Práce mzdové účetní. Ano nebo ne?

malami
8. lis 2021

Ahoj všem, hlavně mzdovým účetním. Ráda bych se zeptala, kdo tu práci děláte, zda vás baví a umíte si představit, že u ní zůstanete. A co Vám na ní vadí, např. jak stíháte, pokud si berete dovolenou, kolik máte lidí (personalista má samostatnou pozici), apod. Prostě cokoli. Budu ráda za názory.

adula000
8. lis 2021

@malami jak velká firma apod.?

jahodi
8. lis 2021

Popíšu z malinko jiné pozice, buduju malou účetní firmu sama na sebe... donedávna jsem byla i zaměstnaná jako účetní na 1/2 úvazek. Mzdová účetní má většinou ty "hořlavé" termíny na začátku měsíce cca do 10. (záleží na výplatním termínu...), dle mého si pak v klidu může brát dovolenou. (Oproti klasickým účetním, který ty hořlavé termíny mají spíš cca mezi 15.-25. v měsíci) - No a kdo má obojí, třeba jako já, tak si jako bonus může odjet jen tak mezi 25. až posledním dnem v měsíci.. 😀 nejtěžší je pro mě nastavit si, aby mi lidi dodávali včas podklady a co když nedodají... Na téhle práci je dobré, že je to "nutnost" a tak nemusím třeba hledat klienty, nebo když budeš zaměstnanec tak těžko se stane že by nebyla práce - a to je zároveň i její "prokletí", protože práce je pořád a každý měsíc jsou lhůty.. dodělá se jeden měsíc a hle, další před námi... Nekonečný kolečko. Živí mě to dobře, takže u toho zůstanu 🙂

malami
autor
8. lis 2021

@jahodi Dekuji. Ja to nikdy nedelala, zaucili by me. Ale mam male deti a desim se treba prave toho planovani volna, pripadne osetrovani. Slo by o cca 400 zamestnancu plus nejake dohody.

adula000
8. lis 2021

@malami já myslím, že je u tohodle velké plus, že to můžeš dělat i z domu, 99 % podkladů jsou dnes elektronicky, takže případného OČR bych se z téhle pozice nebála

malami
autor
8. lis 2021

A jeste k tem dovolenym... muzete si vzit 14 dni v kuse? Stihate to pak dohnat?

sabatko
8. lis 2021

Já jsem mzdová pro asi 300 zaměstnanců a 14 dní dovolené si vezmu, ale počítač jede se mnou a večer nebo v noci vždy něco vyřídím. Někdy jsou hořící termíny na odpověď exekutorům, neschopenky, potvrzení o příjmu, jindy končí zaměstnanec - u dohodářů docela narychlo apod.

malami
autor
8. lis 2021

@sabatko A prace te bavi? I s temi negativy?

lenoulinkaa
8. lis 2021

@malami dělala jsem stovky zaměstnanců. Spousta věcí šla automaticky. Poměrně velká fluktuace. Přes měsíc vyřizování požadavků ' benefity do výplaty, potvrzeni o příjmech... Leden až březen daně. Duben evidaky. Dovolená se dá vzít 14 dní. Pak se to dá za den dva po návratu zpracovat. Dá se to dělat z domu, což je super.

sparkles9
9. lis 2021

@malami A to tam budeš sama, bez zástupu?
Jinak my musíme mít uzavřeno do 9 dne v měsíci, když je víkend, tak dříve. Podklady nám lidi dodávají včas, všechny termíny jsou ve směrnicích a při nedodržení jsou sankce, ale lidi jsou u nás zvyklí, takže v pohodě.
My jsme dvě, takže dovolenou si můžu vzít klidně od 10. do konce měsíce. Kdybych byla sama, musela bych si vozit NTB kvůli potvrzením, bance, exekucím, apod.
Pro nás je nejnáročnější období únor a březen, kdy se dělají daně a to si můžu vzít tak 2-3 dny dovolenou. Jinak se musí vše podepsat a zpracovat.
Já nedělám jenom tohle, takže má práce je pestrá. Samostatné mzdy by mě nebavily. Každopádně určitě je fajn kurz mzdové účetní apod. Osobně jsem zvyklá i přesto, že máme skvělý program, si vše kontrolně spočítat (exekuce, daně, odvod pojištění) a je to fajn, když přijde zaměstnanec a chce rozpitvat výplatní lístek, tak že nebudeš vařit z vody...

zuzazidkova
9. lis 2021

Velká firma, 10 tisíc zaměstnanců ...záleží asi na tvé povaze, hodně holek po chvilce utíká ...dle mě je to pro ty, kdo už má děti velké nebo je nemá ještě vůbec ...ale určitě záleží na velikosti firmy, jinde to může být třeba v pohodě ....jak píšou holky, práce lze dělat z domu, lze se vypnout třeba ve 2, ale pak je potřeba pracovat po večerech, i o víkendech .....dovolenou brát mimo uzaverku a pokud nemáš hlídání a musela by sis brát OCR, tak to si nedokážu ani představit, ostatní holky by tě asi sežraly tam 😂

veroniquecz
9. lis 2021

@zuzazidkova souhlasím. Pokud je účetní jediná bez zástupu, tak to v kombinaci s malými často nemocnymi dětmi fakt nejde.

malami
autor
10. lis 2021

@sparkles9 ano sama...zástup žádný

malami
autor
10. lis 2021

Devcata vsem moc dekuji. Byla jsem hodne na vazkach, protoze praci (jinou) jsem mela jako zastup za mateřskou, a ted mi nabídli na neurčito. Vicemene jste mi potvrdili to, co jsem si tak trochu myslela. A zustanu asi tam, kde jsem, jsem tu spokojena, jen mi vadila ta doba urcita a ta se ted vyresila. Jeste jednou diky vsem, co si nasly cas a pomohly mi.🥰

lenoulinkaa
10. lis 2021

@malami jestli máš vyřešeno a jsi spokojená, tak zůstaň. Takhle by ses musela učit spoustu věcí a mít zodpovědnost. Mzdy jsou fajn, ale někdy je to se zaměstnanci vzrušo 🙂.