Práce on-line na dálku. Jaký obor zvolit?

futyska
8. únor 2021

Ahoj, od března chci nastoupit na VOŠ. Dost uvažuji nad budoucností a to takovou, že časem bych se ráda s rodinnou odstěhovala někam blíže k moři. Přemýšlím jaký obor zvolit, který mohu vykonávat i on-line. Jako IT to nedám 😏 nevím zda se v dnešní době vyplatí studovat cestovní ruch, protože tak bych se v dané destinaci mohla ubytovat a začít tak žít. Rozhodně se nevznáším ve hvězdách, ale všimla jsem si, ze takovy život zvolilo dost lidí.. teď jen jak na to? Studium podnikání třeba?

prejeta_zaba
8. únor 2021

Cestovní ruch určitě nee. 😄 Teda neznám moc takových lidí, ale vždycky to jsou lidé, kteří mají dlouholeté zkušenosti z oboru a mohou si dovolit pracovat "na volné noze" - právnička, překladatelé, nějaká forma administrativy, reklama. Čili studiem VOŠ to asi úplně nevytrhneš. 🤷‍♀️ Možná nějaká ekonomka, management, právní specializace a hlavně se dobře zapracovat, ideálně v mnoha firmách a až pak pomýšlet na něco takového, hm?

hojda
8. únor 2021

Jen pozor, zda má obor perspektivu, třeba zrovna u toho cestovního ruchu to do budoucna bude tak, že většinu věcí si člověk zajistí sám přes internet a těch lidí v cestovním ruchu tolik potřeba nebude.

llluckaaa
8. únor 2021

Ahoj, hlavně zvol takový, který tě bude bavit a v oblasti, která tě zajímá. Třeba se nauč pořádně nějaký jazyk a dělej překlady. Podle mě je VOŠ s oborem podnikání o ničem 😕

zlorenka
8. únor 2021

Voška ti k ničemu není, pokud si ji neděláš vyloženě pro radost. Online se dá dělat IT - to bych hned nezavrhovala, základní databáze nebo front end nebo testing není raketová věda. Dále grafika, copywriting, marketing (tady je pole široký od správy sociálních sítí přes SEO, PPC ( jen covid tomu dal na p*del a hůř se shání práce, i když proti průvodkyni asi furt dobrý :D) a nebo třeba virtuální asistentka.
Pokud bys chtela zkusit to IT, koukla bych na Czechitas academy, hodně toho teď jede online.

Pokud marketing, základní přehled o jeho odvětvích ti dá třeba (online) Digisemestr.
Na grafiku bych asi sáhla po nějakým kurzu na udemy na naučení základů (ovládání vybraného programu) a pak už frčela podle youtube na vlastních projektech, tím se člověk naučí nejvíc.
Na virtuální asistentku je potřeba ten obchodkový základ a pak už záleží. Excel není nikdy na škodu.
....A nebo se můžeš přidat mezi hromadu pochybnejch koučů, co "pomáhaj" lidem s osobním rozvojem, podnikaj z pláží a žijou si svůj americkej sen z prodanejch ebooků a lajků na FB :D

futyska
autor
8. únor 2021

@prejeta_zaba a @hojda je fakt, že cestovní ruch je vážně k ničemu, protože lidé si zařizují cestování skutečně on-line. Takže děkuji za upozornění!

futyska
autor
8. únor 2021

@prejeta_zaba takže třeba studium marketingu.. pak jazyky. Ekonomka je skvělá, ale na čísla dobrá nejsem skutečně..

futyska
autor
8. únor 2021

@zlorenka děkuji za vyčerpávající informace. Je fakt, že tento sen jak píšeš za lajky na FB vážně existuje.. další obor co mě zaujal je bezpečnostní management, ale ten mi neotevře cestu do světa.. přesto by měl ale zajímal.

sigyn
8. únor 2021

Na marketing potřebujete hodně praxe a na grafiku zase nadání. Ono v těchhle oborech je véélká konkurence, takže musíte mít co nabídnout a nějaké online kurzy jsou pak lidem spíše k smíchu (bez urážky). To spíše ty jazyky, zvlášt takové, které můžete pilovat právě u toho moře a pak třeba překládat dokumentaci či tak něco.

