Momentálně pobírám 3-letou variantu rodičovského příspěvku, 1. září 2011 mám nastoupit opět do zaměstnání. Bohůžel můj zaměstnavatel je v konkurzu a vím, že dostanu do konce tohoto roku výpověď. Mám možnost pracovat na částečný uvazek a mohla bych nastoupit 1. září 2011, ale chtěla bych do konce roku 2011 otěhotnět a pracovat dokud to půjde. Myslíte, že bych pak měla nárok na mateřskou? Vím, že kdybych se hlásila na Úřad práce, tak bych na mateřskou nárok neměla a ÚP se chci proto vyhnout a radějí se snažit hned jít pracovat.
Já právě nechápu, jak 270 dní? To se počítá od ukončení předchozí rodičovské dovolené nebo jako celkově?
@theresa ne počítá se odpracováno 270 dní v pracovním poměru. Já např. Měla 1. dítě narozené v roce 2008 a pobírala jsem na ni RD na 3 roky, mezi tím jsem otěhotněla a mám nárok na MD jelikož jsem pořád jakoby zaměstnaná a proto mám odpracováno 270 dní a tím i zaplaceno sociální a zdravotní pojištění 😉
@theresa Ne před prvním těhotenstvím, za poslední 2 roky před nástupem na další mateřskou, ale doba kdy si na rodičovské a trvá ti smlouva se ti jako odpracované (pro nárok na PPM) počítají... takže pokud se ti pracovní poměr ukončí k 31.12.2010, tak se ti všechny dny až do toho data počítají do těch 270 dní, pak bys tam měla 1.1.2011 až 31.8.2011 díru a pak by se od 1.9.2011 zase ty dny počítaly. Ale tím, že se dny počítají zpětně za poslední 2 roky, tak i kdybys otěhotněla dříve a z toho částečného nastupovala na MD třeba hned v listopadu 2011, tak ti to vyjde.
Dobrý den chtěla bych se zeptat.
Byla sem zamestana v jedné firmě .po roce sem otehotnela amměla sem nárok na materskou.pak mě skončila smlouva a už my ji neprodlouzily takže my daly výpověď.
Ale teď mám zase možnost vte firmě pracovat ale na polovycni uvazku .ale my planujem další miminko.myslite že bych mohla mýt nárok na materskou..
@theresa pokud budeš mít odpracováno 270 dní, tak budeš mít nárok na MD 😉