Práce versus těhotenství

malinkaelinka
20. pro 2018

Jsem velmi čerstvě těhotná a v rámci emoční smršti se snažím uvažovat i prakticky. V současné práci jsem od 1.11.2017. Smlouva mi vyprší 30.4,2019, s tím že mi jí určitě budou chtít prodloužit. (protože neví, že jsem v tom) A já teď uvažuju, jak se zařídit. Jelikož pracuju na pozici, kam chvíli trvá než někoho najdou a než nastoupí, pak nějaký ten měsíc, dva, tři, než se zaučí, bylo by fér, to oznámit co nejdříve. Nepředpokládám, že k tomu poslednímu dubnu, kdy mi končí smlouva, tak budou mít zaučeného hotového člověka, myslíte, že mi smlouvu prodlouží do začátku mateřské? A kdyby neprodloužili (nebo já nechtěla prodloužit), jak se to pak odrazí na výši mateřské? Podle kalkulaček na internetu bych měla na mateřskou nastupovat plus mínus na začátku července,byla bych tedy 2 měsíce na pracáku - mateřská by se tedy počítala z průměru výplat i z podpory, nebo jen z výplat? (a ještě jedna věc k té výši mateřské - počítá se z hrubé mzdy, to vím, ale z hrubé kterou mám ve smlouvě nebo na výplatnici? Ve smlouvě mám asi o třetinu menší hrubou než pak na výplatnici - prémie,bonusy, placené přesčasy atd.)Na jednu stranu nepotřebuju nutně dřít až do porodu, ale zase nejsem mrcha, když nikoho mít nebudou, ty dva měsíce ještě ráda vypomůžu. A když jsme u toho, v jakém týdnu jsem oznamovali těhotenství zaměstnavateli? TAky si říkám, kdy to říct šéfové, kdy podřízeným... ale u nás je to drbárna, předpokládám, že se to okamžitě roznese... Díky za jakýkoliv postřeh.

j.a.n.i
20. pro 2018

Matwtska jen z platu podle vyplanic. A jinak jsem to oznamovala v 8tt a stejne jsem nahradu zaucovala pri mazerske po telefonu a zustala na pul uvazek furt.

barchen
20. pro 2018

@malinkaelinka To budeš ještě v ochranné lhůtě, takže mateřskou (PPM) mít budeš a bude ve výši podle výplatní pásky za posledních 12m. Já první těhotenství oznámila v 10t, jelikož jsem věděla, že sehnat a zaučit náhradu bude náročné a chtěla jsem být férová, jelikož jsem měla fajn nadřízené a nechtěla jsem jim komplikovat situaci. Náhradu sehnali až v květnu a já v červnu nastupovala na mateřskou. Než se dořešili technické problémy, tak na zaučení byli dva týdny a to jsem zůstala až do nejzazšího možného konce. Ale zvládlo se to, paní byla z oboru a velice šikovná.

ninive211
20. pro 2018

Já to šéfovi říkala ve 13tt, protože se mě na to přímo zeptal, jelikož se k němu "něco" doneslo (kolega-šéf na mě chtěl z dlouhodobého hlediska hodit nějaké nové klienty a já jsem mu musela říct,že na to nemám a nebudu mít kapacitu - důvod jsem přímo neřekla, ale není blbej a domyslel si) . Bylo to pár dní před velkým utz, chtěla jsem to ještě aspoň týden utajit, tak jsem požádala o diskrétnost (většina kolegyň to nevěděla nebo maximálně možná tušila). Stejně ale trvalo několik měsíců, než se někdo našel jako náhrada a nakonec jsem stihla zaučovat tak akorát necelý měsíc (pak jsme měsíc před porodem musela odejít na PN se zkráceným čípkem). Naštěstí za mě vzali relativně schopnou paní + moje pozice byla lehce zastupitelná (účetní v účetní firmě, kde nás bylo víc), takže když něco nevěděla, bylo koho se zeptat. Stejně ale pár prac. telefonátů po nástupu na mateřskou proběhlo.

merope
20. pro 2018

Já to v jedné práci oznámila už před 8tt s tím, že to je velmi nejasné - ale potřebovala jsem řešit věci kolem úvazku a toho, abych mateřskou dostala (jsem na DPP, ke konci roku vždy podle hodin na DPČ a potřebovala jsem tu DPČ protáhnout až do odchodu na mateřskou). V dalších až se dělaly rozvrhy na další rok - aby bylo jasné, že se mnou se na letní semestr nemá počítat.