sudylichozrout
8. únor 2021

Já ti nechci brát iluze, ale na grafiku, copywriting i marketing člověk potřebuje talent. To není o tom, že se naučíš pracovat s Fotoshopem či Ilustratorem a jsi najednou grafička, že když se umíš napsat email, že jsi copywriterka... Navíc dnes je v tomhle velká konkurence a představa toho, že se v tomhle věku chytneš a budeš mít úspěch, když nejsi skrytý talent, to je velmi naivní. Zhlédla ses v digitálním nomádství, ale to fakt nemůže dělat každý. To samé IT, VOŠ ti dá možná základy programování tak, abys mohla pak někde pod vedením dělat juniorního vývojáře a to je pořád na roky, než by ses naučila programovat. A rozhodně v rámci juniora ne out of office. Tuhle mě tady na MK zarazila holka, která šla do nové práce, že prý bude dělat na IT help desku, ale o IT nic neví. Jsem vždycky pološílená, když mám s někým takovým mluvit. A online kurzy jsou fajn, když to má člověk jako koníčka a sám si na tom maká roky navíc... a pak do toho třeba po deseti letech studia práskne a jde podnikat.
Suma sumárum, na VOŠ bych se vybodla, pokud bys nešla třeba na VOŠ zdravotní, abys mohla do zdravotnictví. Ta smysl asi i má.

zlorenka
8. únor 2021

@sigyn tak mezi náma, ona je k smíchu i představa, že když se začne teď učit jazyk, tak bude moct překládat :D teda bude moct, na koleni, stejně jako ty ostatní činnosti :D

zlorenka
8. únor 2021

@futyska nenech se odradit, ono vždycky, když se budeš bavit s někým z oboru, tak se dozvíš, jak je tohle a tamto komplikovaný a je k tomu potřeba pomalu roh z jednorožce...jasně, člověk nesmí bejt úplnej debil, ale ve finále je to o tom, mít koule, píli a štěstí. Držím palce, ať hlavně najdeš něco, co ti bude dávat smysl 🙂

sudylichozrout
8. únor 2021

@zlorenka Prave proto, ze ti lide z oboru vedi, ze si to clovek mimo nej predstavuje jak Hurvas valku. Proto se divime. Pile, koule a stesti ti staci na to, abys rozjela dobrou hospodu, nebo eshop s produkty, ktere jsou zadane. Ale ne na to, aby ses stala dobrou grafickou, copywriterkou, programatorkou a podobne. Na to je fakt potreba talent a urcite mysleni. A to se neda naucit. Rozhodne ne na VOS ci online kurzy. Tam ziskas maximalne ten remeslny zaklad, to, jak to technicky delat, s jakymi programy.
Je to jako kdybys tvrdila ze jen diky pili, koulim a stesti se dostanes do TOP10 zebricku ATP vedle Federera, Nadala ci Djokovice. Ne, na to musi byt i talent. Tomas Berdych by ti mohl vypravet, o tom, ze jen pile nestaci.

zlorenka
8. únor 2021

@sudylichozrout ale ona prece nechce vyhravat Formule 1, ona hleda něco, co bude moct dělat a neumře pri tom hlady. Nemusíš bejt Piccasso, abys mohla dělat DTPáka, nemusíš mít IQ 150 a dvě vejšky, aby ses zvládla naučit automatizovanej testing a nemusíš bejt Shakespeare, abys mohla dělat produktový popisky. Už jen to že třeba dobrejch 80% lidí z marketingu vystudovalo obor úplně mimo o něčem svědčí... :D Kurz ji da zaklad a pak je to uz jen o tom získat praxi a rozvíjet se, jako všechno. Btw když zmiňuješ Berdycha, zkus si přečíst něco o začátcích Sáblíkové.

sudylichozrout
8. únor 2021

@zlorenka Sablikova ma talent od Boha a zacinala jako dite, sic na desce v obyvaku. 🙂 Ano, to mas sice pravdu, ale takovych lidi jsou tisice. A vetsinou se tim moc neuzivi, protoze si nemohou rici poradnou cenu za zakazku. Kdyz jsem videla inzeraty s cenou 100-150 Kc na normostranu textu, zirala jsem. A zacinat tohle delat ve triceti plus po materske, tak to je dle meho sebevrazda.

