Ahoj, uvažuji zda zůstat v práci nebo jít na PN. Bohužel pracuji jako zdravotní sestra, mé pracoviště je rizikové. Nevím zda mám zůstat, ale samozřejmě na jiném pracovišti(podotýkám že i přes to žádná odpočívárna, celý den v zápřahu), v novém kolektivu, na ranní (to vím už teď že to asi nedám), za menší peníze (i když je ten dorovnávací příspěvek). Nadruhou stranu když zůstanu doma, ukoušu se asi nudou, manžel je celý den v práci, a to nemluvím o penězích... Prostě každé má své pro i proti.
Jak jste to měly VY? Byly jste doma na PN/ nebo v práci.. Pokud jsou zde nějkaké zdr.sestry budu ráda za názory a zkušenosti. Děkuji 😉
Ahojky, já jsem v práci dělala, co to šlo, a když už jsem pak cítila, že to nedávám, šla jsem na PN. Bylo to tuším ve 24tt. Takže jsem si vlastně užila obojího, práce i domova. A myslím si, že to tak bylo nejlepší.
@mysicka_lb mohu se zeptat jakou práci jsi dělala, jak byla náročná?
asi záleží na tom ,jakou máš fyzičku.Já jsem pracovala jako prodavačka v potravinách. Jeden den ranní, druhý den odpolední, takhle se to střídalo.Každý den v práci jsem tahala plné palety a doplňovala i 15ti kilové krabice. K tomu až do osmého měsíce těhotenství jsem každou odpolední směnu ráno chodila do posilovny. Žádné problémy nebyly a narodil se mi po termínu zdravý kluk.
Take jsem přemýšlela, zda tak nebo tak, nakonec jsem se rozhodla zůstat, ale práci jsem si vyskmrala pouze v kancelari a ještě s flexibilní pracovní dobou (možnost práce i z domu) a pracuji ještě teď, do konce dubna. Musím ale říct, že byly chvíle, kdy bych to bez té flexibilní pracovní doby nedala....jenom třeba to ranní vstávání (měla jsem skoro měsíc období, kdy jsem se v noci vzbudila i na 2 hodiny, které pak samo chybí), nebo vubec únava na začátku těhu.... Ted zase občas cítím, že potrebuji skončit dřív, jít na procházku apod. Za mě, pokud takové možnosti nemas, asi lepší neschopenka...i když vím, že taky by mi práce chyběla...
Ja jsem policistka, myslim,ze tedy mam rizikovejsi praci, pokud tedy to rizikovejsi chapeme obe stejne a pracovat jsem chtela do konce. Sice jsem musela jit na pn ve 4 mesici, ale to je driha vec
Já jsem chodila do práce až do PPM..jo, první trimestr jsem musela kolikrát vystoupit z autobusu, poblit se a počkat na další, v posledním trimestru jsem zase neustále chodila po kanceláři, chodila o obědě do parku..jako jo, bylo to náročný, kolikrát na mě křičel nějaký klient nebo jsem musela vést školení, semináře.. Nevím.. Nenapadlo mě zůstat doma. Moje babička, zdravotní sestra, měla čtyři děti a chodila do práce až do porodu. Záleží na tobě, ale já osobně neberu těhotenství jako nemoc a doma bych nezůstala. Nemluvím o rizikovém..ale beru to tak ze když má těhotenství dopadnout dobře tak dobře dopadne.
