Práce osvč. Kolik bych platila SP? Potřebuji účetní?

cherrynka89
10. zář 2021

Ahoj.
Chtela bych zacit osvc, kvuli prodeji obleceni. Jsem ID 2.stupne, zdravotni za me odvadi stat, socialni ne. Nevite, kolik bych platila socialni? Mamka rikala, ze je dle vydelku,nekdo mi rika, ze je to pevne dane. Na google me neodkazujte, ptam se toho, kdo je na tom stejne a vi to. A potrebuji ucetni? Muj vydelek je +- 6tisic. Je to malo vim, ale me jde jen o to, abych odcadela socialni. Dekuji.

konidana
10. zář 2021

@cherrynka89 sociální není povinné odvádět(třeba na rodičáku nebo na pracáku ti také zdravotní platí stát a sociální nic ), takže mi můj selský rozum říká, že můžeš odvádět kolik chceš, nebo taky nic.

cherrynka89
autor
10. zář 2021

@konidana nejsem na rodicaku ani materske. Potrebuji mit odpracovane 35let, abych mela narok na starobni duchod. Ma zatim jen 13let, dal chci osvc, ale na to pry musi byt 35let odpracovano. Zdravotni plati nastesti stat, ale pry socialni musim sama nebo zamestnavatel. Ja jen nevim kolik bych platila, jestli se na to socialni bere ohled, ze vydelek by byl 6tis???

nikjean
10. zář 2021

@cherrynka89 Jak už bylo řečeno, sociální povinné není, ale je dobré si ho platit kvůli důchodu. Pro letošní rok je stanovená minimální záloha pro sociální pojištění 2 588 Kč. Pozor, každý rok se to mění. Nicméně záleží na tvých příjmech, v dubnu budeš odevzdávat "Přehled o příjmech a výdajích", kde se vypočítá celkové pojistné za předešlý rok. Buď budeš tedy doplácet nebo ti bude přeplatek vrácen.

Co se týče účetní, ty, jako OSVČ máš povinnost vést daňovou evidenci, takže pokud nemáš v těchto věcech přehled, ve tvém vlastním zájmu si rozhodně nějakou účetní najdi.

cherrynka89
autor
10. zář 2021

@nikjean Ano, presne tak. Chci to jen kvuli tomu starobnimu duchodu. Takze bych tedy odvadela za socialni tech cca 2600 plus ucetni? Ta je kc pevne dana nebo zalezi jako si vyberu?

konidana
10. zář 2021

@nikjean ale určitě existuje i možnost danit třeba paušálem bez účetní evidence. Neznám tedy podrobnosti a podmínky. Manžel jako osvč daní paušálem a žádnou daňovou evidenci nevede (není plátce DPH)

cherrynka89
autor
10. zář 2021

@konidana no tak ted jsem uplne jelen z toho 😁 pokusim se neco najit na netu. Myslim, ze bych taky neplatila DPH, velke vydelky bych nemela. No snad to nejak udelam, uz dlouho o tom premyslim. Moc dekuji

margriet
10. zář 2021

Pokud jsi ID, tak by pro tebe platilo, že živnost bude brána jako vedlejší činnost. Tzn. první rok nebudeš platit žádné zálohy, to až po podání prvního daňového přiznání se ti výše záloh vypočítá a tu pak budeš povinna pravidelně hradit.

nikjean
10. zář 2021

@konidana Jasně, ale pokud paní o podnikání nic neví, což evidentně opravdu neví, tak by si určitě nějakou účetní pořídit měla, protože to nejsou jen záležitosti daně, ale také FA, evidence příjmů/výdajů aj. Samozřejmě, může si to zkusit na vlastní pěst, ale to někdy dopadá fakt hrozně.