zlorenka
8. únor 2021

@sudylichozrout ja co si pamatuju rozhovory s Novakem, tak prave toho talentu moc nepobrala, neumela ani kloudne behat. Jen mela a ma neskutecnou pili a odhodlani a dava do toho srdce 🙂 ale to jsme hodne odbocily.
Jinak s tebou taky v principu souhlasim a vim jak to myslis, ty to taky vidis z trochu jiny strany, se motas spis kolem PR nebo zurny co jsem tak zaznamenala? Ale ze vsech cest jak naskocit do remote prace je nejsnazsi projit treba ten digisemestr, na rok, dva naskocit do agentury, at si toho osaha co nejvic a v nejkratsim case a bude mit slusnej zaklad na to jit delat externe... Pak uz je to jen o schopnosti sehnat klienty a prodat se. A jeste jedna vec, nevim jaky ma autorka zazemi a 150 za ns je dohnany ad absurdum, ale vem si ze mimo Prahu si neskutecny mnozstvi zen nesahne na vyplatu nad 20k... takze i kdyby zacala na smesnejch 150,- za juniora, furt na tom bude dobre :D Jak rikavala nase vedouci katedry.. neexistujou neprakticky obory, jen neprakticti lide :D

moncas2
Autor odpověď smazal
Zobraz
sudylichozrout
9. únor 2021

@zlorenka Jo, vaše vedoucí měla recht, to asi jo. 🙂 Ano, já se motám zejména kolem žurnalistiky, ale střihnu si i nějaké PR, když to není úplně vyloženě prvoplánově trapné "nejlepší, nejčernější, nejhlubší, nejprostornější..." Na to nemám a to nechávám elévům, ať si zlámou jazyk. 😀 těch 150 Kč za normostranu není vymyšlený extrém, narazila jsem na to asi před týdnem tady v Praze. Děsivé 😀

Jako jo, dá se to udělat tím stylem, který píšeš, možná si i něco člověk něco přivydělá. Agentura člověka vyškolí, o tom žádná... Jenže také semele. Nevím, no. Pořád si myslím, že dělat začít dělat freelancera ve věku přes třicet bez předchozích zkušeností a jen se základní znalostí problematiky, je vražedné. Cesta, kterou naznačuješ je pořád minimálně na 3 roky, spíše na pět. Čili rok až dva v agentuře a pak několik let tápání a velmi nevýhodných zakázek. To se dá dělat ve dvaceti, v pětadvaceti, bez dětí. Nebo přes třicet a s dětmi, ale s manželem, který vydělá raketu, aby zabezpečil chod domácnosti 😀 🙂

zlorenka
9. únor 2021

@sudylichozrout ja si rikala, v tvy branzi to je o necem jinym, ja utekla z korporatu na volnou nohu celkem nedavno a motam se posledni roky kolem výkonnostního marketingu. Tam se to "remeslo" da naucit rychle a zbytek je hlavne selskej rozum... btw jestli byla doted na rodicaku, tak musi bejt chlap zvyklej, tech par supu co byl rodicak si zvladne pri trose sikovnosti vydelat vzdycky a cokoliv navic je win :D
No, snad si tu z ty nasi debaty autorka neco odnese... :D

knuffel
9. únor 2021

Jdi na VOŠ zdravotnickou, nauč se jazyk a dveře budeš mít otevřené.
Ta představa, že Tě spasí nějaká škola, abys pak dělala v klídku doma, je možná vtipná u naivních osmnáctiletých, ale ve třiceti už nikoliv. V jakémkoliv oboru potřebuješ hlavně znalost oboru, zkušenosti, to trvá roky... Ano, můžeš jít na volnou nohu, jen budeš kdekoliv konkurovat Pákistáncům, kteří programují (dosaď si cokoliv) za tři dolary na hodinu. Kdo chce kvalitu, zaplatí.

drep
9. únor 2021

@knuffel chtěla jsem napsat něco podobného. Upřímně řečeno si myslím, že já a můj muž (atestovaná doktorka a zkušená sestra v intenzivní péči) máme cestu do zahraniční skoro snažší než tradiční freelancerovská povolání.

vikinkav
9. únor 2021

Ja teda nevim, ale ve 30 neni pozde na restart kariery, spousta studentu teprve ve 30 vychazi ze skoly, tak proc to nezkusit, tech 5 let nejakeho hledani, studia, se behem materske da zvladnout. Ja bych do toho sla, hlavne zjistit co te bavi. Programovani a podobne je podle me na palici, pokud te to nechytne, cely den koukat do pc na nejake kody bych ja osobne nezvladla. Ale nenech se odradit vekem, mas pred sebou jeste cca 30 let produktivniho veku :D tak to prece nezazdis s tim ze nema cenu hledat neco noveho, radsi pujdu za kasu, tam praxi nepotrebuju :/ podle me i sposuta zen sla ze skoly hned na materskou a je bezne ze po cca 6 letech hledaji co se sebou 🙂

moncas2
9. únor 2021

@knuffel Slyšela jsem, že VOŠ v zahraničí nechtějí uznávat, že to berou jako SŠ, ale nemám to ověřené, možná někdo tady ví? Nápad super, jen k této profesi člověk musí mít vztah a předpoklady.