Já jsem plánovala chodit do práce až do nástupu na mateřskou, ale člověk míní...🙂 sešlo se u mě více věcí, což způsobilo to, že jsem nastoupila na PN na konci 1. trimestru. Navíc jsem učitelka a vzhledem k tomu, že už jsem za sebou jeden potrat měla, tak mi doktorka říkala, že přes chřipky (začátek podzimu a po Vánocích) by mě do školy nepustila... stejně jsem zůstala doma až do porodu. Je to naprd protože vycházky, což prostě když jsi PN a nemocná (i když těhu není nemoc), tak prostě nemůžeš si logicky cárat po venku od rána do večera, a pokud nemáš nějakého koníčka nadoma (čtení, šití, pletení, háčkování apod.), tak se fakt nudou ukoušeš. Na druhou stranu jsem chodila díky tomu poctivě 2x týdně na těhu cvičení a 1x týdně na bazén (dokud jsem mohla - od 30. týdne už jsem musela ležet s nohama nahoře) a věřím, že porod byl taková pohodička a tak snadný (i přes porodní míry 4kg a 54 cm), právě díky tomu - hodně se tam cvičily svaly pánevního dna, dýchání při porodu a tak. Sečteno podtrženo: pokud ti nic není, tak je to fakt strašný - čučet doma, ale dá se to zpříjemnit a spojit příjemné s užitečným 😎
Ahoj, ja jsem (byla) sestra na hematologickem jipu. V nasem zařízení je velky ambulantní provoz a ktera tehule z rizikovych provozů chce dal chodit do práce, ta se tam bez problémů zaradi, je to na kazde holky rozhodnuti, žádný natlak, a i celkove je vedení maximalne vstricne. Ja tam sla moc ráda, proti práci na jipu havaj - bylo to přes léto, takže jsem zastupovala sestry v ordinacich v době dovolenych (vzdycky tyden nebo dva v jedne ordinaci), kdyz to nebylo potreba, tak jsem tiskla žádanky v odberovem centru nebo pomahala na recepci. Byla jsem tam 5 měsíců, udělala kus prace, naučila se spoustu novych věcí, udelala si tam i strejcka pro případný návrat po MD 😉 který si pochopitelne umim spis predstavit na jednu směnu na ambulanci nez do nepřetržitého provozu na jipu + všechny ostatní výhody chozeni do práce, který tu uz urcite zazněly. Neříkám, že jsem občas nemusela zatnout zuby nebo pelasit na toaletu, ale pak s prckem se mi hodilo, že jsem se udržovala v kondici a nerozkydla se doma.
Samozřejmě kdyby cokoli, jdu na PN okamzite, a taky to bylo přes léto, kdyby to bylo v chripkove sezóně, tak si to taky rozmyslim. Co se tyka nebezpečí infekce atd., pro me bylo vetsi hrozbou psycho doma než nějaká rýma. Nedelala jsem nic s biologickym materiálem ani odbery, i kdyz to tehulim neni primo zakázané.
@ireniq Presne, to je i o povaze, ja jsem velkej extravert a kdyz mam byt nekolik dnu v kusu doma tak mi vylozene hrabe, takze i pres nevolnosti a stres v praci mi tam bylo daleko lip.. takze ono je to asi i o povaze kazde z nas..
Ahoj, já dělám na septice a chtěla jsem vydržet alespoň do dubna, ale bylo mi fakt zle, takže jsem v PN. Chci si zajistit do června změnu místa, protože mi v červnu bude končit smlouva a nemocnice mi ji neprodlouži, protože se v červenci stehujeme na druhy konec republiky. Já nevím, přijde i ruské pracovat těhotná v nemocnici. Přicházíme do styku s izolacema, bio odpadem, jehlama, tahame lidi, dvanáctky, noční, max dva dny volna v týdnu,... Říkala jsem si, pro ne jsme jeb pracovní sila, a když o mimco prijdeme, nikoho to zajímat nebude. Já o první přišla, chodila jsem do prace (dělala jsem na chir jip) a několik dni jsem mela na starost člověka s otevřenou ranou hrudníku, ze který mu tekl hnis s clostridiema. Několikrát to na me prsknul, i když jsem se chránila. A jak jsem dopadla...ta prace za to nestojí.
*risk, ne ruské :D
Ahoj,jsem taky zdravotní sestra (JIP,směnný provoz). Říkala jsem si,ze v práci vydrzim aspoň do 5.měsíce. Nakonec jsem z důvodu krvácení byla iz ve 12.týdnu na neschopence. Ale kromě jedné kolegyně,co čekala čtvrtý mimco u nás všichni odcházejí jakmile zjistí,ze jsou těhotné. Kvůli smenam a různým bakteriim které tam poskakuji na každém rohu. A ze začátku jsem si taky říkala,ze se budu nudit. Ale nakonec jsem zacla tvořit synovci fotoalbum,a pak jsem to s vychazkami dala úplně v pohodě 🙂
Prave ze u nas taky vsichni okamzite jdou na PN,rikaji ze je to vyhodnejsi,vyhnes se bakteriim, blaznum a tak. Nevim...
