Ahoj jdu sem na radu, pracujete tady některá v Lidlu,Penny nebo v Kauflandu? Zajímá mně jestli někomu vyšli vstříct s pracovní dobou? Myslím třeba pracovat od 8:00 do 16:00 kvůli školce. A jak tolerovali třeba paragraf? Já si teď našla dobrou práci, ale natvrdo mi sdělili, že paragraf žádný ani propustka k doktorovi. Díky za zkušenosti
Ze zákona na to máš právo takže neexistuje, že by ti to mohli zakázat. Přijmuli máme s dítětem takže s tím musí počítat
@yelowangel
@nikolab20
Souhlasím, ale myslím, že prostě toho člověka ve zkušebce vyhodí. Bohužel pokud se nejedná o slušného zaměstnavatele, tak s tím ve zkušebce zákon nic neudělá a po bohužel také důvod najde, že :(
@yelowangel
@nikolab20
No tak zrovna v případě propustky k lékaři to tak jasné není, protože v zákoně je uvedeno, že v případě, že není možné lékaře vyřídit mimo pracovní dobu, takže jim nic nebrání naplánovat směnu tak aby do lékaře nezasahovala a opačně se objednat k lékaři ve volnu.
@desdemona003 Co mám od známé info o Lidlu, tak s tím moc nepočítej, jako jo, hlídají aby neměli lidi přesčasové hodiny, to jo, ale plánování směn je dost narychlo a hodně nepravidelně se střídají různé od brzce ranních až po směny do noci.
@j.a.n.i no podle mě je to reálné jen pokud někdo dělá na směny, ranní, odpolední, krátký, dlouhý týden...ale pro člověka, co dělá každý den od do a před i po musí stíhat ústavy dětí, prostě není reálné jít mimo pracovní dobu ☹
@blahova_andrea to je právě problém. Jsem vyučená prodavačka před mateřskou jsem to dělala 17 let,ale teď vidím jak těžké je sehnat práci. Manžel musí být v práci ráno v 6:00 a jinak si to ne zařídí. Školka od 7:00
@desdemona003 Ahoj, pracuji devátým rokem v Kauflandu, momentálně jsem s malým na paragrafu. Ve zkušebce bych se bála, vidím jak to tu chodí, asi by tě propustili,kdyby jste omarodili rovnou. Druhá věc je to co se momentálně v kauflu děje, troufám si říct že plný úvazek teď už nedají nikde po republice, dávají jen čtyřhodinový, max šestihodinový. Pokud tedy někde přijímají,spíš se propouští, aby ušetřili, navzdory tomu jak to vypadá ve všech filiálkách v celého republice, tak mají pocit že je nás ještě moc a snižují stavy,kdo uteče vyhraje,taky se už snažím najít něco jinýho. Máme nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu, na směnách se domluvit lze, ale jen ranní ti nebudou chtít dát, to by chtěl každý. Nestřídá se to nějak pravidelně týden ranní a pak týden odpolední, na to se tu nehraje, prakticky nemám v týdnu dvě stejný směny, třeba můj minulý týden vypadal takhle: pondělí 7-14,úterý 13-20,středa volno,čtvrtek 10-18:30, pátek 8-16, sobota 7-15, neděle14-22:30.Volný víkend máme jen jednou za měsíc, jinak je volno v týdnu, dva dny v kuse jen málokdy, státní svátky musíme nadělávat.Od loňska jsme všichni asistenti prodeje, každej dělá všechno, kam tě pošlou jdeš, vybalovat zboží, markovat na pokladně, umejt hajzliky, obsluhovat na pulty... to vše třeba během jednoho dne.
Pokud chceš práci, kde 100% vyjdou vstříc co se směn týče, doporučuji McDonald's. Je to sice pakárna práce, ale výhoda je, že můžeš dělat na kolik chceš hodin, jaké směny potřebuješ. Nezajímá je, co umíš, všechno naučí. Minimálně na ten začátek než si všechno sedne se školkou a tak je to ideální. Já to mela jako druhou práci a byla tam řada maminek, které dělaly jen ranní od do, nabízí i různé zkrácené úvazky plus OCR nebyl problém.
Tak to ber třeba jako tip
@anina32 tak to je teda katastrofa. to je pak matce k ničemu, že dělá 4-hod. úvazek, když má takto debilní nepravidelnou pracovní dobu. jak má pak ladit hlídání a péči o děti? no díky...aspoň vím, že se na podobná místa nemám raději ani ozývat 😀
@nita1984 Díky za radu. A zamestnaji i na HPP?To by bylo fajn.
@anina32 To je tedy síla. To by jsem tedy teď nechtěla. Ještě snad vyjdou vstříct v Albertu a kamarádka se vrátila do Billy a dělá jen ranní od PO-PÁ, ale to bylo asi fakt štěstí. Je tedy v lahudkach. Tebe obdivuji jak to s dětmi zvládáš? ????