odula
9. únor 2021

@zlorenka hele - nesahej mi na testing. :D Sice to není developing, ale dělat dobře test neznamená jenom klikat na buttony a zkoušet jestli něco funguje... (vim - dělám si rekvalifikaci a studuju software testing -abych mohla pracovat i online ;) )

@futyska hele já mám humanitní background a šla jsem do IT. Je to výzva, ale je to fakt zábavný. A zřejmě to má i perspektivu trochu Možná bys to mohla aspoň zkusit - třeba by tě to chytlo. Když se budeš chtít na cokoliv zeptat, napiš 🙂

brunetka11
9. únor 2021

@futyska Upřímně, a to píšu jako člověk z oboru, navíc při rodičáku jsem jela primárně on-line.
Nomádství je ve skutečnosti promo záležitost. Jede to na Instagramu, FB a blozích. Moc lidí tohle neustojí a většinou jedou na contracty a na časově omezených projektech. A jede to tam, aby dotyční získali nějakou práci / sponzoring navíc.
Spolupracuji s několika firmami, znám lidi, co to zkoušeli a jsou ve svém oboru opravdu dobří. 99 % to vzdalo, max tak jeli přechodně a zase se vrátili do standard kolejí. Poslední případ z Thajska - přijel totálně vyšťavený - problémy s připojením, následně pak problémy s kvalitou dodávky, plněním dohodnutých termínů. Zdravotně se z toho dával dohromady téměř rok.

Většina z nás jede od loňska na on-line, ale pro team leadery to je peklo na kolečkách, přestože si už něčím podobným prošli. Jenže to byly právě ty projekty a firmy na dobu určitou (což se tu jaksi v médiích opět moc neprobírá). Teď není konec v dohledu, lidé jsou unavení, pozornost i kvalita práce jdou do kopru. Nemluvě o dopadech nutnosti se zapojovat do on-line výuky dětí.
Paradoxně - když v této době nabíráme lidi - někteří kandidáti trvají téměř na písemném potvrzení, že mohou chodit pracovat do office a nebudeme je v IT oblasti nutit pracovat na HO.

Ale proč to píšu - vybírat si obor s plánem, abys mohla pracovat vzdáleně, je nesmysl. Pokud nemáš v dané oblasti nadání, předem vytvořené kontakty - můžeš to dělat v budoucnu jako koníček, ale z principu se tím člověk těžko uživí.
Za podobné benefity (jestli se to tak dá v dnešní době ještě vůbec nazvat) je potřeba se prokázat nadáním.
A co víc - daný člověk musí v sobě mít neskutečný díl schopnosti neustálého sebevzdělávání a je potřeba, aby na sobě stále pracoval.
Máš spoustu lidí i z IT, co do Covidu trvali na HO - a upřímně - až na jednotky z tisíců - většina měla na pracovním trhu problém s uplatněním. Sebevzdělávání je velmi drahé a časově náročná. A jasně - konzultatni z personálek jim mohou ruce utrhat, ale ta realita je taková - že od určité doby a věku se jim to uplatnění hledá hůře.

