Pracovní smlouva a polední přestávka

marketacekkk
2. zář 2016

Ahoj,potřebuji radu a nevím na koho se obrátit. V půlce července jsem po mateřské nastoupila do nové práce,je to pro mě úžasná práce kterou miluju a jsem za ni moc ráda,po měsíci a půl co v ní jsem mě něco překvapilo...pracuji 12hod.-krátký dlouhý týden,bez polední pauzy kterou si ale v docházce musím psát,takže ji nemám,oddělám 12hod ale napsat si musím 11,5...to by byla jedna věc která mě štve. Teď ta druhá,jak už jsem psala,dělám 12hod. ale smlouhu mám napsanou na 8hod. denně tj.40hod. týdně a výplatu dostávám podle smlouvy,ne podle skutečně oddělaných hodin,takže máme na každý měsíc plánovací kalendář,např. v srpnu bylo 23 pracovních dnů.takže já si musím vypočítat 23x8 tj. 184 hod. které MUSÍM za tento měsíc oddělat,samozřejmě,že při mých směnách mi vychází pouze 161hod.,myslela jsem,že dostanu zaplaceno tedy 161hod ale tak to k mému překvapení není,musím si nadělat 23hod aby mi vyšlo 184!!!!! Počítala jsem si docházku až do konce roku a vychází mi,že budu muset nadělávat celkem 71,5!!!!! Ptala jsem se vedoucí kdy to jako asi mám nadělat když se střídám pouze s jednou kolegyní a když bych šla třeba místo ní abych to dohnala tak budou hodiny chybět jí!!! Vedoucí odpověď: Máte dvě možnosti,jít za kolegyni až bude chtít čerpat dovolenou(musela bych jít třeba týden v kuse po 12hod!!!) nebo si na ty chybějící hodiny vyčerpat dovolenou ale reálně jí nemít!!!! No chápe to někdo?? Dovolená se snad čerpá protože chci mít volno a ne doplňovat ,,chybějící" hodiny...

nutricnihodnota
2. zář 2016

@marketacekkk Pokud děláš dvanáctky, tak MUSÍŠ mít pauzu hodinu a ne jen papírově. V tý tvý bezva práci pěkně porušují ZP. Tohle bych teda netrpěla a nahlásila to. Jestli tam fakt chceš zůstat, tak až po zkušebce, ale jestli se chovají takhle prasácky v jednom ohledu, tak těch problémů tam budeš mít časem mnohem víc.

bervidova
2. zář 2016

U nás dělají děvčata na recepci taky jen dvě a střídají se (po-st-so a ne a další týden út - čt a pá). Dělají 12 hodin, ale mají dvě půlhodinové přestávky, takže ve výkazu odpracováno (a zaplaceno) hodin 11. Také nadělávají. Firma, která nám dělá docházku přijela i s právníky (aby to vysvětlili všem - hlavně u nás odborářům) a mají tzv. nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu a podle kolektivní smlouvy musjí mít k 30.6. a 31.12. odpracován fond hodin. Ano, vychází jedné třeba 168 a fond 176, další měsíc zasenějak jinak, teď jsem se zrovna dneska dívala na výkz, že jedna je - 10:17 hodin (ty minuty nechápu,ale prý to tam dává počítač sám jak je nastavený a ručí za to ta firma). Nemohou na recepci sedět dvě v jeden den, takže jedna nadělává,když druhá onemocní, případně když má druhá dovolenou. Jinak přestávku v práci beru jako samozřejmosti s tím, že pokud si chce pracovnice dojet do města něco koupit, pak se převlékne do civilu, odpíchne odchod a za půl hodiny musí být na svém místě.

marketacekkk
autor
2. zář 2016

@bervidova No a my nemáme pauzu vůbec žádnou,ale psát si ji musíme. Kdyby jsme si ji nepsali tak nám hodiny vyjdou,to je to,co mě opravdu štve.

