Předem se omlouvám, pokud to sem nepatri. Naskytla se mi možnost mít práci snů, zatím jen brigáda na živnost. Já trvalou práci mám, ale není to ono, zatím si ji nechávám, ať něco mám, úplně špatná taky není, a ta práce snů zatím brigáda. Je tam podmínka živost. Zdá se mi blbost vybavovat živnost hned, když nevím, jestli mě vezmou, či nikoliv. Ale můj manžel taky chodí do práce a ještě navrch má zivnost. Dá se to vůbec dělat tak, že bych fakturovala na firmu manžela? A není problém, že jsem jiné národnosti ze zemí EU? Moc se v tom nevyznám, ale vybavovat si živnost bez jistoty, to by udělal jen šílenec.
Živnost si můžeš vybavit a pak zase zrušit, když ti to nevyjde. Pokud máš vedle toho zaměstnání na klasický zaměstnanecký poměr (POZOR!! toto neplatí pro DPP, tam je to jinak, klidně napiš, pokud máš DPP, popíšu), tak je ti to z hlediska danění úplně jedno, daníš totiž jenom to, co reálně vyděláš. Jedině tedy to, že budeš vidět v rejstříku, to kdyby to tvému zaměstnavateli vadilo.
Netuším, jak je to se ŽL, pokud máš jinou národnost ze zemí EU.
Pokud se nemýlím, tak pokud má manžel ŽL, můžeš pracovat pro něj jako tuším spolupracující osoba a on to pak té firmě fakturovat a tobě vyplácet mzdu. Ale zda se to daňově vyplatí a není lepší založit ŽL, to je na účetní, protože netuším, jak přesně to je s daněním - hlavně pokud manžel bude danit paušálem, tak by zdanil paušálem vše i to, co by dostal pro tebe a ty bys pak ještě nejspíše jednou danila ty peníze jako příjem. Tzn. by nemohl danit paušálem, ale náklady. Pak zase píšeš, že má firmu - firma bude danit spíše náklady, typicky mívá zaměstnance, tam by to neměl být naopak vůbec žádný problém.
Pokud to chceš mít vše legálně, tak se možná skoč v první řadě zeptat na živnostenský úřad, jak je to přesně s ŽL a cizinci ze zemí EU (tam je těch možností práce a způsobů fungování v ČR tolik, že jsem se v tom nikdy ani nepokusila zorientovat). A ověř si, zda opravdu platí, že jej můžeš případně snadno pozastavit, kdyby ti ta nabídka nevyšla. Jo a nepoužívej termín "brigáda" - brigáda je pracovní poměr, na ŽL je spolupráce s firmou. A pozor - optimum je vždy pak fakturovat více subjektům, pokud tedy nemáš zaměstnání jako takové. Fakturovat jen jednomu subjektu a nemít zaměstnání = švarcsystém, v ČR zakázaný a postihovaný.