjednává na dobu určitou, po dobu nepřítomnosti paní XY (která je na mateřské, teprve rok). Já jsem v 9tt a jsem v pracovní neschopnosti, dnes mi volala ředitelka (pracuji ve státní správě), že pro mě nemá dobrou zprávu, že jí personální řekla, že jakmile za mě vezmou zástup, končí mi pracovní poměr. Příjde mi to jako nesmysl! Nemůžou mi přece ukončit smlouvu, kvůli tomu, že za mě vezmou zástup, protože jsem na neschopence?! co kdybych si zlomila obratel a byla půl roku doma, to mi kvůli tomu ukončí smlouvu, aby za mě vzali zástup? Jsem bezradná, nelíbí se mi to a nevím co dělat. Jde mi o princip, vím, že jinak by smlouva uplynula až budu na rodičáku, i když jsem si myslela, jestli by smlouva neběžela i kdyby dotyčná měla dvě děti po sobě? a já se třeba stihla vrátit... Mám ve smlouvě, po dobu nepřítomnosti, ona pořád nepřítomná je, tak proč by měla končit moje smlouva?! Moc děkuji za názory!

j.a.n.i
28. únor 2017

@irenka123 No, myslím, že zásadní dotaz je, zda to máš podle zákoníku práce nebo podle služebního zákona? A zda je to místo spadající pod služební zákon nebo ne, protože to v tom může dělat bordel.
Jako kdyby to bylo čistě podle zákoníku práce a nefiguroval v tom služební zákon vůbec, tak to blbost je.

barbiel
28. únor 2017

Ahoj! Tak zaprve, pokud nemas datum ukonceni pracovniho pomeru, je spatne smlouva, ale budiz, to neresi Tvuj problem. Tobe rozhodne pracovni pomer nemuzou ukoncit, teda pokud bys jim nepodepsala dohodu, coz zrejme ne. Vezmou tzv zastup za zastup... Nic Ti neskonci.

irenka123
autor
28. únor 2017

@j.a.n.i
@barbiel zastup za mateřskou dle zákoníku práce. Ve služebník poměr nejsem. Prý nemohou jednu osobu zastupovat dva lidi (zástup za zástup). Na datum ve smlouvě sem se ptala uz při podpisu. Bylo mi divné,ze je psáno jen po dobu nepřítomnosti, bylo mi řečeno,ze to je standartni. Tudíž sem to brala,ze to jsou max3 roky dle zákona.

j.a.n.i
28. únor 2017

@barbiel Nezbytně nutně tam být datum nemusí, tohle určení je též přípustné.

leikkka
28. únor 2017

paní ředitelka pravdu nemá, musí vzít zastup za vás, s osobou XY to nemá nic společného, vám pracovní smlouva skončí dnem, kdy dotyčná XY se vrátí do práce. Pokud vy se vrátíte do práce, tak zástupu za vás skončí smlouva.
smlouva na dobu určitou bez datumu je možná, používá se hlavně při zástupu za MD, RD , pracovní neschopnost, kde není přesně dáno, kdy daná osoba se zase vrátí 🙂ty tři roky to mohou být, může se ale vrátit i dříve

vineta
28. únor 2017

@j.a.n.i I kdyby to místo, za který zaskakuje, bylo v režimu služebního zákona, zástup je v režimu zákoníku práce- to jen pro upřesnění

stastnablcha
28. únor 2017

@barbiel ak je na zastup, doba ukoncenia je determinovana tym ze je napisane do navratu pani XZ.
a zmluva nekonci, rada by som videla to rozviazanie prac. pomeru. ale v tomto pripade ked budes robit "problem" tak zavolaju na chvilku pani co je na MD a tm zmluva konci... v kazdom pripade by som ohodu o skonceni prac. pomeru nepodpisala.. a kazdy iny koniec by som chcela vysvetlit..
aj ked berem ze s achcu branit.. aj ked tu mi to pride zbytocne, lebo ty sa uz asi nevratis a tym padom pokojne mozu urobit druhotny zastup - cize zastup za teba.. ael to sa im asi nechce..

j.a.n.i
28. únor 2017

@vineta Dík, já právě umím jen zákoník práce, jak se tam začne motat služební zákon, tak jsem nahraná...

irenka123
autor
28. únor 2017

@leikkka a pokud by se vrátila později (pořidila si další dítě a byla doma v kuse?)?

irenka123
autor
28. únor 2017

@j.a.n.i
@barbiel
@leikkka
@stastnablcha moc děkuji za Vaše reakce. Mohla bych ještě poprosit, zda by jste mi řekly čím se ohánět až se s nima budu o tom dohadovat? (konkrétní paragraf? nebo něco) Ta personální tomu absolutně nerozumí, o tom sem se přesvědčila už několikrát :-/

j.a.n.i
28. únor 2017

@irenka123 Otočila bych to, ať ti ona ukáže na základě čeho ti ten pracovní poměr může ukončit...

marcela2222
1. bře 2017

hlavně pokud vím, tak nemohou vyhodit osobu, která je těhotná. To je dáno ze zákona.

j.a.n.i
1. bře 2017

@marcela2222 No, to není tak úplně pravda, těhotná nesmí dostat výpověď pro nadbytečnost, ale jsou situace, kdy tu výpověď může dostat i těhotná, třeba když se ruší celá firma. Plus v tomto popisovaném případě není zas tak složité se těhotné zbavit, přesně jak píše @stastnablcha prostě se domluví s tou původní, že přeruší RD a nastoupí, datem jejího nástupu končí zástupu smlouva na dobu určitou (zde žádné omezení na těhotenství není) a vyřešeno. Ano, ta první by tam musela nějakou dobu pracovat, aby to nebylo lehce napadnutelné, ale pokud zaměstnavatel chce, tak tohle dohodne.