nutricnihodnota
2. zář 2016

@marketacekkk Takhle se k vám chovají jen proto, že jim to dovolíte 😠

lv
3. zář 2016

@marketacekkk já pracovala po mateřské, pauzy žádný, vydupala jsem je, ale.. efekt u kolegyň 0, pauzy si nedaly i když mají nárok a koukaj, že já jo (když ji píši, tak ji snad kruci čerpám), my zas hodin navíc kýbl - no, dodělávalas svou práci ne, mi řečeno.. prostě po 5měs jsme se dohodli, že končíme spolu.. a býv.kolegyně dřou, bez pauz dál.

malinkaelinka
3. zář 2016

A když prostě není možné si tu pauzu udělat? Jak by měl člověk bojovat? Ja teda nastupuju do nový práce, ale když jsem dělala servirku, těžko zavřu restauraci, sorry, jdu na oběd...a na poště jsem taky nemohla zavřít okynko, byli jsme tam dvě na směnu, narvana pošta, kyby tam zůstala 1, lidi nás uslapou...ale tam jsme si to kompenzovali tím, že jsme o tu pulhodinu dřív končili...

karlajasmine
3. zář 2016

@marketacekkk Zaprve pauzy na obed jsou uvedene v zakoniku prace a nemuzes pracovat 12h bez prestavky.
Zadruhe bych trvala na tom, ze ve smlouve budes mit uvedenou nerovnomernou pracovni dobu, kratky a dlouhy tyden a platit ti budou samozrejme skutecne odpracovane hodiny, ne nejaky nesmysl ''navic'', ktery budes nadelavat. Porusuji zakonik prace a pokud si to nechas libit, tak je to bohuzel tvoje blbost :( Domluvila bych se s kolegyni, ze pokud ti okamzite neupravi smlouvu a nezavedou poledni prestavku, tak ze na ne poslete kontrolu.

karlajasmine
3. zář 2016

@malinkaelinka Tak vas ma byt v te restauraci vic a mate se na obed stridat.

marketacekkk
autor
3. zář 2016

@karlajasmine Určitě za pauzu budu bojovat nebo když nám jí nedaj tak ať nám počítaj 12hodin a ne 11,5! Ale mám docela strach,že mě vyhodí když s tím začnu,jsem ještě ve zkušební době.. :(

karlajasmine
3. zář 2016

@marketacekkk Tak pockej, az ti skonci zkusebka, domluv se s kolegyni a obe vyrazte pak za vedenim a reknete si slusne, co pozadujete (dle zakoniku prace)... a uvidite, jestli to pujde po dobrem?

marketacekkk
autor
3. zář 2016

@karlajasmine bude to asi lepší počkat...mě ta práce moc baví,nechci o ní přijít...

malinkaelinka
3. zář 2016

@karlajasmine 🙂 🙂 🙂 jo ještě, že jsi mi to napsala 🙂 to ale nezáleželo na mě, jako na servirce, ale na majiteli...ale teď už je to jedno, už tam davno nepracuju, ale zákoník práce a ta praxe konkrétně v gastronomii, to se prostě neslucuje...kdo drzkoval šel...kontrola z inspekce práce, tam byla...nic se nestalo....kdyz nebyli lidi, neexistovalo si sednout, muselo se něco uklízet..16 směny...no proto už to dávno nedělám 🙂 jen chci říct, že ty řeči, že si to člověk ma na zaměstnavateli vydupat, jsou hezký, ale v praxi to bude o dost horší 🙂 spíš je lepší utéct 🙂

astyna
4. zář 2016

Tak já vám nevím, ale já měla ve smlouvě 8h pracovní doby vč. 30 min pauzy na oběd. A normálně mi platili celých 8 hodin 🙄 Takže doba na oběd byla zaplacená.

Vaše práce je ukázkou toho, jak se dá zákon obejít a jak zaměstnavatel dokáže ušetřit.