@anina32 tak to je teda šílenééé, s takovou pracovní dobou se ani lékař přece nedá objednat dopředu.....školku ani nezmiňuju.....fakt jste chudáci
@nita1984 no ale McDonalds taky není všude, já mám nejbližší 60 km a dojíždět to nebudu se 2 malýma dětma...
@desdemona003 co se týká propustky k lékaři, tak ze zákona je na to nárok, o tom žádná, ale mám pocit, že je tam ustanovení o tom, že je povinen umožnit ošetření ve zdravotnickém zařízení nejblíže pracovišti nebo bydlišti zaměstnance, čili pokud jsi z Prahy a půjdeš k lékaři v Brně, tak ti to proplatit může, ale nemusí, je to na benevolenci zaměstnavatele....
@victress Já třeba s tou propustkou aby jsem to uvedla na pravou míru :Když mám prac. Dobu od 7 do 15:00 a k doktorům chodíme na Kladno tak je opravdu málomist kde je ve čtyři odpoledne chytim. A je sice pekny, že ze zákona má zaměstnanec nárok, ale u nás v práci to udělali chytře. Můžeš si vzit propustku, ale automaticky nedostaneš v tom měsíci osobní ohodnocení, které je 4000,-Tak je to i s darováním krve. Napsaný to není ale prostě to tak je.
@desdemona003 jasně. HPP i DPČ
@victress nikdo neříká, že je všude, byl to pouze tip na zaměstnavatele, který matkám vychází maximálně vstříc
@desdemona003 Starší vychází základku, mladšímu je pět, naštěstí mám manžela který je odpoledne a o víkendech doma, takže se postará když jsem v práci. Moje jediný omezení je, že ráno můžu pracovat nejdřív od sedmi, protože školka u nás začíná v půl sedmý. Nebýt toho tak už dávno radši třeba ve fabrice, ale ty mají u nás ranní od šesti takže se nechytám.
@victress Ale jo, doktor se objednat dá, plán směn na měsíc dostáváme v půlce předcházejícího měsíce, tak se objednávám když mám volno nebo odpolední. Když je něco co ví člověk dopředu tak si jde dát i požadavek. I když teď kdo ví jak to bude, nově by nám směny neměla plánovat naše nadřízená, ale mělo by to chodit hromadně z Prahy, tak mám obavy že bude ještě hůř. Jako nebylo to vždycky takový,ale poslední dobou to jde úplně do kopru, jako by zkoušeli co ještě vydržíme. Je to rok a půl co se uzâkonilo že některé státní svátky musí mít odchody zavřeno, měli jsme z toho radost, ale Kaufland reagoval tím že nám oznámili že přecházíme na nerovnoměrně rozloženou pracovní dobu a s tím spojené neplacené státní svátky. Vloni v létě nám zvedli platy, s tím že všem změnili pracovní pozice na asistenty prodeje aby s náma mohli šoupat jak potřebují. A začal tlak na snížení počtu pracovníků, takže během měsíce odešlo snad deset lidí. Od prosince úplně zrušili brigádníky,všechno musí zvládnout jen stálý zaměstnanci, jo sice několika z brigádníků nabídli práci na HPP, ale jen na čtyřhodinové úvazky, ale ve finále to nepokryje ani třetinu hodin co jinak brigádníci udělali. Od ledna zrušili externí pracovníky, to jsou zaměstnanci určitých výrobců, co si chodili svoje výrobky sami vybalovat. Třeba žvýkačky Wrigley, ti lidé chodí do všech marketů a doplňují stojany u pokladen, aby to bylo podle jejich plánogramu, a mnoho jiných značek. Leč do kauflandu od ledna nesmí, máme to zvládnout sami. Zaměstnanců ubývá,práce přibývá. V posledních týdnech jsou běžné fronty do půl obchodu, z patnácti pokladen otevřené jen tři, prázdné regály... Zákazníci se domnívají že je to nízkou mírou nezaměstnanosti, že nejsou lidi kteři by u nás pracovali, ale tak to není, oni prostě nechtějí přijímat, když tam přijde uchazeč o zaměstnání tak se dozví že není žadné volné místo. A stejné je to ve všech kauflandech v republice.
@anina32 Tohle co popisuješ jsem před mateřskou zažila v Albertu. Tedy s těmi svátky je to síla. Jsou to pekný chytráci. A taky nikde žádný odvolání!
@anina32 tak to ti děkuji, že jsi nám osvětlila tu změnu situace v kanfu. tchánovci tam vždy jezdili často a rádi, ale poslední týdny se vracejí dost rozladění, že právě katastrofa. polovina inzerovaného zboží tam vůbec není. ale jako dřív, že došlo, že je tam cedule, že dodavatel nedodal, že se omlouvají, prostě ani cedule, vyhrazené místo, nic. fronty u pokladen, no jak píšeš...nějak od desíti k pěti. tak až bude babi příště referovat, tak jí aspoň mohu říct, proč, co se tam asi tak děje ☹
No asi takhle. Obojí ti dát ze zákona musí. Otázkou je jak dlouho to budou tolerovat a nevyhodí tě pro nadbytečnost.