Ahoj holky, prosím, vy co pracujete v IT jako programátorky ... jaké byly vaše začátky, kde jste se naučily programovat (VŠ, kurzy)?
@sigyn Mám za sebou první ročník aplikované informatiky, ale kvůli času jsem druhák už ani nezačala. A prvák, co si budem, byl celkem o ničem. Teď jsem na půlročním kurzu programování, ale skáče se od jedné technologie ke druhé a nevím no, nemám z toho úplně dobrý pocit. Navíc teda, vždycky jsem si myslela, že mám dobré logické myšlení, že by programování mohla být ta správná cesta, ale už si tím nejsem jistá. Je možné naučit se myslet jako programátor nebo si bez talentu ani neškrtnu?
@katcha03 Osobně bych řekla, že ne. Já dělám v IT 10. rokem a stejně jsem se na tu vlnu nenaladila. Tam je logika potřeba pořád a když se pak dělá na stejném projektu roky, tak to chce i notnou dávku trpělivosti vydržet a nevyhořet. Ale dá se jít i jinou cestou a to třeba administrativní - testování, podpora, content editor, atd. tam není třeba tolik vědomostí ani logického myšlení a zároveň se k programování přičuchne také. Jen u nás v práci začínali 4 lidé jako testeři a teď dělají developery. Hlavně vás to musí bavit, bez toho je každé učení dvakrát tolik náročné.
Zkus se i ozvat do firem, jestli tě vezmou na stáž a třeba tě nasměrují na konkrétní kurzy nebo tě to naučí. Manžel takhle pracoval se studenty. Někteří se chytli a dovzdělávali se, někde bylo poznat, že to není jejich parketa. Za pokus nic nedáš. 🤷♀️
@katcha03 U koho ten kurz děláš? Na co konkrétně se zaměřuje. Asi lépe pošta.
@prejeta_zaba Už jsem u jedné firmy byla, ne teda na stáži, ale prošla jsem jejich školením, bezúspěšně teda, protože to byl fakt hardcore, za krátký čas se do nás snažili nalít co nejvíc informací, a popravdě mi chyběly hodně základy. Proto jsem si našla dlouhodobější kurz, abych měla čas všechno vstřebat.
Na me porad vyskakuji kurzy itnetwork. Nemate s tim nekdo zkusenost?
https://www.itnetwork.cz/
Nejlépe se člověk učí sám, protože se tak naučí hledat si informace, zdroje a aktuální "trendy". To pak totiž musí umět po celý výkon IT povolání. Kurzy IT jsou většinou jen k smíchu a čas strávený na VŠ se dá lépe využít spíše praxí, která každého zaměstnavatele zajímá nejvíc. Nejlépe si ujasnit, co a v čem chcete programovat a začít tvořit nějaké vlastní pidi projekty (webovky, programy, databáze etc.).