Ahoj, najde se tu někdo, kdo pracuje v Německu, bydlí v ČR a má už nějaké zkušenosti týkající se těhotenství, rodičovské dovolené a vyřizování veškerého papírování kolem toho?
Potřebovala bych nějak zjistit, jak je to s rizikovým těhotenstvím (Arbeitsverbot), pokud chodím k lékaři v ČR. Podařilo se mi vygooglit pouze základní informace, ale nikde nemůžu najít, jak je to s pendlery. ☹
Doporucuji ti napsat do skupinky "Holky, maminky a tehulky zijici v Nemecku" - urcite ti poradi. Ja nejsem pendler, takze nemuzu moc poradit.
@zelenaesmolda děkuju za odpověď, ale asi to bude trochu jiné. Já v Německu nebydlím, pouze tam denně jezdím do práce. Všechny lékaře včetně gynekologa mám v ČR a chci to tak i nadále. Jde mi zatím hlavně o to, jestli mi v Německu uznají Beschäftigungsverbot od českého doktora a nebo si budu muset hledat gynekologa i v Německu a řešit to s ním. Nebo jestli třeba je něco jako revizní lékař, který posuzuje, jestli je to fakt nutné...ostatní se vyplňuje až po porodu, tak to tolik nespěchá. S tou prací to ale potřebuju zjistit co nejdřív.
@marcelapaskova a kde tu skupinku najdu? Ve skupinách jsem se dívala, ale žádnou jsem nenašla.
@petula720 no ale pokud jsi tam zamestnana tak jsi tam pojistena ne?nebo tady nejsi odhlasena?
Ahoj, pracuju v de, bydlim v cr a loni jsem rodila. Takze to mam cerstvy😃 klidne napis sz co budes potrebovat vedet.
@zelenaesmolda jsem pendler, tzn. jsem pojištěná v Německu a v ČR mám nárok na zdravotní péči v plném rozsahu. Mám německou i českou kartičku pojištěnce, můžu si vybírat, kam půjdu k lékaři.
@zuzaaaaa supeeer, to jsem přesně potřebovala! 😁 píšu! 😊
@petula720 ty jo a to se jak zaridi ze jsi pendler?
@zelenaesmolda to se zařídí tak, že fyzicky bydlíš v ČR a každý den dojíždíš pracovat do DE. 😂 já bydlím 1km od hranic, takže to mám blíž k sousedům, než kdybych chtěla pracovat tady.
@petula720 no dobre ale jak to mas s tim zdravotnim pojistenim?nemuzes byt prece pojistena ve dvou statech zaroven a kdyz pracujes v DE jsi pojistena tam tak jaktoze mas narok na osetreni u nas?
Nejsem pojištěná ve dvou státech zároveň. V rámci EU to funguje následovně: zaměstnanec je pojištěn v zemi, kde pracuje. Pokud bydlí v jiné zemi patřící do EU, má nárok na kompletní zdravotní péči v této zemi. Konkrétní příklad - bolí mě zub a musím doma k zubaři. Ten mě ošetří a vyúčtuje si výkon u české pojišťovny. Ta mu ho uhradí a tuto částku bude nárokovat německé pojišťovně, která následně musí vše uhradit. Je to záležitost smluvních vztahů evropských pojišťoven a vše je stanoveno zákonem.
@petula720 a je na to treba nejaky formular?ja vszdycky kdyz jsem prijela tak jsem si akorat treba na zubare vyridila docasne pojisteni,tedka mam S2 na materskou
@zelenaesmolda nikdo po mě nikdy žádný formulář nechtěl. Vždy jsem jen při nástupu zaměstnavateli řekla, u které německé pojišťovny jsem přihlášená a bylo to. VZP mi českou kartičku poslala automaticky.
@petula720 aha tak to je zvlastni ze mas ceskou karticku a zaroven jsi pojistena v nemecku,ja ceskou karticku nemam,jenom EHIC
@zelenaesmolda já mám dvě kartičky. Jednu od německé pojišťovny, to je ta hlavní, a druhou pendlerskou (žlutá) od VZP, tou se prokazuji v ČR u všech lékařů. Pendlerská kartička platí pouze rok a vždy si musím zažádat o novou. Mají to tak všichni pendleři, nejsem žádná výjimka.
Jo jo, je to tak, jak píše @petula720. Manžel je pojištěný u Technischer Krankenkasse v Německu a hned ze začátku mu poslali papíry, díky nim dostal žlutou kartičku pojištěnce, kterou používá v Čechách.