bervidova
20. pro 2018

já to řekla ředitelce ve 13.týdnu,protože jsem krvácela, musela rychle do nemocnice a prostě kdyby se něco dělo, aby věděla. Navíc byla i na mé svatbě, máme dobrý vztah,takže jsem si pozvala na konceláře ji a jednu kolegyni a ty dvě to věděly takto brzo. Kolegyni v práci (podřízené) jsem to řekla až ve 5.měsíci a ona to tušila, máme kanceláře vedle sebe, společné wc,já tam byla asi častěji, navíc mi bylo více blbě než obvykle na cestách autem. Zbytku jsem to řekla někdy na přelomu šestého/sedmého měsíce. nebo spíš to začalo být vidět a u nás je skoro 100 žen a 4 muži,takže to jako drb letělo rychle 🙂 Nemusela jsem ale řešit zástup,nikdo na mé místo nenastupoval.

ninive211
20. pro 2018

@bervidova Tak to je ještě dobré, žes to utajila tak dlouho, na mně to bylo vidět mnohem dřív. Ale třeba kolegyně ta nám to řekla až v jejím 20. nebo 21.týdnu a spíš úplně náhodou a divila se, že jsme to s kolegyní na ní nepoznaly -fakt nepoznaly, měla úplně pidi bříško.

bayt
20. pro 2018

@malinkaelinka Já jsem oznamovala těhotenství v asi 14tt. Předtím je vysoké riziko potratu, tak jsem to neoznamovala skoro nikomu. I tak se to dostalo ven díky jedné "kámošce". Aale čekat jsem nechtěka, protože jsem nechtěla, aby mě dali na jedno velmi náročné oddělení (hrozilo to) a taky aby našli někoho, koho zaučím, na záskok. Jinak podle mě ti smlouvu prodlouží podle toho, jestli za tebe seženou člověka. A taky podle toho, jak náročný je zaučit novýho pracanta - my jsme taky cca dva měsíce pracovaly na oddělení dvě.

malinkaelinka
autor
20. pro 2018

Holky díky za příspěvky. Já bych to v práci chtěla říct brzy, ale zase bych nerada, aby se ta informace nějak rozšířila a dostala třeba k rodině nebo známým... Rodičům a prarodičům to chceme říct asi až po prvním trimestru, takže v práci raději až taky tak. Pokud mě k tomu něco nedonutí dříve (po novém roce očekávám v práci nějaké změny, takže kdyby to nějak viselo na mě, musela bych s pravdou ven.)

malinkaelinka
autor
20. pro 2018

@bayt No já jsem se zaučovala 4 měsíce, ale dva by mi stačily. Nastupoval jsem za paní, co šla do důchodu a na mě kápli celkem brzo, tak mě vzali hned a pak už jsem si to tam vedla sama a ona už to tam se mnou víceméně doklepávala. TAkže dva tři měsíce bude ten člověk potřebovat určitě - taky záleží, jestli už někdy něco takového dělal - já jsem byla úplně něpolíbená, tak kdyby přišel někdo z podobného místa, třeba by se toho ujal rychle.

pabka
20. pro 2018

@malinkaelinka holky, jen ze zvědavosti, mužu se zeptat, co děláte za pozice? Ze se musí náhrada zaucovat tak dlouho? Já měla poměrně vysokou pozici a v určitém oboru, ale schopna náhrada se tak dlouho nezaucovala, tak by mě zajímalo co je toto za práci, fakt jsem jen zvedava 😉😂😂

hranicarka
20. pro 2018

Ja to chtela oznamit az po 1.screeningu, kdyby nahodou neco nevyslo a soucasne jsme v te dobe meli hodnoceni tak aby se to neodrazilo i na nem. Myslim ze dost zalezi na pozici i velikosti mesta. V Praze se nahrada shani jednoduseji a zauceni jsem tedy vsude mela max.tyden pripadne uz byla ma predchudkyne davno na materske a ja byla hozena do vody a tapala u kolegu. Uvidite co v tom lednu, pokud neplanujete v praci zustat nebo pracovat castecne z domova, tak o nic nejde. Je i v zajmu zamestnavatele aby overil vcas vas zajem o pripadne prodlouzeni, a kdyby nebyl, tak by tak jako tak hledal.