@prostejina Ja bych bya prevedana na klasické odd., jenomže ta práce měnebaví, mám ráda tu intenzivní. Měla bych si zvykat na nový kolektiv, na nové postupy, papíry, prostě všechno. A i když je to odd. takjsou tam infekce taky... No tak nevím. Ale představa prázdnin na PN, že nebudu moct pořádně ani nikam jít je hrozná. Vlastně nás naše povolání NUTÍ jítna neschopenku i když nechceme 😒
@pavlinakm my ale nesmíme pracovat v kategorii 2 a vice, což nesplňuje žádné oddělení. Nemohla bys jít na jiný standard, maximálně administrativa,apod. Jinak jo, chápu, taky jsem si zvykala z jipkovejch prehlednejch papíru na nesmyslnych tisíc dokumentu na normální odd...:/
@pavlinakm koukam, ze jsi z Brna.. Ty pracuje s ve fn? My se právě do Brna stehujeme a budu si tam hledat kamosky sestřičky, abych věděla, kam na oddělení po mateřský :D chtěla bych strašně na chir jip, ale mám strach z kolektivu. Je to hrozné náročná prace a právě potřebuji mít kolem sebe normální lidí, abych mohla pracovat v klidu bez stresu. Kvůli kolektivu jsem z nadi jipky odešla..kde děláš?🙂
@prostejina co je to prosim kategorie 2?
Mela jsem za to, že se to ridi podle tohohle seznamu zakázaných prací pro tehotne
http://www.mpsv.cz/ppropo.php?ID=v180_2015
co si pamatuju, tak na formuláři o vyrovnávací příspěvek (doplatek nižšího platu) byla kolonka, který bod z te vyhlášky byl důvodem ke změně prace (u me cytostatika)
Plus nesmí těhotnou nutit k přesčasum a nocni práci, pokud sama nechce, ale mela jsem za to, že teoreticky lze nadale pracovat u luzka, snad i na jipu... (teoreticky!)
@ireniq No, třeba my to máme tak, ze závodní lékar vypíše do posudkove zprávy rizika oddělení. Já mám třeba riziko HIV, TBC,... A tím pádem spadam do kat.2. Když jsem při vysoký dělala na infekční jip, mela jsem kat.3, stejně jako je u cytostatik apod. Víc o tom nevím :( ale mas pravdu, noční dělat můžeš, pokud s tím souhlasis. Ale nesmí se dělat 12 a jsou zakázané i prescasy.
@prostejina aha, a smim se jeste zeptat, ta posudkova zpráva je na co, kvůli rizikovym priplatkum, nebo primo pro účely tehuli?
@prostejina odpovim ti iterni zpravou 😉
@ireniq ta je před nástupem na dané oddělení 🙂
Ahoj. Jsem učitelka. Jakmile jsem se dověděla, že čekám dvojčata, neváhala jsem ani minutu a do 14 dnů jsem byla doma. Nikdy toho nebudu litovat, protože práce Ti neuteče a ty měsíce těhotenství jsou čím dál náročnější. Já jsem si řekla, že udělám vše proto, aby bylo těhotenství klidné a bez komplikací. Záleží na Tobě - jestli Ti vyhovuje kolektiv, jestli bys třeba doma nebyla nešťastná apod.
Doma jsem se mohla soustředit na děti, připravit se na ně. Přece jen v práci s lidmi zažíváš občas stres. Potkáváš se s různými povahami. Já jsem byla ráda, že jsem si mohla vybírat, koho potkám a koho ne. To pro mě v té době bylo dost důležité. A nuda? V žádném případě. Většinu času jsem prospala a taky si chystala stále nějaké dobroty 🙂 Takže za mě: určitě doma.