Pracovní doba v těhotenství. Je zákonem stanovena?

31. črc 2020

Ahoj je nejak zakonem stanovene kolik hodin max. denne muze tehotna zena pracovat? Tehotenstvi budu hlasit za 14 dni ale uz predtim pro me bylo 8 hodin denne umornych na zidli s nevolnostmi..dekuji

jjasmina
31. črc 2020

já makala 12-14 a pak 8, na židli jsem neseděla, spíš pobíhala střídavě

autor
31. črc 2020

@jjasmina bohuzel mam tak blbou praci ze nemam kam behat 😀 kdyby prave bylo aspon kam..jen na zachod a zpatky

te_reza
31. črc 2020

Byla jsem normálně celé těhotenství 8 hodin a ještě jsem dojizdela. Pokud ti je zle, tak si nech napsat neschopenku

ivis_b
31. črc 2020

No jestli děláš 8 hodin, tak těhotenství na tom nic nezmění. Pokud to nezvládáš, tak holt neschopenka, pokud se se zaměstnavatelem nedohodneš na kratším úvazku třeba.

meronym
31. črc 2020

Ja tohle fnukani fakt nemam rada. Pracovala jsem do dne porodu, protoze moje prace je vice mene kancelarska. Kdybyste stala u pasu, nereknu...ale abych odpovedela na vas dotaz: tehotna zamestnankyne je zakonem chranena ruznymi zpusoby, napr. nektere prace nesmi konat vubec, nesmi dostat vypoved (z urcitych duvodu), musi se dodrzovat prestavky v praci, nesmi pracovat prescas apod. A pokud pozada o zkracenou pracovni dobu, je zamestnavatel povinen ji vyhovet, nebrani-li tomu vazne provozni duvody (par. 241 zakoniku prace). Takze muzete pozadat a kratsi pracovni dobu.

zuzkasim
31. črc 2020

Tak zažádat o kratší pracovní dobu. Já odmítla jít na rizikové (nebylo to kvůli nevolnostem, byly k tomu jiné důvody), domluvila jsem si kratší úvazek, protože mi to tak připadalo lepší. Pak jsem trošku zaplakala nad mateřskou, ta se vypočítává z předchozího platu - takže z kratšího úvazku.

sigyn
31. črc 2020

No nevím, že by tam nějaké úlevy byly. Já teda pracovala až do konce, a to jsem dva měsíce prozvracela a stejně jsem za celou dobu byla na neschopence jen 2 dny kvůli nemoci. 😒

uzivatelkapetra
31. črc 2020

Musíš si v průběhu směny dělat procházky i kdyby jen ven z budovy a zpět nebo po hale nebo něco tak

ivis_b
31. črc 2020

@meronym ale no tak, každý má těhotenství přeci jinak, někdo ani neví, že je těhotný, někomu je tak zle, že půlku těhotenství tráví po špitálech. I u kancelářské práce stačí, že je člověku celý den blivno, nebo ho berou záda atd., pak nevidím smysl tvářit se jako hrdina a sedět tam do posledního dechu. V minulém těhotenství mě měsíc před odchodem chytla záda, na rehabilitaci se na mě co by na těhotnou báli sáhnout, takže pomoc žádná. Půl pracovní doby jsem trávila tím, že jsem obcházela barák, protože sedět jsem vydržela tak čtvrt hodiny v kuse. Takže jsem ten měsíc sice neparazitovala na státu a nepobírala nemocenskou, ale zase jsem neudělala skoro žádnou práci. Je to lepší?

vendes
31. črc 2020

Chodila jsem normálně na 8 hodin aspoň třikrát týdně v práci zvracela po celou dobu těhotenství. Jednou i na chodníku před, to bylo teprve něco 😁 Mám rovněž sedavé zaměstnání. Přestávky jsem si mohla dělat podle potřeby.

autor
31. črc 2020

@ivis_b přesně jsem věděla, že takovej komentář přijde proto jsem to dala jako anonym. že někdo napíše nějaký fnukání. A jak píšete každá je jiná a každá to snáší jinak.kamarádka taky nevěděla že je těhotná nebýt břicha :D.Ale neeee vždycky se najde nějaká šťouralka hrdinka super žena. A ví prd jak se ten druhý cítí...

vineta
31. črc 2020

@meronym Každá má těhotenství jiné a usuzovat podle sebe je tak docela zavádějící, každá máme fyzické limity jinde, jiné nároky v práci. To, že tys vydržela až do konce, je pro zaměstnavatele jistě hezké, ale ve vztahu k ostatním holkám dost irelevantní 🤷🏻‍♀️.

kmarie81
31. črc 2020

jestli ti není dobře a tvoje práce to dovoluje, zkus se domluvit třeba na home office, na zkrácený úvazek bych já osobně nepřistoupila, protože se ti o dost zmenší mateřská a práci si stejně musíš udělat celou, to radši tu neschopenku. At si zaměstnavatel vybere, bud některou práci uděláš z domova nebo nebudeš dělat práci žádnou...

miba10
31. črc 2020

Pracovala jsem do 6 měsíce ve 3 směnném provozu na lince. Pak už jsem nesměla

goovana
31. črc 2020

Já pracovala 13 hodin krátký dlouhý týden a pracovala jsem tak až do dne nástupu na řádnou mateřskou dovolenou.
Takže jestli nedáváš 8 hodin tak buď se domluvit se zaměstnavatelem na kratším úvazku nebo pracovní neschopnost