radecka1
21. pro 2018

Většinou je dobré to oznámit nějak v době, kdy to na člověku začíná být vidět. Případně nadřízenému, pokud jsou dobré vztahy, tak dříve. Myslím, že pro zaměstnavatele je doba 2-3 m na hledání nového zaměstnance a zaučení dostatečná a férová a pokud to ví nadřízený dříve, tak může začít hledat i dříve (tak to proběhlo i v mojí práci a přestože to byl ženský kolektiv, tak se nic nerozneslo dříve než jsem chtěla). Pro ty co si myslí, že je potřeba dlouhé zaučování. Pokud se vás bude chtít zaměstnavatel zbavit, tak můžete jít ze dne na den (většinou se to dělá dohodu s 5m odstupným) a dříve nepostradatelná práce se rozhodí mezi zbývající kolegy, přestane se chvilku dělat, případně se to vydrží nějak jinak (třeba se na práci najme externí firma), než se najde někdo další, kdo to zvládne i bez zaučení. (Tím nechci hanět něčí práci, ale takové velké vyhazování jsem v několika firmách zažila.) Nebo stačí když zaměstnanec nečekaně onemocní (mrtvice) nebo má vážný úraz, tak má zaměstnavatel problém, ale nikdy ho to nepoložilo.

malinkaelinka
autor
21. pro 2018

@pabka já jsem mistrova v potravinářské výrobě. Máme široké portfolio výrobků - cca 300 - a ta moje práce je dost pestrá - Planuju výrobu na základě dlouhodobého plánu i aktuálních objednávek - výrobky musí jít po sobě barevně, nesmí dojít ke kontaminaci lepek vs bezlepek, Bio vs nebio. Musím znát typy obalu, do kterých to jde a nastavení strojů, na kterých to jede, aby se výroba řadila s co nejmenšími predelavkami. Mám pod sebou 20 lidi, kterým musím umět říct, co budou dělat. Musím znát vstupní suroviny - z hlediska barevnosti i alergenů. Musím pohlídat, že na mo plánovanou výrobu je vždycky všechno připraveno (suroviny, obaly) a že je toho dost. To je asi tak všechno ve zkratce.

malinkaelinka
autor
21. pro 2018

@hranicarka no my jsme právě podnik na okraji malomesta a jsou tu další 2 podniky, se kterými se pereme o lidi. Sehnat sem kohokoliv je problém.

malinkaelinka
autor
21. pro 2018

@radecka1 no takhle, jsme výrobní podnik a já ze své pozice řídím celou vyrobu. Střídám se s kolegyní z druhé směny, takže třeba v rámci mci dovolené nebo nemoci tu fungujeme jen jedna, ale je to psycho a fakt bych kolegyni nepřála, aby tu zůstala sama a ještě někoho zaucovala.

lachtanice86
21. pro 2018

@malinkaelinka oznamovala jsem to až po prvním screeningu. Protože se mi několikrát stalo že to nevyšlo. A počítá se z vyplatnic

barmo
21. pro 2018

Já to oznámila v práci taky po 1. screeningu. Co vím, tak jsi "povinna" to oznámit v práci nejdýl ve čtvrtém měsíci. A podle mě do toho konce třetího je vše ještě docela kritické, takže bych to dřív ani neříkala.

andelka
21. pro 2018

@pabka tak třeba já jsem pracovala v prádelně,v expedici,a na svoje místo jsem se zaučovala komplet 2-3 měsíce. Stejně tak kolegyni,aby byla plnohodnotná náhrada ( po půl roce odešla jinam a do odchodu na nemocenskou už jsem nikoho zaucit nestihla ). Nemusíš dělat vysokou pozici,aby zaučení trvalo delší dobu.

Jinak já oznamovala vždycky brzo, do 8 tt vedoucí,do 12 tt vedení,jednak protože některé věci jsem nemohla dělat jako předtím,jednak právě kvůli náhradě za mě. První těhotenství skončilo v 18 tt, takže i návrat poté co to většina lidí věděla mám za sebou.

merope
21. pro 2018

@ninive211 Tak já mám dost nadváhu, takže když studentům říkám, ať neodkládají zkoušky, že jsem těhotná, koukají na mě dosti divoce - jedné skupině jsem jen říkala, že v letním semestru je bude mít kolega a asi neřekla proč a když jsem včera říkala, že už v podstatě jako bych šla na mateřskou, tak se dívali značně překvapeně. A to jsem 23. týden. Já to vidím, ale oni asi ne - a je pravdou, že když srovnám břicho s tím, co jsem měla ještě tak 2 roky zpátky, tak to je dost podobné (shodila jsem před otěhotněním skoro 20 kg).