ai30
9. únor 2021

@futyska Ja mam na to jiny nazor. Byt tebou, nenechala bych se odradit. Na to, abys mohla pracovat vzdalene nemusis byt opravdu zadny genius, i kdyz tim netvrdim, ze je to pro kazdeho. Ale na spoustu oboru ti dneska online kurz fakt staci, protoze je proste poptavka po lidech o tolik vetsi nez nabidka, ze neni cas cekat na vysokoskolske studenty s nekolikaletou praxi a uzasnym talentem (konkretne treba UX/UI design).
Zasadni by ale pro me bylo udelat si jasno v tom, co vlastne chces. Pises, ze se chces odstehovat k mori a proto hledas neco, co muzes delat i online. Ta prace online je ale vyhodou hlavne tehdy, kdyz chces hodne cestovat a zasadni pro tebe je moznost pracovat odkudkoliv. Jestli chces jen bydlet u more, zasadnejsi by pro tebe bylo hlavne zjistit kde a tomu prizpusobit vyber jazyka, ktery by ses mela naucit. Bydlet u more totiz muzes i jako kadernice nebo automechanicka, na to nepotrebujes delat nic online. Nehlede na to, ze ten tvuj vyber potom ovlivni i to, jestli je pro tebe dulezite byt schopna pracovat jen s notebookem odkudkoliv, nebo jestli se nekde usadis a muzes tam mit svou zakladnu (a treba i dilnu, kde muzes zurocit nejakou svou zrucnost a tu potom 'prodavat' online).
Myslim, ze i ta prace v cestovnim ruchu ma budoucnost (treba jako 'consierge' v dane lokalite), ale rekla bych, ze pro to nebude tak zasadni studium na ceske vosce, spis bych se soustredila na praxi a budovani kontaktu.
Velkym obloukem bych se vyhla vsem digitalnim nomadum, kteri se zivi tim, ze uci lidi, jak se stat digitalnim nomadem. To je takove trochu novodobe letadlo, neni to uplne trvale udrzitelne..
Zkus sem nahodit spis v cem jsi dobra, co te bavi a dela ti radost. (Jsi psavec? Jsi zrucna? Umis pracovat s lidmi? Jsi organizacni talent? Rada pecujes o ostatni?) Potom se muzeme spis zamyslet nad tim, jak se ty tve schopnosti daji vyuzit na volne noze nebo pro praci online.

zlorenka
9. únor 2021

(jen humorna vložka k tomu IU/UX designu, par let zpátky jsem potkala holcinu, která se prezentovala jako hustá UX designerka s x lety praxe a talentem no prostě wow, adekvatne ohodnocena... a hrozně se divila, že fakt nemůžu na web nahrát 15MB fotku, ale musím ji zmenšit, to neuměla a nevěděla jak mi ji teda poslat, když firemním chatem prošly jen přílohy do 2MB.... to mi jako došla slova :D)

sarad
9. únor 2021

@futyska Ja bych poradila z vlastni zkusenosti vystudovat si na VOS ucetnictvi. Pak se nechat zamestnat v korporatu a pak si bud vzit neomezeny home office anebo presun v ramci korporatu do ciziny.

hojda
12. únor 2021

@sarad budoucnost ucetnitvi v korporatech jsou uctovaci roboti, kteri zvladnou uctovat velke mnozstvi podobnych transakci a potreba budou uz jen ucetni specialiste na nestandardni operace.

leneee
12. únor 2021

Je naivni predstava myslet si, ze vrhnout se s malyma detma do oboru o kterem nemam znalosti a nikdy jsem v nem nepracoval, pujde jednoduse a snadno. Pracuji v marketingu a mam za sebou 15let praxe. Proto bych jen zminila, ze ziskat ve triceti praxi v korporatu se dvema detmi fakt nechces. Korporat je tovarna, prescasy kazdy den, tlak na vykon, ktery je fajn pro mladochy po skole, ale ne pro mamu co ma doma dalsi povinnosti... kor v marketingu je to fakt boj. Pracovat na strane agentury je podobne. A na volnou nohu bez predchozich znalosti a hlavne praktickych zkusenosti a klientu se v tomhle oboru fakt radsi nepoustet. To je o psychicke zdravi. Vypada to fakt jednoduse, Protoze v dnesni dobe je tech marketaku fakt hafo, ale dobry marketak musi byt takrka vseumel: mit i dobre analyticke schopnosti, umet pracovat s online analyzou dat o spotrebiteli a mit znalosti o sve cilove skupine (idelane prave diky sve praxi a zkusenostem), krom toho musi byt kreativni, skvele psat (umet perfektne a bez chyb cesky), sledovat trendy a vyznat se v nich, a to uplne opomijim tu “remeslnou cast”-strategicky myslet, znat nastroje marketingove komunikace a umet sestavit jejich nejvhodnejsi mix pro konkretni znacku/produkt/klienta a jeho cilovou skupinu...atd. Tohle vas zadna skola nenauci. Jen praxe, praxe, praxe.A kontakty. To je taky dulezite zminit-nemate li kontakty, nemate klienty, takze nemate praci. Nabidka je totiz hodne velka a prevysuje poptavku. Takze pokud se do toho vrhnete, pocitejte dalsich x let (spis xy let), nez budete moci fungovat sama na sebe, nez si vytvorite sit lidi, pres ktere najdete sve klienty a nez si dokazete stat za tim,co dokazete.

odula
12. únor 2021

@hojda a jsme zpátky u IT ;)