Práce pro rodiče dětí s postižením. Jakou práci děláte?

zlatik1
23. srp 2024

Chtěl bych se tu zeptat v jakém oboru nebo jakou práci děláte , když máte doma dítě a postižením ..
Mám ekonomiku střední školu..
Doteď jsme pracovala na vymáhání pohledávek po telefonu, nešlo to, tak jsme byla jako pečující osoba k osobu blízkou do 10 let doma .. nyní již měl narozeniny a já musím do práce ..
Pořád nevím kam.. hlavně nechci pracovat z domova.. tatínka máme na HO a dva pracovat nemůžeme z domova ..
Malý jde do 4 třídy a nevím jeslti mám jít na zkrácený ( ten neseženu) a nebo plný a dělat třeba sociální pracovníci..
Jak to máte vy ? Všem děkuji

slecnami
23. srp 2024

@zlatik1 Tak píšeš, že z domova dělat nechceš, takže v tom případě cokoliv, na co máš vzdělání/schopnosti a kde budou nabízet zkrácený úvazek. Co čekáš, že ti na takový dotaz někdo může napsat jiného...?

zuzkasim
23. srp 2024

Zkrácené úvazky jsou málo, ale není to tak, že nejde sehnat. Kamarádka dělala sekretářku v jedné nadnárodní firmě v pobočce u nás spoustu let jen na dopoledne, na zkrácený úvazek. Měla tehdy velké štěstí, ale byla to německá firma a ona uměla dobře německy. Hledej podle toho, co umíš nebo co by tě bavilo. Ze začátku to nemusí být vyloženě terno, ale časem se vypracuješ, získáš víc zkušeností a dítě povyroste... Nevím, jestli máte možnost družiny nebo musíš být hned po obědě k dispozici dětem. Popř. chodit na brzy ráno a ráno bude děti vypravovat muž... Jsou to děti vás obou, prostřídat se. I když to teď vypadá neřešitelně, určitě něco slušného najdeš, chce to jen promyslet víc variant a hledat. Pokud by to teď třeba byl i jen nějaký úklid nebo pomocná síla v kuchyni (takové inzeráty jsem na kratší úvazek teď u nás viděla), tak si k tomu hned zapsat třeba jazykový kurz a začít na sobě víc maka, abys mohla za rok nabídnout víc. Chápu, že starostí o děti máš dost, ale nejsou jen děti, jsi i ty a jsi stejně důležitá jako ony.

andelka
23. srp 2024

Já nemám vyloženě dítě s postižením, ale odpolední aktivity řeším jen já, věčně nějací doktoři, schůzky ve škole, vyšetření..mám puberťáka s Adhd a předškoláka s opožděným vývojem řeči ( na dysfazii to nevypadá,ale po otci nějaké dys mít v budoucnu může) a pracuji jako asistent pedagoga. Co do pracovní doby je to ideální (8-12:30 jsem měla, letos 8-13:30), bohužel finanční ohodnocení pokulhává. A je to psychicky náročné, mít děti v práci i doma. Ale máme dobré vedení, super kolektiv, práci mám 10 minut od domu a naproti MŠ syna.
Určitě je možnost mít zkrácený úvazek v mnoha odvětvích. Ta ekonomka je fajn.

mrs.duck
23. srp 2024

@zlatik1 Sociální pracovnice potřebuje ze zákona minimálně vyšší odbornou školu, se SŠ ekonomickou ta možnost tedy není. Možná máš na mysli spíš pracovníka v sociálních službách. Ten pracuje casto na smeny.
Nevim, odkud jsi. Ale zkracene uvazky jsou. Pokud by ti nevadilo zase pracovat na telefonu, tak urcite neco najdes.

klari_14
27. srp 2024

@zlatik1 sice dítě s postižením nemám ale při mateřské podnikám, myslím si, že je ale dost důležité si sama uvědomit, co by tě bavilo, zda nějaká práce na PC či fyzická práce. ☺️ Kdy máš nastoupit do práce? Jinak si myslím, že zkrácený úvazek se dá v pohodě sehnat, většinou to bývá o domluvě a individuálním přístupu. ☺️

zlatik1
autor
27. srp 2024

@klari_14 děkuji.. ano ano, je to o přístupu .. a přehodnotila jsme možnosti své i rodiny a nastupují na 20 hod úvazek v místě bydliště.