Práce. Jak byste to řešily Vy?

veru9920
9. črc 2020

Ahoj holky , předem doufám že se nesejdu s urážkámi . Chtěla bych se svěřit a hlavně poradit . Jsem těhotná na začátku 5 týdne, jediný důkaz je zatím test , ke gynekologovi jsem teprve objednaná. Miminko jsme si přáli. Kvůli situací s koronavirem jsem přišla o práci , od dubna jsem vedena na ÚP. Nevím jak situaci řešit , zda nastoupit na HPP a tím podvést zaměstnavatele , nelíbí se mi tato možnost a nebo na úřad práce donést potvrzení o těhotenství a věnovat se brigádě. Nesnáším lži, proto bych chtěla slyšet vaš názor jak byste tuto situaci řešili. Z finanční stránky přítel by se dokázal postarat ,ale nechci to na něm nechat , chci našetřit co nejvíce peněz pro malé.
Mám nyní možnost nastoupit jako řidička pro taxislužby , ale nevím jakou variantu pro smlouvu zvolit ?
Počítám s tím že na mateřskou nárok mít nebudu ale po porodu mám v plánu začít pracovat doma, jsem vyučená cukrářka a klientelu mám .
Setkala jste se některá s podobnou situaci ? Mockrát děkuji za odpovědi a chtěla bych dodat že za svou situaci se stydím.

riavais
9. črc 2020

@veru9920 Ahoj, situáciu ti nezávidím. Sama za seba by som už do novej prace nastúpila na dohodu s tým, že im oznámim tehotenstvo. A na materskú by si mala mať nárok - je tam ochranná lehota, mrkni na to, gynekológ ti poradí, pripadne ešte zavolaj na socialku 😊

tinaprofi
9. črc 2020

nesnasis lzi, nechces podvadet, tak proc vahas, staci bejt ferova 🙂 je lepsi odejit moralne nepokrivenej s vyhlidkou toho, ze se treba budes moct jednou vratit nez si podvodama vsude zavirat dvere nadobro 🙂 jako zamestnavatel bych ocenila, ze bys mi to rekla

maci299
9. črc 2020

A nemůžeš začít s cukrařinou doma už teď?

zelenaesmolda
9. črc 2020

Jeslti mas klientelu proc nedelas cukrarinu jako OSVC nebo jen tak uz ted?

j.a.n.i
9. črc 2020

@riavais Źádnou ochrannou lhůtu aktuálně nemá, takže na mateřskou by měla nárok, jen kdyby nastoupila do práce a vydržela tam déle, než zkušebku.

jipe
9. črc 2020

přiznej potenciálnímu zaměstnavateli těhotenství a třeba se domluvíte na smluvě na půl roku... uvidíš. Ztratit nemáš asi co, podle toho, co píšeš. Event. se věnuj cukrařině už ted

vineta
9. črc 2020

@veru9920 Hlásit těhotenství na začátku pátého týdne bych si asi promyslela, je to ještě hodně čerstvé a může dopadnout jakkoliv, ale pokud chceš být fér a můžeš si to “dovolit”, řekla bych to zaměstnavateli před koncem zkušebky- už tě bude znát, vědět, jak pracuješ... Případně tedy říct rovnou a domluvit se třeba na kratší pracovní smlouvě. Držím palce, ať se ti to podaří vyřešit k tvé spokojenosti. A ráda bych dodala, že se vůbec nemáš za co stydět.

marcicek84
9. črc 2020

Ja se pozastavuju,jak by sis predstavovala delat jako ridicka taxi nocni,jako tehotnou by te meli stejne preradit na jinou praci,tehotne nocni delat nemaji.Pak si myslim,ze to neni bezpecne sama zenska v noci ridit taxik nam na malomeste pred domem neni to ani tyden prepadli taxikare a ve 4h rano a vsichni tvrde spali tak svedci nejsou.Jinak kdyby to byla moznost jakekoli jine prace,tak ten 5 tt nehlasim a pockam jak se to vyvrbi,ono jistejsi je to hlasit po 13 tt. Ale protoze prace, o ktere uvazujes je jasne nevhodna pro tehotnou zenu,to bych ani nenastupovala,protoze pri sdeleni te zamestnavatel rozhodne nemuze na tu pozici zamestnat.

j.a.n.i
10. črc 2020

@marcicek84 No, podle zakona se nebude jednat o praci tehotnym zakazanou, takže ji klidne zamestnat muze. A ad nocni, tehotne je delat mohou, pokud chteji.

atekram42
10. črc 2020

Já bych teda zvážila, zda řízení je opravdu vhodná práce na začátku těhotenství... Jasně, každý to má jinak, ale třeba mě v prvním trimestru bylo tak blbě a mdlo, že mi dělaly problém i běžné činnosti, natož ještě se soustředit na řízení. Jako jasně, je to individuální, ale aspoň bych se nad tím zamyslela.

marcicek84
10. črc 2020

@j.a.n.i tys asi nemela celodenni motani hlavy a nevolnosti a vetsi potrebu spanku hlavne v noci,ja prospala denne 12 h od 9 tt do 20 tt a mela jsem silne nevolnosti,blila jsem 3 x za den,zhubla 6 kg a de facto se mi non stop motala hlava,ne za volant jsem nesedala,nejsem blazen...
A o bezpecnosti teto prace u zeny,kdy vozi v noci podnapile muze ani nemluve....do toho bych tehotna nesla ani nahodou,to bych zvazovala i jako netehotna,jestli takovou praci vubec delat,zda to je pro zenu bezpecne...a to se nebavim o tom,ze tam jsou i povinne rousky treba,mne bylo tak horko v breznu a dubnu porad mi vse smrdelo a potrebovala jsem hodne vzduchu ne jeste mit na puse rousku,to bych opravdu omdlevala,za volantem ani nahodou a to teprve ted v lete...a zase bez rousek nekoho vozit a nakazit si plod nejakym virem,kdyz se nevi jake by to na detech zanechat nasledky mi prijde nezodpovedne,vychazim z toho,ze obycejne prodelani silne chripky v prvnim trimestru muze napr. plodu vazne poskodit zrak...

veroniquecz
10. črc 2020

@marcicek84 ale jani psala, ze to není dle zákona práce vyloučena pro těhotné. To jestli je pro danou vhodná a zvládne ji je jen na ní.

marcicek84
10. črc 2020

@veroniquecz no je no tak, že pokud těhotná požádá musí být převedená na denní práci. To, že to přímo zákoník nezakazuje, neznamená, že to ta ženská zvládne, já si to upřímně nedokážu představit...ono to těhotenství je zrádné, když nevolnosti začínají kolem 9-10 tt, v 5 tt mi taky nebylo de facto nic...

j.a.n.i
10. črc 2020

@marcicek84 No, takže když něco zákoník práce nezakazuje, tak to těhotná dělat může, pokud chce a zvládne to. Tečka. A to bych neformulovala tak, že ji zaměstnavatel rozhodně nemůže vzít, může, pokud bude chtít. To jestli chtít bude, je věcí druhou.

marcicek84
10. črc 2020

@j.a.n.i neni to tak dlouho,co toto zakonik zakazoval,takze co si z toho vzit?a zamestnavatel by byl blazen aby ji vzal,kdyz vi,ze je tehotna,zbytecne nekoho zaucovat na pul roku...

j.a.n.i
10. črc 2020

@marcicek84 Co zakazoval?