milyeli
Autor odpověď smazal
Zobraz
hranicarka
21. pro 2018

@malinkaelinka Malomesto je horší, to je jasne :/ Zas dle toho jak tu svou praci popisujes je to o tom zazit si hlavne postupy a druhy, takze by na to v podstate zamestnavatel mel mít udelany nejaky manualy-tahaky. Pripadne pokud chces odchazet s cistym stitem neco ve zkratce utvor sama. Ja takhle psala navody pro nove nastupujici taky plus pro kolegy co prevzali po me nejake klienty i to co se u nich dela, je treba doresit atd. Byla to dost pakarna a delala jsem to i doma, ale presne jsem je nechtela nechat topit.

andelka
21. pro 2018

Taky jsem v práci nechala svoje skoro 2 leté poznámky. Já kdysi žádné od nikoho neměla,i proto jsem se kompletně zapracovala snad až po půl roce. A na to teď není čas. Ale opravdu ty 2 měsíce to trvá, než je člověk aspoň základně nahrazen a není o hodně víc zasažena druhá směna. To na ovzduší na pracovišti nepřidá,když se druhý musí honit a dodělávat něco.

j.a.n.i
21. pro 2018

@radecka1 No, tak to si asi na specializovane pozici nikdy nedělala, kdyz ti prijdou 2-3 mesice jako ferova doba na nalezeni a zauceni noveho cloveka. A ja se treba zaucovala vic jak rok, pravda i protoze me nikdo vyrazne nazaucil, nejspis na to mel stejny nazor jako ty.

barmo
21. pro 2018

@milyeli Píšu zde svůj názor stejně jako ostatní. A to že to musím nejdýl ve 4 měsíci nahlásit zaměstnavateli mi řekla účetní a personální taky, takže tu nevařím z vody ale podávám to tu tak jak mi bylo řečeno 🙂

andelka
21. pro 2018

@barmo ale tak to právě není. Účetní i personální se to hodí,ale žádná taková povinnost není. Natož do určité doby. Jediný problém je,že pokud o těhotenství zaměstnavatel neví, nemůže těhotná mít přístup, který jí náleží.

urtica
21. pro 2018

Ahoj, oznámila bych to až po 1. trimestru - do té doby se fakt může stát cokoliv a z vlastní zkušenosti můžu říct, že je daleko nepříjemnější, když se Tě na to (potrat) ptají a řeší to v práci, než když to ví rodina...

radecka1
21. pro 2018

@j.a.n.i Spíš jsem chtěla poukázat na to, že nikdo není nenahraditelný. Dřív jsem si to taky myslela a jak by se firma položila, kdybych náhodou já odešla. Poté co jsem zažila, jak byli lidé vyhozeni ze dne na den, tak jsem zjistila, že opravdu každý je nahraditelný. Neříkám, že po 2-3 měsících nový člověk kompletně vše umí, ale prostě tu práci nějak zvládne. Kdyby chtěla ukončit pracovní poměr, tak standardní výpovědní lhůta je 2 měsíce. A ne každý zaměstnavatel je ochotný zaměstnávat na 1 pozici "půl roku" 2 lidi, aby se nový zaučil. Myslím, že výše zmíněný návrh s uděláním "taháků" je velmi dobré řešení. Např. moje vzory používají v práci i poté co tam již více jak 4 roky nejsem (jsme stále v kontaktu, tak jsem asi tak hrozná při předání práce nebyla a bohužel jsem to musela zvládnout za méně než měsíc).

radecka1
21. pro 2018

@malinkaelinka Pokud máte dobré vztahy s nadřízeným, tak mu to řekněte klidně hned. Pokud Vás budou potřebovat, tak Vám smlouvu určitě prodlouží. Myslím, že mateřská by měla být stejná, ale na tohle vám nejlépe odpoví právě @j.a.n.i.

bayt
21. pro 2018

@j.a.n.i tak ono je zaučení a zaučení, že jo - jistě by si neřekla, že práce lékaře je nenáročná a málo specializovaná, ale žádná nemocnice nemá třeba ten luxus zaučovat intenzivně novýho lékaře....

jeanny13
21. pro 2018

já to oznamovala po prvním trimestru hned jak to šlo, naštěstí jsem předtím měla dovolenou. Pracovala jsem na rizikovém pracovišti, takže nebýt dovolené, musela bych to nahlásit hned po nalezení dvou čárek na testu. Věděla to teda jen šéfová, aby měla čas na najití náhrady (a to se stejně úplně nepovedlo) a kolegyně, na kterou jsem nenápadně přehazovala rizikové úkony z mého projektu 🙂