Práce, těhotenství, neschopenka a pracovní smlouva. Jak to bude dál?

lucie2306
21. lis 2019

Dobrý den,mam otázku nejlépe na nějakou účetní 🙂 jsem těhotná, v prosinci nastupuji na neschopenku,protože nemám narok na PPM, v únoru mi začíná rodičák. Smlouvu v práci mam do 30.6. končí tedy smlouva tímto datem nebo budu dál chráněná? Zaměstnavatel po mě pravděpodobně bude chtít abych dala výpověď, o co vsechno se připravím pokud na to přistoupim? Moc dekuju za odpovedi

nolies
21. lis 2019

@lucie2306 Je to smlouva na dobu určitou, takže skončí 30.6., je jedno, jestli jsi těhotná nebo ne. Zálezi pouze na zaměstnavateli, jestli ji prodlouží. Jen tě nesmí do toho data propustit, když jsi těhotná.

xcassiopea
21. lis 2019

Ahoj, pokud jsem to dobře pochopila, máš smlouvu na dobu určitou do 30.6. Předpokládám, že když budeš na rodičovské dovolené Ti smlouvu neprodlouží, v takovém případě Ti končí pracovní poměr k tomuto datu a jde o uplynutí pracovního poměru na dobu určitou, tedy žádná výpověď se nedává.

lucie2306
autor
21. lis 2019

@nolies diky a co kdyz zaměstnavatel přijde s tím že mam dat výpověď už teď? Připravím se tím o něco? Nechci blokovat místo někomu kdo může nastoupit místo mě, ale zase nechci být bez peněz...

nolies
21. lis 2019

@lucie2306 Výpověď je s dvouměsíční lhůtou, takže bys skončila v lednu a to bys už byla na neschopence. O peníze bys nepřišla, protože plat bys dostala do nástupu na PN a pak nemocenskou. Pokud bys podepsala dohodu, tak tam by to bylo horší.

llluckaaa
21. lis 2019

@lucie2306 Nechápu, proč by zaměstnavatel měl po tobě chtít, abys dala výpověď. Co by z toho měl? I kdyby to chtěl, tak ji přece dávat nemusíš.

nolies
21. lis 2019

@lucie2306 a vypoved by zásadně měl dávat zaměstnavatel, nemůže tě k ničemu nutit.

llluckaaa
21. lis 2019

@lucie2306 A jinak je samozřejmě finančně výhodně dostávat výplatu než nemocenskou nebo podporu v nezaměstnanosti nebo vůbec nic, o tom žádná 😉

nolies
21. lis 2019

@llluckaaa pokud to chápu dobře, tak ona bude 6 týdnů před TP nastupovat na PN, protože nemá nárok na PPM. Plat už dostávat nebude.

llluckaaa
21. lis 2019

@nolies Já jsem pochopila, že nastoupí rovnou na rodičák. Za PN by jí ještě nabíhal nárok na řádnou dovolenou myslím, na mateřské dovolené taky, ale na tom rodičáku nejspíš už ne.

lucie2306
autor
21. lis 2019

@nolies moc děkuju za odpověď 🙂

nolies
21. lis 2019

@llluckaaa Ona nastoupí hned na rodičák, ale nemůže pracovat až do porodu. Proto, když nemá nárok na PN, se 6 týdnů před TP chodí na PN.

nolies
21. lis 2019

@lucie230 Není zač 🌼

nolies
21. lis 2019

@llluckaaa nárok na PPM, už blbnu 😁

llluckaaa
21. lis 2019

@nolies Jj, už rozumím. Myslela jsem, že se na RD a RP chodí v těchto případech už těch 6 týdnů před porodem, ale není to tak.

nolies
21. lis 2019

@llluckaaa Nene, RP nikdy nemůže být před porodem. 😃

llluckaaa
21. lis 2019

@nolies Čert aby se v těch dávkách a jejich výpočtech vyznal 😀

xcassiopea
21. lis 2019

@lucie2306 zaměstnavatel Ti výpověď dát pokud nenasekáš áčka nebo neprovedeš něco závažného dát nemůže. Maximálně nabídnout dohodu se kterou souhlasit nemusíš. Ale nevidím důvod jelikož platí jen prvních 14 dní nemocenské a potom jenom nárokovou dovolenou za nemocenskou. Nemocenskou od 15. dne už hradí správa sociálního zabezpečení, akorát po ukončení neschopenky (buď narozením dítěte, propuštěním z porodnice, nebo po ukončení šestinedělí dle zdravotního stavu) budeš muset na úřad práce zažádat o rodičovskou pokud nemáš nárok na mateřskou dovolenou. Rodičovskou Ti platí úřad práce a z ní už nárok na dovolenou není. Takže předpokládám, že nechá normálně doběhnout pracovní smlouvu a místo si může normálně nahradit jak bude potřebovat.