Nemá dvojí pojištění, to nejde, ale díky té kartičce se ty "lékařské zákroky" vyúčtují a on nic neplatí.
@petula720 jo taaak,to neni ta klasicka ceska ale ta pro lidi co pracuji v zahranici,uz to chapu 🙂
Tak jelikož jsi pojištěná v německu tak určitě mateřskou a případné nemocenské dávky v souvislosti s těhotenstvím budeš dostávat z německa, rodičovský příspěvek dostaneš podle toho která země bude kompetentní k výplatě, tzn. pokud otec dítěte pracuje v ČR, ty v NR a bydlíte v ČR, tak rodičovský příspěvek bude po ukončení mateřské hrazen z ČR.
@lenulka_333 co kdyz pracuju v UK a trvale bydliste mam porad v CR?to je pak s rodicakem jak?
@lenulka_333 no, to není tak docela pravda. Manžel pracuje v ČR, já v DE a přesto mám nárok na rodičovský příspěvek v Německu nikoliv tady. Ale o tyto informace se mi nejednalo, ty už mám. Spíše mě zajímaly konkrétní zkušenosti těhotných a maminek, které už něco z toho vyřizovaly. Ohledně Beschäftigungsverbot už mi hodně řekla @zuzaaaaa 😉
@zelenaesmolda nejde o trvalé bydliště ale o fyzické bydliště a zkoumá se pro nárok rodičovského příspěvku i otec dítěte, na prvním místě je zaměstnání, pak se řeší důchody, OSVČ a pak skutečný pobyt dětí. Pokud pracujete si s otcem dětí v UK a skutečně tam bydlíte, budete pobírat dávky tam, tady v ČR nárok nemáte.
@lenulka_333 no a jak mi to dokazou ze fyzicky bydlim v UK kdyz mam tady porad trvaly pobyt a momentalne jsem tady na materske,jinak otec ditete neni zapsany v RL takze jako matka samozivitelka bych narok mit mela ne?
@zelenaesmolda no ale první se jde podle zaměstnání, pokud je, což u vás je v UK, tak vyplácí UK a bydliště se už vůbec neřeší. Jinak pokud se řeší bydliště, tak se musí prokázat,je na to formulář + důkazní prostředky
@lenulka_333 ok diky,jinak kde se to vyrizuje?na socialce?a je lepsi to vyridit jeste pred ukoncenim materske?
@zuzaaaaa ahoj zuzi čtu tady tuto diskuzi a chtěla bych se taky na něco zeptat. Mas asi už zkušenosti myslíš ze bys mi mohla odpovědět na par otázek prosím? Jsem zoufalá 😱
@klarah90 s jistotou zatím vím jenom ten Beschäftigungsverbot, jelikož ho teď mám. Formulář najdeš na stránkách svojí zdravotní pojišťovny nebo se dá na netu najít ještě univerzál. S tím formulářem si zajdeš ke svému gynekologovi, ten ho vyplní a ty ho pak odevzdáš zaměstnavateli. O víc se nemusíš starat. Bude ti až do nástupu na mateřskou normálně od zaměstnavatele chodit výplata a on si zbytek vyřeší s pojišťovnou sám. Není to neschopenka, takže nejsou určené žádné vycházky, můžeš kdykoliv kamkoliv. Před začátkem mateřské je potřeba dát žádost o peněžitou pomoc v mateřství na zdravotní pojišťovnu, víc by nemělo být potřeba - alespoň tak mi to řekli na mojí německé pojišťovně. Jak to bude s rodičákem, to zatím nevím.
@klarah90 moje doktorka s tím problém neměla a dokonce si ho ode mě okopírovala pro další pacientky pendlerky. Moc údajů se tam nepíše, jenom jméno, termín porodu, datum od kdy do kdy ten zákaz platí a zaškrtne se tam, na jakou činnost se to vztahuje. Pak už jenom podpis a razítko a je to. 🙂
Sice nemam zkusenost z Nemecka ale z UK,predpokladam ze to bude vicemene stejne kdyz oba staty jsou v EU
Musis si vyridit formulare S2 a S1 protoze pojistena jsi v zemi,kde jsi zamestnana a dite je vazane na tebe,pokud nemas EHIC kartu tak si ji vyrid,muzes rodit na ni,vztahuje se na neodkladnou peci a to porod je.
Me S2 schvalili na 15tydnu od terminu porodu a neda se prodlouzit,to pak musis na svoji pojistovnu v CR,oni ti to pojisteni prodlouzi pokud bys tu chtela byt i po jejim vyprseni