@cherrynka89 Ano odváděla bys tuhle nejmenší zálohu, nicméně po roce se pak vypočte z tvých příjmů/výdajů reálná částka sociálního pojištění, a podle toho, kolik budeš mít zaplacené na zálohách - buď reálnou částku, která bude v dubnu vypočtena doplatíš nebo budeš mít přeplaceno a budou ti nějakou částku vracet.
"Ta je kc pevne dana nebo zalezi jako si vyberu?" této větě jsem teda moc neporozuměla, můžeš to specifikovat? 😀

nikjean
10. zář 2021

Jak už psala @margriet - jestli budeš mít OSVČ jako vedlejší činnost, tak měsíční záloha je dokonce 1 036 Kč. Platit samozřejmě první rok nemusíš, jak už psala paní, ale můžeš.

margriet
10. zář 2021

@nikjean Paní je ale v invalidním důchodu, tedy by první rok (do podání prvního DP a Přehledů pro soc.&zdrav.) neplatila nic a až pak by se jí záloha počítala dle výdělku. Je to stejné jako např. u studentů, matek na RD. Podnikání je v tomto případě vedlejší činnost.

nikjean
10. zář 2021

@margriet Máš pravdu, to je také varianta. 🙂 Pouze jsem poukázala na to, že je prostě možné platit i minimální měsíční zálohu hned ze startu, ale lepší je rozhodně si počkat na přehledy a DP a následně platit dle skutečnosti.

margriet
10. zář 2021

Jinak daňový paušál je situace, kdy nemusíš “sbírat účtenky” (tak jak to spousta podnikatelů dělá), ale z ročního výdělku se ti daní jen určité procento. Příklad: vyděláš 100.000,- Kč, máš daňový paušál pro obor, kde daníš jen 40 %, takže budeš danit jen 40.000,- Kč. Jsou tam pak slevy na daňového poplatníka atp., takže nebudeš platit na daních třeba nic. Ta procenta jsou tedy pro každý obor jiná. Osobně si myslím, že minimálně na daňové přiznání a ty přehledy by se první rok nějaká účetní hodila. Anebo si to pořádně nastudovat na internetu. Ty informace se dají dohledat.

margriet
10. zář 2021

@nikjean Určitě jsou obě varianty možné 🙂 My jsme tu odpověď poslaly naráz ve stejný čas, tak to pak vypadá, že se nemůžeme shodnout, ale přitom jsme za jedno 👍😁

margriet
10. zář 2021

A ještě k plátci DPH, tím jsi až od výdělku 1.000.000,- Kč za rok.

j.a.n.i
10. zář 2021

@nikjean Tak jelikož to paní potřebuje kvůli důchodu, tak je dobré se hned na začátku v tomu důchodovému přihlásit a platit ho, i kdyby třeba nakonec tu hranici pro placení nepřekonala.

j.a.n.i
10. zář 2021

@konidana No, ono je dobré odpovídat podle znalosti zákonů a nikoliv podle selského rozumu, protože třeba pro OSVČ je sociální obecně povinné.
Ano, při určité kombinaci skutečností ho někteří OSVČ platit nemusí, ale obecně to rozhodně neplatí.

nikjean
10. zář 2021

@j.a.n.i vždyť jsem to psala, že je fajn platit sociální poj. od začátku. Takže předpokládám, že komentář nebyl určený mě.
Ale nemáš úplně pravdu, paní je na ID a OSVČ bude mít jako vedlejší činnost a pakliže nepřekročí stanovenou částku, sociální platit opravdu nemusí. Takže obecně povinné možná, ale v tomhle případě ne 😉

j.a.n.i
10. zář 2021

@nikjean Pak je jí ale ta činnost úplně k prdu, když to řeší kvůli důchodu. A pokud překročí limit výdělku, tak je povinné i pro ni, takže ani v tomhle případě nemůžeme říct, že povinné není.

nikjean
10. zář 2021

@j.a.n.i Však paní sociální platit chce, tak jsme ji vysvětlili kolik a jak bude platit. 😅 . Nikdo ji neříká, že ho platit nemá.
My jsme jen zmínili i druhou verzi, že v některých případech se sociální platit nemusí. Vše podstatné tu už bylo řečeno.

j.a.n.i
10. zář 2021

@nikjean Ja jsem prece nikde nerozporovala, ze se platit za určitých podmínek nemusi, rozporovala jsem pouze tu, kde bylo bez dalsiho uvedeno, ze se nemusi.