Dobrý den,mam otázku nejlépe na nějakou účetní 🙂 jsem těhotná, v prosinci nastupuji na neschopenku,protože nemám narok na PPM, v únoru mi začíná rodičák. Smlouvu v práci mam do 30.6. končí tedy smlouva tímto datem nebo budu dál chráněná? Zaměstnavatel po mě pravděpodobně bude chtít abych dala výpověď, o co vsechno se připravím pokud na to přistoupim? Moc dekuju za odpovedi
Ahoj, pokud jsem to dobře pochopila, máš smlouvu na dobu určitou do 30.6. Předpokládám, že když budeš na rodičovské dovolené Ti smlouvu neprodlouží, v takovém případě Ti končí pracovní poměr k tomuto datu a jde o uplynutí pracovního poměru na dobu určitou, tedy žádná výpověď se nedává.
@lucie2306 zaměstnavatel Ti výpověď dát pokud nenasekáš áčka nebo neprovedeš něco závažného dát nemůže. Maximálně nabídnout dohodu se kterou souhlasit nemusíš. Ale nevidím důvod jelikož platí jen prvních 14 dní nemocenské a potom jenom nárokovou dovolenou za nemocenskou. Nemocenskou od 15. dne už hradí správa sociálního zabezpečení, akorát po ukončení neschopenky (buď narozením dítěte, propuštěním z porodnice, nebo po ukončení šestinedělí dle zdravotního stavu) budeš muset na úřad práce zažádat o rodičovskou pokud nemáš nárok na mateřskou dovolenou. Rodičovskou Ti platí úřad práce a z ní už nárok na dovolenou není. Takže předpokládám, že nechá normálně doběhnout pracovní smlouvu a místo si může normálně nahradit jak bude potřebovat.
@lucie2306 Je to smlouva na dobu určitou, takže skončí 30.6., je jedno, jestli jsi těhotná nebo ne. Zálezi pouze na zaměstnavateli, jestli ji prodlouží. Jen tě nesmí do toho data propustit, když jsi těhotná.